Baseiną patikės koncesininkui

Baseiną patikės koncesininkui

Klaipėdos savivaldybė pagaliau pradėjo procedūras dėl jau statomo baseino valdytojo. Svarstomas variantas sudaryti koncesijos sutartį.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis vakar miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto narius informavo, kad pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai, finansuojančiai šį projektą, baseinas ir sveikatingumo kompleksas turi būti valdomas viešojo konkurso metu parinkto operatoriaus.

"Būdai jam parinkti - nuoma arba koncesijos instrumentas. Dar gali būti viešoji-privačioji partnerystė, bet ji labiau taikoma objektams, iš kurių negalima gauti ekonominės naudos, pavyzdžiui, mokykloms, keliams, darželiams ir panašiai. Koncesija mums leidžia derėtis dėl paslaugų kainų, investicijų. Galima tikėtis ir gauti tam tikrus mokėjimus atsižvelgiant į pelningumą", - aiškino E. Simokaitis.

Taikydama koncesijos modelį Savivaldybė suteiktų leidimą koncesininkui valdyti ir naudoti turtą bei teikti viešąsias paslaugas kultūros, sporto, laisvalaikio srityse ir gauti iš tokios veiklos pajamas. Baseino koncesijos atveju koncesininkas didžiąją dalį pajamų gautų iš baseino lankytojų, prisiimtų įsipareigojimą investuoti į baseino įrangą ir inventorių, mokėti koncesijos mokestį.

Pasak E. Simokaičio, svarstomas sutarties terminas - 10 metų, po kurių būtų galima svarstyti sutartį pratęsti. Ši detalė komitete sukėlė abejonių.

"Ar 10 metų terminas ne per trumpas? Didžiąją dalį koncesijos sutarčių Lietuvoje sudaro 21-25 metų trukmės sutartys. Ar nebus taip, kad koncesininkas sukels kainas, nes norės greičiau atsiimti pinigus? 10 metų - keistokas laikotarpis", - pastebėjimus išsakė Algirdas Grublys.

Jo kolegė Aldona Staponkienė pažymėjo, kad terminas atrodo trumpas atsižvelgiant į statomo objekto dydį: "Koncesininkas turi investuoti gana daug, nežinau, kokios turi būti kainos, kad būtų toks trumpas atsipirkimo terminas."

E. Simokaitis patikino, kad terminas buvo pasirinktas atsižvelgiant į galimas gauti pajamas, galimą darbo laiko trukmę. Siūloma verčiau rengti 10 metų sutartį su galimybe ją pratęsti nei sudaryti ilgesnę sutartį, o vėliau, jeigu kas nutiktų, ieškoti būtų ją nutraukti. Tokiomis sąlygomis esą valdomas ir "Girstučio" baseinas Kaune.

Komitetas pritarė koncesinės sutarties idėjai ir terminui. Galutinį žodį turės tarti miesto Taryba. Ji turės tvirtinti ir konkurso sąlygas bei koncesijos sutarties projektą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder