Bibliotekai ir pilies bokštui prašys paramos

Bibliotekai ir pilies bokštui prašys paramos

Klaipėdos politikai nusprendė kreiptis į Kultūros ministeriją dėl dviejų projektų finansavimo iš Valstybės investicijų programos (VIP). Pinigų prašyti ketinama Melnragės bibliotekai remontuoti ir pilies bokštui atstatyti.

Remontuoti Melnragėje, Molo g. 60, esantį pastatą, kuriame įsikūrusi biblioteka, vaikų laisvalaikio centras ir renkasi vietos bendruomenė, numatoma 2021-2022 metais.

Šiuo metu jau parengtas techninis projektas, gautas statybos leidimas. Šiemet planuojama ieškoti rangovo, kuris atliks kapitalinį remontą.

Projekto vertė - 1 mln. eurų. Iš VIP bus prašoma 500 tūkst. eurų, kitus 500 tūkst. pridės miestas iš savo biudžeto.

Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atkūrimo darbus numatyta pradėti 2022 metais, preliminari projekto vertė - 1,5 mln. eurų. Iš jų 750 tūkst. eurų planuojama prašyti iš VIP.

Svarstant kreipimąsi dėl pilies bokšto atstatymo tarp politikų kilo diskusija. Kai kurie Tarybos nariai siūlė apskritai įvertinti, ar tikslinga atstatyti šį objektą, ar tikrai bus reikalingos jame planuojamos funkcijos - turizmo informacija ir apžvalgos aikštelė.

Nina Puteikienė teigė, kad apžvalgos aikštelė yra centrinio pašto pastate, o dar viena numatyta planuojamoje atstatyti Šv. Jono bažnyčioje, tad esą statant bokštą bus švaistomi miesto pinigai. Ji verčiau siūlė galvoti apie centrinio pašto ir vadinamojo Balandžių pašto likimą. Jai antrinęs Vidmantas Dambrauskas sakė, kad verčiau tas lėšas būtų galima skirti centriniam paštui įveiklinti.

Saulius Budinas priminė, kad užmojis atstatyti bokštą jau senokai buvo numatytas strateginiame veiklos plane ir strateginės plėtros plane. Politikas norimą atstatyti bokštą net lygino su Valdovų rūmais Vilniuje, dėl kurių buvo abejojama, bet esą vėliau paaiškėjo, kad tai patrauklus objektas.

Arvydas Cesiulis argumentavo, kad šis bokštas yra viso piliavietės ansamblio sudėtinė dalis.

"Siūlau "nesiskūpinti". Kad tą bokštą anksčiau ar vėliau statyti reikės, esu tikras", - sakė A. Cesiulis.

Išeitį rado Judita Simonavičiūtė, pasiūliusi, kad jei miestas negaus paramos, projektas būtų svarstomas iš naujo ir tada sprendžiama, ar bokštą miestas statys tik už savo lėšas.

"Jei negausim paramos, reikėtų persvarstyti projektą, ar tikrai iš savo pinigų mes jį statysim. Planuose yra ir mokyklų, ir viadukų statyba. Ar tai bus pirmaeilis projektas, jei negausime pinigų?" - svarstė politikė.

Galiausiai Taryba pritarė tiek siūlymui kreiptis dėl paramos abiem projektams finansuoti, tiek dėl saugiklio, kurį pasiūlė J. Simonavičiūtė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder