Danė valoma žuvininkų lėšomis

Danė valoma žuvininkų lėšomis

Jau atlikta apie trečdalis gegužę pradėtų Danės ir jos pakrančių valymo darbų. Juos baigti tikimasi iki gruodžio. Įgyvendinamo projekto vertė - apie pusę milijono litų. Pati upė jau beveik išvalyta, šiuo metu pradėti valymo darbai pakrantėse.

Šis projektas 100 proc. finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis pagal specializuotą žuvininkystės regiono plėtros strategijos kryptį.

Įvairiems projekto derinimo, dokumentų tvarkymo darbams prireikė vos ne visų metų. Konkursą valymo darbams atlikti, kuriame dalyvavo keli dalyviai, laimėjo ir darbus šiuo metu atlieka Šilutės UAB "Kavesta".

Valoma Danės upė ir pakrantė nuo Pilies gatvės tilto iki Palangos plento tilto per upę. Turi būti išvalyta 44,3 ha pačios upės. Šie darbai jau beveik visiškai baigti - zigzagais išvaikščiota visa upė. Iš Danės dugno jau ištrauktos buitinės-komunalinės, didžiosios statybinės atliekos, sumestos naudotos padangos ir kitokios šiukšlės. Iš upės vagos pašalinti įgriuvę medžiai, vėjovartos.

Iš upės ištraukti daiktai laikomi ant plausto. Beje, darbininkai buvo sužvejoję Danėje senovinį sovietmečio motociklą, dar visai neblogai išsilaikiusį, tačiau be priežiūros paliktą įdomų radinį kažkas nugvelbė. Kol kas rangovė dar nepateikė Klaipėdos savivaldybei duomenų apie tai, kiek šiukšlių jau yra išgabenta.

Šiuo metu jau pradėti darbai pakrantėje. Tvarkomas ir valomas dviejų metrų pločio ruožas palei upę - 5,2 ha Danės pakrantės. Pavyzdžiui, kertami laiveliams trukdantys praplaukti ar pavojų keliantys labai išdžiūvę medžiai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Jolantos Rimkienės, uoksiniai medžiai bei kai kurie sausuoliai bus paliekami dėl gamtinės bioįvairovės. Viskas yra suderinta, ką galima kirsti, o ko ne. Tad miestelėnai esą be reikalo neturėtų nerimauti, kad bus "plikai" nuskusta visa pakrantė. Bus palikta medžių, krūmų, kad turėtų kur glaustis ir paukščiai, ir vabalai, ir kitokie gyviai.

Pasak J. Rimkienės, darbus labai apsunkina tai, kad iš sausumos yra gana sunku patekti prie pačios upės. Todėl beveik visi darbai vykdomi plaukiant plaustu. Nupjovus medžio šaką, ją reikia išgriebti naudojant lynus, kablius. Kitaip sakant, šiukšlių surinkimas upėje yra kur kas sudėtingesnis nei, sakykime, miške.

Pasak J. Rimkienės, šiuo metu yra atlikta tik apie 30 proc. darbų, tačiau tikimasi iki gruodžio suspėti juos visus padaryti.

Tikimasi, kad išvalyta Danės upė taps patraukli ir poilsiautojams, ir žvejams, ir vandens turistams, pagerės jos vandens kokybė, pagražės gamtovaizdis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder