Dėl medžių kirtimo Rumpiškės kvartale - į teismą

Dėl medžių kirtimo Rumpiškės kvartale - į teismą

Uostamiesčio medžių gynėja Laima Laurinavičienė pirmadienį pranešė, kad dėl Rumpiškės kvartale vykstančių tvarkymo darbų, kurių metu pradėti kirsti medžiai, planuojama kreiptis į teismą. Jos teigimu, ieškinį miesto valdžiai ruošia Kaune pagarsėjęs advokatas Saulius Dambrauskas, visoje Lietuvoje ginantis medžių saugotojų pozicijas.

"Klaipėdos miesto savivaldybė nereaguoja į advokato nurodytus pažeidimus. Taigi, jis ruošia bylą prieš miesto Savivaldybę už neteisėtą medžių iškirtimą. Visuomenė eis iki galo. Jeigu ši byla bus laimėta, tai bus precedentas. Į tai turės atsižvelgti ir kitų miestų savivaldybės. Negalima pažeisti visuomenės interesų ir žudyti gyvosios gamtos", - kreipimosi į teismą motyvus "Vakarų ekspresui" aiškino L. Laurinavičienė.

Moteris teigė praėjusią savaitę toliau stebėjusi Rumpiškės kvartale augančių medžių pjovimą, dėl prasidėjusių darbų buvo iškviesti ir policijos pareigūnai, tačiau pažeidimų ir vėl nerasta.

Specialiosios tarnybos skambučių dėl medžių kirtimo Rumpiškės kvartale sulaukia ne taip jau retai. Štai ir balandžio pradžioje žmonės, vos išgirdę pjaunant medžius, puolė skambinti pareigūnams. Apie tai rašė ir "Vakarų ekspresas".

"Pagal miesto planą visame Rumpiškės gyvenamųjų namų kvartale turi būti atlikta kiemų rekonstrukcija, - tąkart kalbėjo L. Laurinavičienė. - Bet projektas vykdomas praktiškai be visuomenės pritarimo. Į viešus svarstymus atėjo tik keliolika gyventojų. O didžioji visuomenės dalis nieko nežinojo iki tol, kol medžiai nebuvo paženklinti raudonais kryžiais."

Balandį atvykus darbininkams Rumpiškės gyventojai suskubo kviesti pagalbą ir paskambino numeriu 112. Tiesa, tąkart atvyko ne pareigūnai, o aplinkosaugininkai, kurie "Vakarų ekspresą" patikino, kad pažeidimų nerasta.

"2020-04-02 atlikus faktinių aplinkybių patikrinimą Rumpiškės kvartale nustatyta, kad želdiniai yra šalinami pagal išduotą leidimą ir nukirsti medžiai neviršija leidime kirtimui nustatytų medžių skaičiaus, tad pažeidimų šiai dienai nenustatyta. Kadangi matome, kad čia jautri situacija, toliau ją stebėsime, ir pastebėję, kad rangovai galimai viršija leidimo sąlygas, vėl juos tikrinsime ir, esant reikalui, pradėsime administracinio teisės pažeidimo procedūrą bei skaičiuosime žalas", - laiške redakcijai pabrėžė Aplinkos apsaugos departamento vyresnioji specialistė Gintarė Tamulytė.

Apie šią situaciją dienraštis prieš kurį laiką pasiteiravo ir Kaipėdos miesto savivaldybės. Tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Aušra Lukauskienė atsakyme informavo, kad darbai Rumpiškės kvartale vykdomi pagal 2015 metais Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintą įsakymą. Esą darbai vykdomi nepažeidžiant jokių teisės aktų ir įstatymų nuostatų.

Tačiau pažeidimų įžvelgia kai kurie Klaipėdos politikai.

Štai praėjusią savaitę Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė pranešė, kad į ją kreipėsi Rumpiškės kvartalo gyventojai, kurie paprašė stabdyti gegužės 14-15 d. vykdytus medžių kirtimus Rumpiškės gatvės 22 numeriu pažymėto namo kieme.

Rašte Aplinkos apsaugos departamentui ji dėstė, kad medžių kirtimas jų vegetacijos ir paukščių perėjimo laikotarpiu yra draudžiamas aplinkos ministro įsakymu.

"Taip pat yra draudžiama kirsti medžius, kurie yra šalia medžių su perinčių paukščių lizdais. Prašome stabdyti barbariškus veiksmus", - departamento reikalavo ji.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder