Bibliotekos kviečia specialiųjų poreikių turinčius lankytojus

Bibliotekos kviečia specialiųjų poreikių turinčius lankytojus

Klaipėdos viešosios bibliotekos pamažu pritaikomos autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos bei elgesio sutrikimų turintiems lankytojams.

Pasak Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorės pavaduotojos Kristinos Kundrotienės, šiuo metu įgyvendinamas projektas "Biblioteka visiems" yra pirmasis įstaigos žingsnis, siekiant suprasti ir padėti lankytojams, turintiems autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos bei elgesio sutrikimų", - apie naujos veiklos pradžią kalbėjo pavaduotoja.

Šiuo metu biblioteka yra paruošusi specialų paketą, kurį sudaro socialinė istorija ir socialinis plakatas. "Autizmo sindromą turintys žmonės informaciją geriau įsisavina per vaizdus. Todėl šio paketo paskirtis yra supažindinti autizmo sindromą turinčius lankytojus su būsimomis veiklomis, žmonėmis, su kuriais jie bendraus, ir taip pat parodyti, kokias paslaugas jie gaus. Visa tai skirta vizualiniam prisistatymui", - komentavo K. Kundrotienė.

Bibliotekos turi dar vieną priemonę - vadinamąjį sensorinį gesintuvą. "Žinome, kad autizmo spektro sutrikimą turinčius asmenis dažnai ištinka panikos priepuoliai, jie jaučiasi nesaugiai, todėl ši priemonė yra skirta jiems nusiraminti", - teigė pašnekovė. Sensorinį gesintuvą sudaro tam tikros garsinės, vizualinės ir taktilinės priemonės, padedančios suvaldyti nerimą ir atsipalaiduoti.

Apskričių viešųjų bibliotekų inicijuotas projektas prasidėjo dar šių metų pradžioje. "Visą šį laiką mes, bibliotekų specialistai, patys ruošėmės šiam naujam darbui. Parengti socialinę istoriją ir plakatą prireikė nemažai laiko. Reikėjo surinkti daug medžiagos ir perduoti specialistams, kurie ją apdorotų taip, kad autizmo sindromą turintys žmonės galėtų ją suprasti", - apie paruošiamuosius darbus kalbėjo K. Kundrotienė.

Pavaduotojos teigimu, kaip dirbti su šia žmonių grupe, bibliotekos darbuotojai mokosi iš kvalifikacinio filmuko. Tačiau šiais ir ateinančiais metais vyks intensyvus kvalifikacijos tobulinimo procesas, kad būtų galima teikti kokybiškas paslaugas autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos bei elgesio sutrikimų turintiems lankytojams.

Projekto "Biblioteka visiems" pradininkas yra Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka. Ši kultūros įstaiga dirbti su autistiškais vaikais pradėjo jau gerokai anksčiau. Projekto tikslas - ne tik pritaikyti bibliotekas šiai tikslinei žmonių grupei, bet ir šviesti visuomenę apie autizmo spektro sutrikimų turinčius žmones, skatinti toleranciją ir supratingumą.

PROJEKTAS. Stengsis ne tik pritraukti daugiau lankytojų, turinčių specialiųjų poreikių, bet ir skatins gyventojų toleranciją šiai tikslinei žmonių grupei.

Asociatyvi "Pixabay" nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder