Dainuojantis ir šokantis Europos šalių tautinės kultūros festivalis „Europeade“ sugrįžta į Klaipėdą

Dainuojantis ir šokantis Europos šalių tautinės kultūros festivalis „Europeade“ sugrįžta į Klaipėdą

2020 metų rugpjūčio 5–9 dienomis uostamiestis jau antrą kartą priims didžiausią tarptautinį Europos folkloro kultūros festivalį „Europeade“. Pagrindinis festivalio tikslas - puoselėti Europos kultūrų įvairovę ir stiprinti tautų draugystę. Būtent dėl to „Europeade" reikšmė Europai yra tokia didelė.

„Europeade“ kasmet organizuojama vis kitoje šalyje. Festivalis itin retai sugrįžta į jau aplankytą miestą, todėl tai išskirtinis Klaipėdos pasiekimas. Tai tūkstančius europiečių pritraukiantis festivalis, kurio metu pristatomas regionų folklorinis menas ir tradicijos, kartu tai unikali galimybė pasauliui parodyti savo šalies savitumą bei kultūrą.

Šiandien pirmojo inspekcinio vizito į Klaipėdą atvyko Europos šalių tautinės kultūros festivalio „Europeade" organizacinio komiteto vadovai. Antrasis inspekcinis vizitas numatytas kovo mėnesį, kai bus oficialiai baigta dalyvių registracija, kurią organizuoja Belgijoje įsikūręs tarptautinis „Europeade“ komitetas. Prioritetiniai inspekcinio vizito klausimai - dalyvių apgyvendinimas, maitinimas bei aprūpinimas technine įranga.

Programos renginių pasiruošimo subtilybės aptartos ir  su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku, kuris pasveikino atvykusius svečius bei pasidžiaugė, kad kitąmet vyksiančio 57-ojo festivalio „Europeade" miestu taps būtent Klaipėda. ,,Priimti „Europeade" dalyvius Klaipėdai ne tik didelė garbė, bet ir atsakomybė, todėl mūsų miesto vardas festivalio metu turi suskambėti pačia gražiausia gaida“ – džiaugėsi V.Grubliauskas.

„Europeade" suburia žmones, kurie, jungdamiesi į bendruomenes, daugiau vieni su kitais komunikuoja, taip pažindami Europos šalių kultūrinį paveldą ir tradicijas", - sakė prezidentas Rüdiger Hess.

Tuo tarpu  VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė bei festivalio projekto vadovė Dalia Grikšaitė atskleidė, kokie numatomi pasirengimo festivaliui darbai. „Festivalio dalyviai bus apgyvendinti mokyklose, sprendžiami maitinimo klausimai. Intensyviai ieškoma gidų ir savanorių, kurie padėtų svečiams orientuotis mieste“.

Renginyje tikimasi sulaukti apie 4500 dalyvių iš daugiau nei 20 Europos šalių. Festivalio atidarymas ir pagrindiniai renginiai vyks Vasaros estradoje , o Teatro aikštėje ir įvairiuose miesto vietose įrengtose scenose klaipėdiečius džiugins kasdien rengiami kolektyvų pasirodymai.

„Europeade“ pradininku laikomas flamandas Mon De Clopper (1922-1998), Flamandų liaudies kultūros asociacijos (Vlaamse Volkskunstbeweging) įkūrėjas. 1964 m. Antverpene (Belgijoje) jis organizavo pirmąjį festivalį, kuriame tuo metu dalyvavo flamandai, olandai, anglai, prancūzai, vokiečiai, o taip pat emigrantai iš Ukrainos, Jugoslavijos ir Lenkijos. „Europeade“ siekia sureikšminti nedidelius šalių regionų miestus, todėl labai retai vyksta sostinėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder