"Be 5 minučių prestižinė": apie neeilinį streiką iš pirmų lūpų

"Be 5 minučių prestižinė": apie neeilinį streiką iš pirmų lūpų

Dienos šviesą išvydo išskirtinė knyga - "Be 5 minučių prestižinė". Ją parašė 2018 metais Švietimo ir mokslo ministerijoje streikavusi mokytoja klaipėdietė Lilija Bručkienė.

Knygoje chronologine tvarka pateikti įvykiai, atskleidžiantys, kas iš tiesų vyko streiko metu.

2018 metais Lietuvoje prasidėjo mokytojų streikas, kai jie nesulaukė oficialių derybų dėl darbo sąlygų ir atlygio. Streike dalyvavo per 30 Klaipėdos mokyklų. Streikuotojų atstovai Vilniuje, nesulaukę dialogo, apsigyveno ministerijoje, kur laukė valdžios veiksmų.

Knygą "Be 5 minučių prestižinė" klaipėdietė pedagogė L. Bručkienė rašė tiek būdama ministerijoje, tiek kitose vietose.

"Manau, kad tai buvo viena iš sėkmingiausių provokacijų. Bet tuo metu tikrai nesijautėme saugūs", - patirtį įvertino mokytoja.

"Savo vyrui išvažiuodama pasakiau, kad grįšiu trečiadienį vėlai vakare. Trečiadienį vėlai vakare ir grįžau... Po trijų savaičių", - prisiminė L. Bručkienė.

Knygos pristatymą moderavo Vilniaus universiteto profesorė Vilija Targamadzė, kalbinusi autorę. Palaikyti L. Bručkienės į knygos pristatymą atėjo šeima, kolegos, auklėtiniai ir bendraminčiai.

Pasak autorės, ši knyga yra ne tik apie streiką, bet ir apskritai apie švietimo sistemą ir joje vykstančius procesus, laukiamas permainas, valdžios požiūrį.

2018 metais L. Bručkienė, duodama interviu "Vakarų ekspresui", sakė, kad apsigyventi ministerijoje tikrai niekas neplanavo - pedagogai vyko į Seimo Švietimo ir mokslo komitetą ir sykiu nuėjo į ministeriją susitarti dėl derybų laiko.

"Tikėjomės tą patį vakarą išvykti namo, bet išėjo kaip išėjo. Pirmosiomis dienomis dar mums leisdavo išeiti ir vėl sugrįžti. Tad galėjome pasikeisti su kitais pedagogais arba nors trumpam pakeisti aplinką, nuvažiuoti pas artimuosius Vilniuje kad ir išsimaudyti. Vėliau mums aiškiai pasakė, jei išeisime, mūsų niekas nebeįleis", - tąsyk pasakojo mokytoja.

Pedagogų streiką palaikę žmonės mokytojams vežė karšto maisto, čiužinių ir reikalingų daiktų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder