Dangaus veidrodis Atgimimo aikštėje bus kaip altorius

Dangaus veidrodis Atgimimo aikštėje bus kaip altorius

Klaipėdos savivaldybėje surengtas antrasis Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto pristatymas. Jame skambėjo ne tik pagyros konceptualiai ir estetiškai patraukliai aikštės vizijai, bet ir abejonės dėl pasirinktų medžiagų bei eksploatacijos sunkumų.

Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projektą rengia prieš metus konkursą laimėjusi AB "Panevėžio statybos trestas", dirbanti jungtinėje veikloje su UAB "Cloud architektai". Projektuotojai, formuluodami aikštės idėją, stengėsi įprasminti jos pavadinimą - "Atgimimo aikštė". Pagrindiniu šios erdvės akcentu pasirinkta iki veidrodinio paviršiaus poliruoto plieno instaliacija - "Dangaus veidrodis".

"Ant šio veidrodžio bus išgraviruotas ir specialiu apšvietimu išryškintas dangaus kūnų žvaigždėlapis toks, koks jis buvo 1991 m. kovo 11 d., kai buvo paskelbta Lietuvos nepriklausomybė. Tai atminties ir istorijos simbolis, o laisvės troškimo, ateities svajonės įprasminimas - tai dangus, kuris atsispindės ant objekto. Be to, aplink akcentą bus įrengtas netradicinis fontanas - rūko instaliacija, kuri apgaubs objektą ryte ir vakare", - pristatė koncepciją UAB "Clouds architektai" projektuotojas Antanas Dagelis.

KITOKIA. Anot projektuotojų, du trečdalius aikštės sudarys kieta, tamsaus granito danga. Bus atsisakyta pakilimų, laiptų, klombų, kurios trukdo laisvai judėti. Projektuotojų vizualizacija

Aikštės erdvę projektuotojai suskaidė į zonas, kuriose įkurdino lauko kavines, poilsio zonas, žalias erdves, ant sferos siūloma galimybė montuoti mobilią sceną. Anot A. Dagelio, du trečdalius aikštės sudarys kieta, tamsaus granito danga. Bus atsisakyta pakilimų, laiptų, klombų, kurios trukdo laisvai judėti. Aikštėje numatoma palikti keturias žalias zonas. Dviejose bus išsaugota apie pusė šiuo metu aikštėje augančių medžių, kitos dvi bus skirtos gėlynams, krūmams ir kitokiems augalams. Augmeniją paryškins vertikalūs šviestuvai.

Po Atgimimo aikšte bus suprojektuota ir apie 160 vietų požeminė automatizuota aikštelė automobiliams statyti. Ji, anot projektuotojų, užims maždaug pusę aikštės ploto ir palįs po Herkaus Manto gatve. Būtent iš šios gatvės numatoma ir įvaža į aikštelę, o išvaža bus dabartinėje automobilių stovėjimo aikštelėje, šalia merijos ir viešbučio. Numatomas požeminės automobilių stovėjimo aikštelės gylis - apie 2 metrai.

Projekto maketą įvertinusiems Savivaldybės specialistams daugiausiai klausimų kilo dėl pagrindinio aikštės akcento - išgaubtos plieno sferos funkcionalumo ir priežiūros. "Ar ant objekto bus galima sėdėti ir lipti su kerziniais batais, ar jis bus lyg altorius? Kaip dažnai jį reikės valyti ir poliruoti, kad būtų išsaugotas veidrodžio efektas? Kaip nuo jo bus valomas sniegas?", - klausė Savivaldybės atstovai.

Pasak projektuotojų, aikštės meninis akcentas yra kaip paminklas, tačiau ant jo bus galima lipti ir fotografuotis. "Jo priežiūra bus reikalinga, bet nesudėtinga. Tai įrodo iš tokių pat medžiagų sukurti kiti meniniai objektai užsienyje", - tvirtino A. Dagelis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder