Dėl buvusios direktorės elgesio - išplėstinis tyrimas

Dėl buvusios direktorės elgesio - išplėstinis tyrimas

Rugpjūčio pradžioje darbą Klaipėdos autobusų parke (KLAP) palikusi jo buvusi generalinė direktorė Jelizaveta Daugininkienė pakliuvo į etikos sargų akiratį. Aiškėja, jog buvusi vadovė galimai pati sau nustatė atlyginimo koeficientą, taip pat buvo tiesioginė savo dukros vadovė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paskelbė plečianti spalio 20 d. pradėtą tyrimą. Pasirodo, jog VTEK aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis Klaipėdos autobusų parke buvo įdarbinta J. Daugininkienės dukra ir ar išties ji buvo jai tiesiogiai pavaldi. Taip pat aiškinamasi, ar J. Daugininkienė nepriėmė su jai artimu asmeniu susijusių sprendimų.

Dabar papildomai bus aiškinamasi, kad galbūt buvusi vadovė sprendė klausimus dėl savo pačios darbo eigos. VTEK duomenimis, 2016 m. birželį J. Daugininkienė pirmininkavo bendrovės valdybos posėdžiui ir balsavo dėl savo pačios, kaip bendrovės vadovės, darbo apmokėjimo. O tų pačių metų liepą ji pakeitė savo darbo sutartį, nusistatydama tarnybinį koeficientą, ir ją pati pasirašė.

Įžvelgia politikavimą

Pati J. Daugininkienė apie jai mestus kaltinimus sužinojo tik užvakar. Ji stebėjosi, jog kažkas jos veiklą pradėjo tikrinti prabėgus keturiems mėnesiams nuo jos pasitraukimo.

"Čia šnekama apie 2016-uosius, kai nuo liepos 1-osios didėjo minimali mėnesinė alga. Mano atlyginimas koeficientu buvo susietas su ja. Valdyboje tas klausimas tikrai buvo svarstomas, ir aš dalyvavau, bet kalba ėjo ne apie algos didinimą, o sumažinimą. Tai buvo darbo sąlygų keitimas ir dėl to aš tame posėdyje dalyvavau. Ką aš galbūt ne pagal visas procedūras padariau, tai kad pasirašiau sutarties pakeitimą, nes tą turėjo padaryti valdybos narys. Bet valdyba priėmė sprendimą, o aš su juo sutikau", - aiškino vadovė.

Ji tvirtino, jog šiuo sprendimu buvo mažinamas jos atlyginimo koeficientas, kad atlyginimas dėl augančios MMA nedidėtų.

Paklausta apie dukros įdarbinimo aplinkybes J. Daugininkienė pirmiausia pažymėjo, jog dukra Julija Pliutienė bendrovėje dirba jau 20 metų ir į dabartines Planavimo ir kontrolės skyriaus viršininkės pareigas ji paskirta prieš pat jos mamai pasitraukiant iš bendrovės - neva dėl besikeičiančios valdymo struktūros.

"Klausimas dėl mano dukros svarstytas daug kartų - ir pagal anoniminius, ir neanoniminius skundus. Tikrino ir Darbo inspekcija prieš porą metų. Šį ryšį aš esu deklaravusi, ji karjerą darė taip kaip ir visi kiti darbuotojai, apie tai žinojo ir stebėtojų taryba, ir bendrovės valdyba. Buvo sakoma, kad įstatymas nepažeistas", - aiškino J. Daugininkienė.

Esą J. Pliutienė - puiki specialistė, kuriai pavesta rengti autobusų pirkimo projektą. Kadangi "turėjo būti atstovavimo lygis", ji ir paskirta į aukštesnes pareigas. Buvusi direktorė pridėjo, jog pati dukra dėl ne kokios atmosferos darbe ketina trauktis iš pareigų.

J. Daugininkienė įsitikinusi, jog pradėtais tyrimais politikai bando suvesti kažkokias sąskaitas.

Laukia tyrimo pabaigos

Tyrimas VTEK pradėtas po Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pranešimo. Jai vadovaujanti Savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė "Vakarų ekspresui" patvirtino, jog veiklą tirti pradėjo dar rugsėjo 4 dieną. Tiesa, auditas buvo planinis.

D. Čeporiūtė nesiėmė vertinti, kas gali grėsti vadovei įtarimams pasitvirtinus. Esą tyrimas vis dar atliekamas, tad ir komentuoti plačiau negalinti. Žadama, jog Savivaldybės tyrimo rezultatai paaiškės maždaug gruodžio 20 d.

Analogišką paaiškinimą pateikė ir VTEK atstovė Eglė Ivanauskaitė. Kol tyrimas nebaigtas, nieko plačiau komentuoti neįmanoma. Komisija tyrimui turi 3 mėnesius, tad jį pradėjus spalio 20 d. rezultatų gali reikti laukti iki sausio galo.

Dėl buvusios vadovės veiklos tyrimo pernelyg neatviravo ir dabartinis Klaipėdos autobusų parko vadovas Vaidas Ramanauskas.

"Dar nemačiau jokių dokumentų, tad būtų sunkoka komentuoti buvusios generalinės direktorės sprendimus, o juos vertinti būtų neetiška. Visgi, jei paaiškės kažkokia informacija, turėsiu į tai reaguoti ir atsižvelgti", - sakė jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder