Bendrasis planas kelia politikų aistras

Bendrasis planas kelia politikų aistras

Politikams jau teikiama svarstyti Klaipėdos miesto bendrojo plano koncepcija. Vieni politikai svarsto, kad pernelyg skubama, kiti įsitikinę, kad laukti nebėra ko. Esą jei bus vilkinama, strigs ir tokie visuomenei svarbūs objektai, kaip naujų senelių namų statybos.

Vakar vykusiame jungtiniame Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto bei Sveikatos ir socialinių reikalų komitetų posėdyje buvo pristatytos rengiamo miesto bendrojo plano koncepcijos.

"Noriu akcentuoti, kad mes pristatome miesto, o ne uosto bendrojo plano koncepcijas", - kelis kartus akcentavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Jis priminė, kad dabar galioja jau dešimties metų senumo dokumentas, kuriame nustatyti labai griežti teritorijų reglamentai.

"Dėl to žemių savininkai negali normaliai plėtoti savo teritorijų. Tad naujajame plane numatyta daug daugiafunkcių žemės zonų, kad būtų galima lanksčiau reaguoti", - paaiškino S. Budinas.

Jis pateikė kelis esminius akcentus, kurie siūlomi plano koncepcijoje. Vienas iš jų - vakarinėje miesto pusėje pažymėtas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos planuojamas išorinis uostas.

"Mes negalėjome jo nepažymėti. Nesinori daryti pilkos zonos, jei sprendimai jau yra priimti, ir apgaudinėti patiems save", - sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

S. Budinas priminė, kad bendrojo plano sprendiniai turėtų siekti 2030 metus, o vizija - net 2050-uosius.

"Tai gana ilgas laiko tarpas ir jei atsirastų išorinis giliavandenis uostas, tikiuosi, kad centrinė miesto dalis galėtų būti pritaikyta visiškai kitokiai paskirčiai", - kalbėjo S. Budinas.

Priminta, jog tai tik koncepcija. Jei miesto Taryba jai pritars, tada bus ruošiami detalesni sprendiniai, vyks viešas jų svarstymas, juos vėl turės tvirtinti politikai.

"Kur mes šitaip skubame? Teikiant reikalavimų sąvadą buvo pasakytas pažadas, kad visi pakeitimai bendrajame plane bus daromi tik po to, kai Vyriausybė įsipareigos atlikti tai, ko prašome. Kodėl jau dabar teikiami tokie sprendiniai, lyg Vyriausybė būtų su viskuo sutikusi?" - teiravosi politikė Nina Puteikienė.

Esą šitaip švaistomi pinigai.

"Galbūt uostas iš tikrųjų bus plaukiojantis, kaip praėjusį pirmadienį pristatinėjo Ramūnas Karbauskis? Tada vėl rengsime kitą planą? Vėl leisime pinigus?" - nenurimo politikė.

"Miesto bendrajame plane rengiamų pokyčių laukia apie 200 fizinių ir juridinių asmenų. Manau, tai jums turėtų būti svarbu. Jeigu tai trukdo vystyti miestą, turime į tai reaguoti. Kalbėti apie utopinius projektus ir plaukiojančias salas - lyg kalbėti apie NSO", - atkirto S. Budinas.

Jis pabrėžė, kad dabar svarstomos koncepcijos yra miesto požiūris, ką norima turėti.

"Jeigu mes nepažymėsime daugiafunkcių teritorijų ir Vyriausybė patvirtins uosto bendrąjį planą, tada bus sakoma, kad miestas taip nieko ir nepasakė, taip nieko ir nepageidavo. Mes turime turėti savo poziciją", - pabrėžė S. Budinas.

"Žiūrėkite į šį mūsų planą kaip į prisitaikymą prie vėjo ir prognozę, kokią burę reikės iškelti", - filosofiškai antrino Savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder