Bręsta draudimas maitinti paukščius

Bręsta draudimas maitinti paukščius

(1)

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija planuoja tobulinti Miesto tvarkymo ir švaros taisykles – jose norima įrašyti draudimą lesinti laukinius paukščius.

Pastaruoju metu pamaryje ir pajūryje įsikūrusio miesto gyventojai užpylė valdininkus skundais, kuriuose reiškiamas nepasitenkinimas kaimynais: šie tiesiog pro balkonus, langus mėto batonus ir taip vilioja kirus, varnas, antis. „Negalime gyventojams nuolat atsakinėti, kad paukščių maitinimas miesto teritorijoje, prie daugiabučių taisyklėse nereglamentuotas.

Nėra tokio draudimo. Beje, skundus rašo įvairiausių uostamiesčio mikrorajonų gyventojai. O kirų vis daugėja. Jie, pripratę būti maitinami, apdergia butų, įstiklintų balkonų langus, po kiemus išmėto šiukšles iš konteinerių“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo uostamiesčio merijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Jei Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės bus papildytos naujomis nuostatomis, jei bus parengtas atitinkamas sprendimo projektas, dėl jo balsuos jau naujos kadencijos savivaldybės taryba.

Pretekstas – skundai

Lietuvoje, matyt, nėra kito tokio didmiesčio, kuriame gyventų tiek daug kirų. Idealias sąlygas jiems lemia natūralūs maitinimosi ir veisimosi plotai: šie paukščiai peri didžiulėje kolonijoje žuvingose Kuršių mariose, Kiaulės Nugaros saloje. Puikia maitinimosi terpe kirams tapo uostamiestis.

Jie ypač mėgsta raustis po atvirus šiukšlių konteinerius, todėl kiemuose išdrabsto įvairiausias buitines atliekas. Pastaruoju metu ėmė ryškėti ir nauja tendencija – paukščių lesinimas pro daugiabučių namų langus, balkonus.

„Ne kartą mačiau, kaip keli kaimynai tiesiog pro balkoną arba atidarytą langą mėto į kiemą ant žolės batono, duonos likučius.

Akimirksniu sulekia keliasdešimt kirų. Kadangi jau priprato būti maitinami, jie nuolat skraido, budi, apdergia langus. Bandžiau drausminti tokius kaimynus, kurių dažnas – senyvo amžiaus, tačiau šie man atšovė, kad jokios taisyklės nedraudžia jiems taip smagintis.

Negi tikrai nėra draudimo mieste maitinti paukščius?“ – „Lietuvos žinių“ klausė prie Malūno tvenkinio gyvenanti Auksė. Anot K. Vintilaitės, panašaus turinio skundų plūsta ir iš kitų Klaipėdos gyvenamųjų mikrorajonų. „Žmonės pasakoja tą patį: paukščiai lesinami tiesiog daugiabučių kiemuose.

Apdergia palanges, langus, automobilius. Ir tų skundų vis daugėja, todėl labai rimtai svarstome galimybę teikti pasiūlymus savivaldybės administracijos vadovybei bei Miesto tvarkymo skyriui dėl Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių papildymo“, – neslėpė merijos tarnautoja.

Ji pridūrė, jog nesirengiama drausti maitinti paukščių iš keltų arba prie vandens telkinių. „Kalbame tik apie teritorijas prie gyvenamųjų namų. Ypač blogai, kad žmonės neuždengia šiukšlių konteinerių dangčių.

Kirai, kovarniai, varnos išnešioja šiukšles ir plačiai jas paskleidžia. Beje, ši problema taip pat opi senamiestyje. Gauname aibę skundų ir dėl nelegalių kačių šėrimo vietų – kirai jas irgi randa.

Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės bus koreguojamos atsižvelgiant į naujas gyvenimo aktualijas“, – pabrėžė K. Vintilaitė. Kirai Klaipėdos gatvėse jaučiasi komfortiškai.

Bręsta naujovės

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė „Lietuvos žinioms“ teigė, jog paukščių maitinimo draudimas – tikrai svarstytinas klausimas.

„Žinome, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rengia naujas gyvūnų laikymo taisykles, jų aprašą.

Taip pat svarstoma įtraukti punktą dėl paukščių lesinimo tvarkos. Tad pirmiausia palauksime, kol bus priimtas naujasis aprašas. Jeigu jame apie paukščių maitinimo draudimą nebus užsiminta, galėsime papildyti Miesto tvarkymo ir švaros taisykles“, – aiškino merijos specialistė.

O kol kas žmonės gali nepaisyti kaimynų pastabų ir toliau pro langus ar balkonus mėtyti laukiniams paukščiams maisto likučius. „Dabar to daryti išties nedraudžiama. Todėl būtų verta priimti tokias taisykles, kad gyventojai turėtų teisinį pagrindą teikti skundus“, – svarstė ji.

Kadenciją baigusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila „Lietuvos žinioms“ sakė, kad su paukščių maitinimo problema susidūrė ir pats, todėl pritaria galimiems naujiems draudimams.

„Minijos gatvėje įsigijau pastatą, kurio kieme žmonės masiškai lesina balandžius. Jie tapo tokie drąsūs, kad net ant pečių tupia.

Suskrenda ištisi būriai, apdergia pastatą, aplinką. Manau, gyvenamųjų, komercinių pastatų bendro naudojimo kiemai tikrai ne vieta paukščiams maitinti“, – kalbėjo Klaipėdos miesto politikas.

Be kita ko, lesinti balandžius uždrausta, pavyzdžiui, pačiame Venecijos centre esančioje Šv. Morkaus aikštėje.

Bauda už tai gali siekti kelis šimtus eurų. Savo ruožtu Lietuvos ornitologai ne kartą yra akcentavę, kad mūsų gyventojų pomėgis ištisus metus maitinti paukščius, pavyzdžiui, vandens telkiniuose, kai kuriems sparnuočiams gali būti pražūtingas.

Kitas dalykas – lesindami paukščius batonu arba duona (ypač juoda) žmonės daro meškos paslaugą, nes tai nėra visavertis maistas. Jis gali sukelti sparnuočiams rimtų virškinamojo trakto negalavimų ar net žūtį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder