Benamių gyvūnų globos konkursas sukėlė ant kojų

Benamių gyvūnų globos konkursas sukėlė ant kojų

Pirmosiomis rugpjūčio dienomis paaiškėjo, kad konkursą, kurio metu buvo ieškoma, kas rūpinsis Klaipėdos benamių gyvūnų surinkimu ir globa, laimėjo visuomenėje prieštaringai vertinama UAB "Nuaras", kurios darbo kokybė uostamiesčio valdininkus anksčiau jau buvo nuvylusi.

Uostamiesčio benamių gyvūnų gerove besirūpinantys klaipėdiečiai, norėdami atkreipti dėmesį į, jų nuomone, neatsakingai ir aplaidžiai dirbantį "Nuarą", rengiasi net piketuoti. Savivaldybės administracija teigia, kad sutartyje su "Nuaru" numatytos sąlygos, kurias bendrovė privalės vykdyti, bei žada, kad naujojo gyvūnų globėjo veikla bus atidžiai stebima.

Gyvūnų nebepriima

Keletą metų Klaipėdos benamius gyvūnus priimdavo, gydydavo bei ieškodavo jiems namų viešoji įstaiga "Būk mano draugas". Tačiau rugpjūčio 4 d. savo puslapyje socialiniame tinkle "Facebook" ši įstaiga paskelbė, kad nuo rugpjūčio 2 d. už Klaipėdos miesto beglobius yra atsakinga konkursą laimėjusi gyvūnų globos ir kontrolės tarnyba "Nuaras".

"Mes į iškvietimus nebevažiuojame ir gyvūnėlių nebepriimame. Jeigu radote paklydusį ar sužeistą, jeigu norite atiduoti ar ieškote dingusio, kreipkitės į "Nuarą", - rašoma "Būk mano draugas" puslapyje.

Jie nurodo, kad "Būk mano draugas" globoje liko apie 300 gyvūnėlių, kurių išlaikymu bus toliau rūpinamasi.

"Kaip seksis, nežinome, bet labai stengsimės. Dabar nebegausime finansavimo iš Savivaldybės, kurio pakakdavo sumokėti už elektrą (apie 80 Eur), už patalpas, kurias nuomojame iš Savivaldybės (408 Eur), darbuotojams, pirkdavome degalus, kad galėtumėm važiuoti į iškvietimus ir pas veterinarą. Dabar gyvūnėliais galėsime pasirūpinti tik iš žmonių paramos", - skelbia VšĮ "Būk mano draugas".

Du dalyviai

Dar balandžio mėnesį Klaipėdos savivaldybės administracija paskelbė, kad, baigiantis paslaugų teikimo sutarčiai, mieste siekiama ir toliau užtikrinti beglobių gyvūnų kontrolę, todėl inicijuojamas gyvūnų gaudymo, surinkimo, laikymo, sterilizavimo, karantinavimo, eutanazijos ir utilizavimo paslaugos ateinantiems 3 metams pirkimas.

"Savivaldybė pirks ne tik gaudymo, surinkimo, laikymo, sterilizavimo, karantinavimo, eutanazijos ir utilizavimo paslaugas. Tarnyba, laimėjusi konkursą, vykdys gyvūnų apskaitą, užtikrins, kad dirbama būtų visą parą be išeiginių, teiks skubią kvalifikuotą ir efektyvią pagalbą bet kuriuo metu", - tuomet buvo rašoma Savivaldybės interneto svetainėje.

Konkurse dalyvavo du dalyviai - pastaruoju metu gyvūnais besirūpinusi VšĮ "Būk mano draugas" ir UAB "Nuaras". "Būk mano draugas" paslaugas siūlėsi teikti už 117 528 eurus, o "Nuaras" - už 79 908 eurus.

Laimėtojas buvo renkamas pagal mažiausią pasiūlytą kainą - juo pripažintas "Nuaras".

Beje, konkurso rezultatais nepatenkinti klaipėdiečiai rengėsi piketuoti, tačiau atsirado daugiau norinčiųjų dalyvauti pikete nei leidžiama. Todėl iniciatoriai kreipėsi į Savivaldybę, kad ši išduotų leidimą mitingui.

Stebės darbą

Pirkimo komisijos pirmininkas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas sakė, kad Savivaldybė sulaukė nemažai skundų dėl "Nuaro" veiklos.

"Gavome skundų, bet komisijoje svarstant šį klausimą kokio nors juridinio pagrindo atmesti "Nuaro" pasiūlymą neradome. Jie pasiūlė mažesnę kainą, o konkurso sąlygose parašyta, kad laimėtojas yra tas, kuris pasiūlė mažesnę kainą. Skundai - skundais, emocijos - emocijomis. Suprantu tuos žmones, kurie rašo ir skundžiasi", - sakė A. Michailovas.

Pasidomėjus, ar laimėjusi bendrovė pagrindė savo kainą ir įrodė, kad galės suteikti visas numatytas paslaugas, A. Michailovas sakė, kad tai buvo padaryta. Jis pridūrė, kad sutartyje su "Nuaru" Savivaldybė įrašė sąlygas, kurių laimėjusi įstaiga turės laikytis.

"Sutartyje galima įrašyti įvairių sąlygų, kad tai būtų ne skerdykla, o normalus gyvūnų išlaikymas, saugojimas, priežiūra. Jeigu pamatysime, kad "Nuaras" nevykdo mūsų sąlygų, sutartis bus nutraukta ir mes skelbsime naują konkursą. Šiuo metu mes neturime juridinio pagrindo atmesti šitą laimėtoją", - vakar dienraščiui sakė A. Michailovas ir žadėjo, kad "Nuaro" veikla bus atidžiai stebima.

Savivaldybė 2008 metais buvo pradėjusi procedūras norėdama atsisakyti "Nuaro" paslaugų, kai po pakartotinių patikrinimų buvo nustatyta pažeidimų, kurie nebuvo pašalinti - tuomet netenkino gyvūnų laikymo, karantinavimo, gydymo sąlygos. Tuomet buvo kalbėta, esą daugiau nei pusė į prieglaudą patenkančių gyvūnų užmigdomi, o šis skaičius kasmet didėjantis.

Informacija - ir Savivaldybei

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė vakar teigė, kad žmonių susidomėjimas šiuo konkursu ir nerimas dėl gyvūnų gerovės yra puikiai žinomas. Todėl, pasak specialistės, Savivaldybė kontroliuos, kaip dirbama.

Darbo valandomis prašoma žmonių kviečiant "Nuarą" paskambinti ir skyriui telefonu (8 46) 396 087. Pasak L. Jūrevičienės, po darbo valandų bei nedarbo dienomis skambinti reikia tiesiai "Nuarui" - (8 46) 314 040, 8 687 36888. Po nedarbo dienų, pasak specialistės, įstaiga pateikia ataskaitą - kiek kokių iškvietimų būta.

"Visa tai dėl kontrolės sustiprinimo, situacijos aiškumo, kol įsidirbsime", - sakė L. Jūrevičienė.

PROCESAS. Pagal taisykles, "Nuaro" paimtas gyvūnas Savivaldybės lėšomis globojamas 14 dienų, ieškoma jo savininkų ar naujų globėjų. Jei per tą laiką namų gyvūnui nerandama, jis perkeliamas į "Nuaro" globos namus, o Savivaldybė už tolesnę gyvūnų priežiūrą nebemoka. Redakcijos archyvo nuotr.

Pagal taisykles, "Nuaro" paimtas gyvūnas Savivaldybės lėšomis globojamas 14 dienų, ieškoma jo savininkų ar naujų globėjų. Jei per tą laiką namų gyvūnui nerandama, jis perkeliamas į "Nuaro" globos namus, o Savivaldybė už tolesnę gyvūnų priežiūrą nebemoka.

Anot L. Jūrevičienės, vienintelis saugiklis, kad po tų 14 dienų gyvūnas nebus eutanazuotas, o jam toliau bus ieškomi namai, tėra sąžinė.

"Tikiuosi, kad per tas 14 dienų, jei vyksta viešinimas, gal ir atsiras šuniukams šeimininkai. O katinėliams yra perkama sterilizacijos paslauga - sterilizuotas gyvūnas pažymimas, jam pakerpama ausytė ir jis paleidžiamas atgal", - pasakojo L. Jūrevičienė.

Nuo rugpjūčio 2 iki 8 d., pašnekovės duomenimis, "Nuaras" Klaipėdos mieste jau buvo gavęs 16 iškvietimų.

Vakar prisiskambinti nurodytais "Nuaro" telefono numeriais žurnalistams nepavyko - vienas skambutis buvo atmestas, į kitus niekas neatsiliepė.

INFORMACIJA

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, 2015 m. mieste sugauta 2 500 įvairių gyvūnų. 400 iš jų surasti šeimininkai. 610 beviltiškai sergančių gyvūnų buvo užmigdyti pritaikant eutanaziją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder