Bus iškilmingai įteikti Kultūros magistrų žiedai

Bus iškilmingai įteikti Kultūros magistrų žiedai

Rugpjūčio 1 d. 16 val., Klaipėdai minint savo 767-ąjį gimtadienį, Pilies muziejuje (Princo Frydricho paternoje) įvyks iškiliminga Kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija. Kasmet tokie žiedai, pagaminti pagal renesansinio žiedo, saugomo Pilies muziejuje, pavyzdį, įteikiami uostamiesčio kultūrai nusipelniusiems menininkams.

Šiais metais Klaipėdos kultūros magistrų sąrašas pasipildys Reginos Šaltenytės – Klaipėdos dramos teatro aktorės, teatro kritikų vertinamos kaip vienos įdomiausių savo kartos Lietuvos scenos menininkių ir Mindaugo Bačkaus – Klaipėdos kamerinio orkestro vadovo, vieno geriausių Lietuvos violančelininkų – pavardėmis.

Abi šios asmenybės – įdėjusios milžinišką indėlį į Klaipėdos miesto kultūrą ir garsinančios ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos vardą tarptautiniu mastu. Jų biografijose išvardinti kūrybos vaisiai ir pasididžiavimą visam miestui keliantys nuopelnai – nesuskaičiuojami.

Simboliška tai, kad šiemet sueina 40 metų, kai aktorė, teatro pedagogė R. Šaltenytė kuria brandžius, įsimintinus vaidmenis Klaipėdos dramos teatro scenoje. Dabar, kalbėdama apie savo istorijos Klaipėdoje pradžią, aktorė prisimena kaip šis miestas ją tiesiog suviliojo.

„Dirbu čia 40 metų ir to nesigailiu. Per šiuos metus turėjau pakankamai darbo, pakankamai gerų režisierių, šeimą. Jūrą turėjau. Na, o darbai... Darbai ateina per skausmą ir kančią. Tačiau jeigu myli darbą, tai juo tiki. Kiekvienas spektaklis padovanoja ne tik partnerį, bet ir suartėjimą su tuo žmogumi. Visi, su kuriais dirbu scenoje, man be galo brangūs. Kiekvieną iš jų pamilstu“, – su šypsena pasakojo aktorė.

R. Šaltenytė neslėpė džiugesio, kad antrasis Kultūros magistro vardas bus suteiktas M. Bačkui. Pats M. Bačkus nuopelnus dėl tokio pripažinimo priskiria klaipėdiečiams.

„Tikiu, kad Klaipėdos kultūra laikosi ant žmonių, ant kultūros vartotojų. Juk galima sukurti daug „kultūros“, tačiau jei ji bus nereikalinga ir nematoma – nedarys jokios įtakos miestui. Svarbiausia, kad viskas, ką daro kultūrą puoselėjantys žmonės, atlieptų aplinkiniuose. Kiek atlieps, toks ir bus miestas. Menas neturi būti kuriamas sau“, – mintimis dalinosi violančelininkas M. Bačkus.

Klaipėdos kamerinio orkestro vadovas priduria, kad niekada nebuvo geresnėje vietoje kurti nei Klaipėda.

„Šalia manęs yra žmonės, kurie tam sudaro visas sąlygas, kurie manimi rūpinasi. Čia man nereikia prašyti pagalbos“, – tikino būsimas Kultūros magistras Klaipėdoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder