Dar vienas koronaviruso atvejis kariuomenėje: Klaipėdoje užsikrėtė šauktinius mokyti turėjęs karys

Dar vienas koronaviruso atvejis kariuomenėje: Klaipėdoje užsikrėtė šauktinius mokyti turėjęs karys

Lietuvos kariuomenėje užfiksuotas dar vienas koronaviruso infekcijos atvejis. Apie Klaipėdoje dislokuotame didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione užfiksuotą atvejį 15min šeštadienį ryte pranešė portalo skaitytojas, o popiet informaciją patvirtino kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius.

Skaitytojo laiške 15min teigiama, kad apie dragūnų batalione susirgusį asmenį šauktiniams pranešta buvo šeštadienį ryte ir liepta nesiartinti prie profesinės karinės tarnybos karių palapinių.

Laiške nerimaujama dėl galimo infekcijos plitimo. „Dragūnų batalione susirgęs profesinės karo tarnybos karys laikomas tarp kitų 5 žmonių palapinėse, tarp kurių kitos palapinės. (…) Kariai, kurie gyvena palapinėse, yra privalomosios karo tarnybos kariai, kurie jau buvo ten praleidę naktį.

Jie ėjo į mūsų kareivines ir bendravo su šauktiniais, ėjo kartu rūkyti. Pastate, kuriame mes gyvename, pirmame aukšte prie pat įėjimo yra izoliuoti 4 kariai. (...) Mus žada laikyti čia ir tikimybė, kad ir mus užkrės, yra labai didelė“, – rašoma laiške. Taip pat laiške teigiama, kad profesinės karo tarnybos kariai, kurie gyvena palapinėse, eina rūkyti į vietas, kur rūko nekarantinuotieji

Kariuomenė patvirtino atvejo buvimą

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius nurodė, kad 15min pasiekusi informacija apie Klaipėdos įguloje tarnaujančio kario teigiamą COVID-19 viruso testą yra teisinga.

„Karys, kaip ir kiti jo kolegos, buvo testuojamas prieš pradėdamas dirbti su šauktiniais kariais: tai viena iš prevencinių priemonių, kurių Lietuvos kariuomenės vado sprendimu ėmėmės, siekdami sumažinti galimą viruso plitimą“, – nurodo kariuomenė. Kariuomenė taip pat nurodo, kad kariai, kurie naktį praleido palapinėse, jau yra išleisti į namus saviizoliacijai.

„Karys, kurio testas buvo teigiamas, dar šiandien medikų automobiliu bus išgabentas į izoliacijos vietą. Taip pat dar šiandien bus atlikta patalpų, kuriomis naudojosi sergantis karys, dezinfekcija. Visi dalinyje tarnaujantys kariai apie situaciją informuoti“, – nurodo kariuomenė.

Taip pat kariuomenės atsakyme teigiama, kad palapinių stovykla dalinio teritorijoje praėjusią savaitę įrengta taikant tas pačias prevencines priemones: su atskira rūkykla, biotualetais, sanitariniu konteineriu ir palapine maisto išdavimui.

„Karių sveikatos saugumo užtikrinimas dabar yra svarbiausias prioritetas, nes tik taip kariuomenė gali tinkamai užtikrinti savo tinkamą pagalbą institucijoms kovojant su koronaviruso plitimu bei tęsti tiesioginę užduotį – pasirengimą šalies gynybai“, – teigia kariuomenė.

Pirmieji atvejai – prieš dvi savaites

Šauktiniai karantino laikotarpiu į namus savaitgaliais nėra išleidžiami, jiems su artimaisiais bendrauti kariuomenė siūlo pasitelkiant socialinius tinklus ir išmaniąsias technologijas.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis yra sakęs, kad toks sprendimas priimtas dėl pačių šauktinių saugumo – kad būtų kuo mažiau ryšių su platesne visuomene. Pirmieji naujojo koronaviruso COVID-19 atvejai kariuomenėje buvo nustatyti kovo 22 d. kariuomenės dalinyje Rukloje.

Virusas buvo nustatytas vienam civiliam darbuotojui ir vienam kariui iš Nyderlandų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniuje pradėjo patruliuoti Lietuvos kariuomenės Karo policija

Pirmasis atvejis tarp Lietuvos karių buvo patvirtintas Ruklos įgulos profesinės karo tarnybos kariui balandžio 2 d. Kariuomenė nurodo, kad visais patvirtintais COVID-19 atvejais taikomos numatytos saviizoliacijos, dezinfekcijos ir kitos būtinos priemonės. Balandžio 2 d. duomenimis, taikos meto užduotis kovoje su koronaviruso epidemija vykdo apie 150 kariuomenės karių.

10 Lietuvos kariuomenės karo policijos ekipažų nuo penktadienio patruliuoja didžiuosiuose šalies miestuose, nuo balandžio 1 d. Lietuvos kariuomenės kariai vykdo Sveikatos apsaugos ministerijos Valstybės rezervo medicinos atsargų sandėlio apsaugą, nuo kovo 28 d.

Karo policininkų ekipažas vykdo Lietuvos pašto terminalo apsaugą. Daugiau informacijos apie Lietuvos kariuomenės veiklą ir taikomas prevencines priemones karantino metu galima rasti čia.

Siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą nuo kovo 16 dienos Lietuvoje paskelbtas karantinas, jis truks mažiausiai iki balandžio 13-osios, bet galės būti pratęstas. Jo metu neveikia visos kultūros, švietimo, ugdymo įstaigos, draudžiami masiniai renginiai, taikomi įvairūs kiti ribojimai. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder