Buvo užeiga, tapo benamių prieglauda

Buvo užeiga, tapo benamių prieglauda

Pačiame Klaipėdos senamiestyje dar visai neseniai veikusios Jonų užeigos lauko terasa tapo puikia užuovėja benamiams.

Jie greitai suuodė galintys šeimininkauti čia kiek tik širdis geidžia, nes maitinimo įstaiga šiuo metu neveikia.

Tad dažnai čia besibūriuojantys benamiai mielai panaudoja lauko terasą savo puotoms. Ne tik valgo, bet ir dažnai palieka šiukšlių kalnus. Neretai nusprendžia ir pasnausti.

Miestiečiai piktinasi, esą šitoks vaizdas senamiesčio tikrai nepuošia.

"Žinome apie šią problemą, bet situacija dabar yra tokia, kad Jonų užeiga lyg ir neturi šeimininkų. Tad niekas ir nekontroliuoja, kas ten vyksta", - telefonu pasakojo buvusi "Jonų užeigos" vadybininkė Rimantė.

Žinia, praėjusią vasarą Anapilin iškeliavo šios ir kitų maitinimo įstaigų savininkas verslininkas Stanislovas Kusas.

Buvusių darbuotojų žiniomis, po savininko mirties veikla pakriko, nes iki šiol nėra perimtos paveldėjimo teisės.

"Užeiga nebeveikia, darbuotojų ten nėra. Žinau tik tiek, kad savininkui dar gyvam esant buvo pradėta įmonės restruktūrizacija", - pasakojo Rimantė.

Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys taip pat sakė girdėjęs apie naują benamių užuovėją, tačiau esą jei jie ten negirtauja, neprašinėja išmaldos ir netrikdo rimties, nėra pagrindo jų už tai bausti.

"Jei tik valgo - jokio nusikaltimo tarsi ir nedaro. Tačiau jei gyventojai pastebėtų juos ten girtaujant ar šlapinantis - galima nedelsiant kviesti policiją", - sakė V. Valys.

Jis priminė, kad rūpintis statinio tvarka privalo jo šeimininkai. Kadangi šiuo atveju paveldėjimo klausimas, panašu, dar neišspręstas, todėl ir nėra reikiamos kontrolės.

"Atėjo pavasaris, tikrinsime, kaip laikomasi prekybos ir paslaugų taisyklių. Tad jei toje lauko terasoje nevykdoma jokia veikla, ji turi būti pašalinta", - sakė V. Valys.

Kontrolės ir prevencijos poskyrio darbuotojai kartu su policija rengia reidus, kurių metu tikrina, ar nėra viešose vietose triukšmaujančių, girtaujančių bei išmaldos prašančių asmenų. V. Valys pasidžiaugė, esą reidai ir galiojantis draudimas prašyti išmaldos davė savo rezultatų - centrinėje miesto dalyje, pasak valdininko, elgetaujančių asmenų yra gerokai sumažėję.

"Nesakau, kad jų visai nelikę. Benamiai turi mėgstamas vietas, kur būriuojasi. Jie mėgsta M. Mažvydo alėją, bet paprastai ten išmaldos neprašo. O Skulptūrų parke, netoli esančios cerkvės, mėgsta ir kepures ar stiklainius pasidėti. Maža kas susimylės. Bet primenu, kad išmaldą duoti benamiui taip pat draudžiama", - pasakojo skyriaus vedėjas.

Jo žiniomis, dėl išmaldos prašymo nuo šios taisyklės įsigaliojimo dienos uostamiestyje jau yra surašyta 13 administracinių teisės pažeidimų protokolų. Dėl suprantamos priežasties daugelis už tai nubaustų benamių išvengė piniginių baudų ir buvo tik įspėti. Visgi esą ši prevencinė priemonė drausmina.

"Paprastai benamiai būna labai geranoriški. Jie atsiprašo ir žada daugiau taip nesielgti. Daugelis netgi jau yra iššifravę grafiką, kada mes vykdome reidus, ir tomis dienomis nesirodo įprastose vietose", - pasakojo V. Valys.

Po savininko mirties įmonės veikla pakriko, nes iki šiol nėra perimtos paveldėjimo teisės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder