Dovana ateities kartoms - „Šimtmečio giraitė“

Dovana ateities kartoms - „Šimtmečio giraitė“

Šiandien pasaulyje, kurio pagrindine varomąja jėga laikomos technologijos, neretai pamirštamos ne vien pamatinės vertybės, bet ir mus supanti aplinka. Dažnas vadovaujasi karaliaus Saulės principu: „Mano amžiui užteks, o po manęs nors ir tvanas.“. Vis dėlto mus supanti gamta yra mūsų visų namai, tad norint džiaugtis jos gėrybėmis dar ne vienerius metus, būtina rūpintis ir puoselėti savo aplinką.

Kaip gimė idėja

Vedami Rotary International prezidento išsakomų minčių apie gamtos saugojimą ir atsižvelgdami į aktualias gamtosaugines problemas, Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubas ir Klaipėdos tarptautinis Rotaract klubas sukvietė įvairias Klaipėdos miesto organizacijas ir miesto gyventojus, kurie šių metų balandžio 21 dieną susibūrę į talką pasodino „Šimtmečio giraitę“.

Projekto „Šimtmečio giraitė“ iniciatoriai siekė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga padovanoti uostamiesčiui dovaną, kuri būtų prasminga ne tik šiandien, bet taip pat džiugintų ateinančias kartas. Taigi buvo nuspręsta kviesti visus gamtos mylėtojus ir didelę Rotary šeimą kartu sodinti raudonlapių ąžuoliukų giraitę.

Kaip idėja pavirto ąžuoliukų giraite

Prie LCC tarptautinio universiteto pasodinti 50 vardinių ąžuoliukų yra galutinis projekto rezultatas, tačiau iki tol idėja turėjo nueiti ilgą kelią, kol buvo įgyvendinta.

Pirmiausia buvo konsultuojamasi ir tariamasi su gamtosaugininkais dėl laiko, kada geriausia sodinti raudonlapius ąžuoliukus, ir kuri miesto vieta bus tinkama jiems prigyti. Nemažai jėgų ir laiko pareikalavo pasiruošimas medelių sodinimui – plano sudarymas, teritorijos matavimas, duobių kasimas, kuoliukų kalimas ir kt. Labai džiugu, jog projektą rėmė ir prie jo įgyvendinimo prisidėjo Rotary bendruomenė, „Mano miestas Klaipėda“, Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“, LCC tarptautinio universiteto studentai ir VĮ Kretingos miškų urėdija.

Medeliai buvo sodinami net 2 savaitgalius. Balandžio 15 d. palaikymą iniciatyvai išreiškė ir pirmuosius medelius prie LCC tarptautinio universiteto pasodino Rotary bendruomenė – Klaipėdos Rotary, Rotaract ir Interact klubų nariai. Prie medelių sodinimo taip pat prisidėjo į Klaipėdos kraštą atvykęs Rotary apygardos 1462 valdytojas Algimantas Lukoševičius.

Balandžio 21 d. medelius sodino visi uostamiesčio gyventojai, kurie prisidėjo prie iniciatyvos „Šimtmečio giraitė“ ir taip išreiškė savo rūpestį dėl gamtos išsaugojimo bei aplinkos puoselėjimo. Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubas nuoširdžiai viliasi, kad visi pasodinti ąžuoliukai prigis ir ateityje taps pavyzdžiu, jog kartais užtenka vienos garsiai išsakytos minties ir būrio bendraminčių, kad idėja taptų ąžuoliukų giraite!

Projekto organizatoriai tikisi, jog susidomėjimas iniciatyva „Šimtmečio giraitė“ tik augs ir skatins visuomenę būti draugiška bei supratinga mus supančiai aplinkai.

Klaipėdos „Senamiesčio“ Rotaract klubas dėkoja visiems, geranoriškai prisidėjusiems prie projekto organizavimo!

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder