Ėmus kirsti medžius valdininkus užgriuvo kaltinimų lavina

Ėmus kirsti medžius valdininkus užgriuvo kaltinimų lavina

Praėjusią savaitę po Klaipėdos Rumpiškės kvartalo daugiabučių langais riaumojo pjūklai – buvo pjaunami medžius. Tuo metu gyventojai skambučiais atakavo institucijas ir maldavo darbus sustabdyti. Tačiau jų prašymai atsimušė į sieną – valdininkai atkirto, kad medžių pjovimas vyksta pagal įstatymus ir iš anksto suderinus su gyventojais. Nors kai kurie jų kalbėjo apie darbus sužinoję tik tada, kai į kiemą atvyko darbininkai.

„Pagal miesto planą, visame Rumpiškės gyvenamųjų namų kvartale turi būti atlikta rekonstrukcija kiemuose, - kalbėjo Taikos prospekte gyvenanti klaipėdietė Laima. - Bet projektas vykdomas praktiškai be visuomenės pritarimo. Į (viešus svarstymus – aut. past.) atėjo tik keliolika gyventojų. Tuo metu didžioji visuomenės dalis nieko nežinojo iki kol medžiai nebuvo paženklinti raudonais kryžiais.

Skambino net 112

Žmonės rašė ir į Aplinkos ministeriją, ir į Savivaldybę, kad pjovimas vyks be jų pritarimo. Atėjo atsakomieji raštai iš savivaldybės, kad dar reikia pasitarti, su kiekvienu kiemu bus sprendžiama atskirai. Tačiau nelaukiant šito ėmė kirsti medžius – pjauna sveikas liepas, ąžuolus.“

Anot jos, šie medžiai buvo pasodinti senųjų Rumpiškės kvartalo gyventojų. „Tačiau valdžia nepaiso jų protesto. Yra pažeidžiami visuomenės interesai. Nors su savivaldybe buvo kalbama visą laiką“, - kaltinimus žėrė Laima.

Moteris praėjusios savaitės penktadienį paskambino į „Vakarų ekspreso“ redakciją ir žurnalistus pakvietė kuo skubiau atvykti į Taikos prospekto 25, 29 numeriais pažymėtų namų kiemą. Būtent jame buvo pradėti medžių pjovimo darbai.

Kai kurie čia besibūriuojantys gyventojai sakė, kad kai pamatė darbininkus, net skambino numeriu 112. Atvyko aplinkosaugininkai, kurie ėmė tikrinti, ar darbai vykdomi laikantis reikalavimų.

Situaciją ketina stebėti

Tačiau vėliau Aplinkos apsaugos departamento vyresnioji specialistė Gintarė Tamulytė informavo, kad pažeidimų rasta nebuvo, taigi, darbus toliau leidžiama vykdyti. 

„2020-04-02 atlikus faktinių aplinkybių patikrinimą Rumpiškės kvartale nustatyta, kad želdiniai yra šalinami pagal išduotą leidimą ir nukirsti medžiai neviršija leidime kirtimui nustatytų medžių skaičiaus, tad pažeidimų šiai dienai nenustatyta. 

Kadangi matome, kad čia jautri situacija, toliau ją stebėsime, ir pastebėję, kad rangovai galimai viršija leidimo sąlygas, vėl juos tikrinsime ir, esant reikalui, pradėsime administracinio teisės pažeidimo procedūrą bei skaičiuosime žalas“, - laiške redakcijai pabrėžė G. Tamulytė. 

Teisinasi, kad įstatymų laikosi

Tuo metu Kaipėdos miesto savivaldybės Tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Aušra Lukauskienė informavo, kad darbai Rumpiškės kvartale vykdomi pagal dar 2015 metais  savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintą įsakymą.

Anot jos, planuojama sutvarkyti teritorijas, einančias palei Taikos prospektą - Tilžės g., Rumpiškės g., Sausio 15-osios g., Ryšininkų g. ir Paryžiaus g.

A.Lukauskienė akcentavo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra gavusi Aplinkos apsaugos departamento pareiškimą dėl želdinių Rumpiškės kvartale. „Jame konstatuota, kad Rumpiškės kvartale vykdomi darbai atliekami pagal Klaipėdos miesto savivaldybės parengtą ir patvirtintą projektą, nepažeidžiant įstatymo nuostatų”, - teigė specialistė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder