Edukacinis užsiėmimas – su kalėdinių žaisliukų kolekcininke

Edukacinis užsiėmimas – su kalėdinių žaisliukų kolekcininke

Penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios bibliotekos Pempininkų filiale vyko kūrybinis edukacinis renginys visai šeimai „Puošiu Kalėdas...“. Pasak šio filialo Vaikų centro vyr. bibliotekininkės Sandros Joneikienės, šis renginys – tęsinys pastarąsias kelias savaites vykusių edukacinių užsiėmimų, į kuriuos atvykdavo darželinukai, pirmų – antrų klasių moksleiviai. Bibliotekoje vaikai gamino žaisliukus ir atvirutes. Į penktadienį vykusį užsiėmimą buvo kviečiami vaikai ateiti su savo tėveliais ir seneliais, kad visa šeima pajustų šventinę nuotaiką visi kartu gamindami kalėdines puošmenas. Į jį susirinko negausus būrys norinčiųjų į namus parsinešti savo rankų darbo kalėdinį žaisliuką ar atvirutę. Jauniausiam edukacinio užsiėmimo dalyviui – vos treji metai.

Prieš tai keletą savaičių vykusiuose edukacinių užsiėmimų metu darželinukų ir moksleivių pagamintomis puošmenomis buvo puošiamas bibliotekos skyrius.

Renginyje dalyvavo eglutės žaisliukų kolekcininkė Nijolė Bendikaitė. Ji pasakoja žaisliukus kolekcionuojanti apie dešimt metų ir šiuo metu jų turinti kelis tūkstančius. Kolekcininkė sako pirmiausia žaisliukus pradėjusi rinkti pas draugus ir pažįstamus, vėliau, atsiradus didesniam entuziazmui, ji žaisliukų pradėjusi ieškoti internete. „Dažniausiai giminaičiai išvyksta į kitą miestą ar į svečią šalį, ir kiekvienas parsiveža po vieną žaisliuką“ – apie kolekcionuojamų kalėdinės eglutės žaisliukų atsiradimą pasakoja klaipėdietė.

Nijolė Bendikaitė sako, kad kolekcijoje turinti ne tik senoviškų, bet ir šių laikų žaisliukų. Jų daug, bet visi skirtingi. „Žaisliukai pagaminti iš molio, vaško, šiaudų, popieriaus, plastiko, kartono, stiklo, ir netgi iš vatos. Turiu keletą žaisliukų, atsiradusių iki Pirmojo pasaulinio karo“ – apie kolekcijoje esančias kalėdinės eglutės puošmenas pasakoja jas kolekcionuojanti N. Bendikaitė. „Tai – vokiški žaisliukai, štampuoti kartonažu. Į vidų būdavo įdedamas saldainis, ar kokia kita staigmena, ir žaisliukas būdavo kabinamas ant eglutės“ – apie iki Pirmojo pasaulinio karo atsiradusius žaisliukus pasakoja kolekcionierė.

„Prieš pora metų turėjau virš trijų tūkstančių žaisliukų. Tačiau šiemet giminaičiai atsiuntė didelę Rusijoje surinktų žaisliukų siuntą, tad dabar žaisliukų – 5-7 tūkstančiai“ – kalba N. Bendikaitė.

„Stikliniai žaisliukai būna rinkiniais. Pavyzdžiui, galima surinkti Čipolinų šeimą. Turiu Aleksandro Puškino pasakos „Auksinė žuvelė“ rinkinį“ – sako kolekcininkė, teigianti visus žaisliukus grupuojanti pagal rūšį, kilmę...

Kalbėdama apie žaisliukų kilmę, Nijolė Bendikaitė pasakoja apie daugumos jų atsiradimą skatinusius istorinius įvykius. Pasak pokalbininkės, po pirmojo skrydžio į kosmosą atsirado raketas ir kosmonautus simbolizuojantys žaisliukai, arba, po Nikito Chruščiovo planų kukurūzais užsėti visą Sovietų Sąjungą, kada ir Lietuvoje masiškai jie buvo sėjami, atsirado kukurūzus simbolizuojantys žaisliukai. „Žaisliukai atspindi istorinį laikotarpį“ – priduria pašnekovė. Kolekcininkė teigia galinti žaisliukus ir parestauruoti.

Nijolė Bendikaitė sako iki šiol savo eglutę su dukra puošusios senais žaisliukais, tačiau šiemet pirmą kartą ją puošė šiuolaikiškais žaisliukais. „Dauguma žaisliukų iškeliavo į Mažosios Lietuvos muziejų, ten bus jų paroda, šiek tiek eksponuojame ir savivaldybės bibliotekos Pempininkų filiale – sako N. Bendikaitė.

Daugiausia klaipėdietės kolekcijoje yra rusiškų, ukrainietiškų ir vokiškų žaisliukų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder