Augalų sodinimas: naujose taisyklėse nieko naujo?

Augalų sodinimas: naujose taisyklėse nieko naujo?

Kaimyno pasodintas medis ar jo šešėlis užstoja saulės šviesą. Tai - viena iš populiaresnių kaimynų nesutarimų priežasčių.

5 metrai nuo namo, 4 metrai nuo komunikacijų, 3 metrai nuo kaimyno. Tokios yra naujos Aplinkos ministerijos patvirtintos Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisyklės. Tik ar jų pakaks teisybei ir taikai tokiais atvejais įtvirtinti? Šios kai kurių asmenų pasipiktinimą jau sukėlusios taisyklės užduoda ir klausimą - kur pasodinti medį savo žemėje, kad nepažeistum teisės akto?

Galima-negalima

Dėl dekoratyvinių medžių bei krūmų nuo pavasario pykstasi ir Didžiosios Vandens g. 5 ir Tomo g. 8A namų kaimynai Klaipėdos senamiestyje.

Tomo g. 8A kieme, valstybinėje žemėje, prieš tris dešimtmečius buvo pasodintas šermukšnis ir dekoratyviniai krūmai. Pasodinti jie buvo 0,6-1,6 m atstumu nuo gretimo Didžiosios Vandens g. 5 namo sienos. Tad užaugę želdiniai uždengė kaimynams saulės šviesą, o jų šaknys ėmė ardyti namo pamatą ir sieną. Kaimynai kreipėsi į Savivaldybę ir gavo leidimą nukirsti medžius. Tačiau Tomo g. 8A gyventojai mano, jog leidimas kirsti augalus neteisėtas.

"Didžiosios Vandens gatvės 5 namo bendraturčiai yra išsipirkę žemę kitoje pastato pusėje, tegu ten ir šeimininkauja, o Tomo gatvės 8A kieme tvarką gali daryti tik mūsų namą ir kiemą administruojančios namų valdos", - įsitikinęs Tomo g. 8A gyvenantis Algirdas Aukštuolis.

Tačiau Didžiosios Vandens g. 5 pastate įsikūręs Izroildžonas Baroti tvirtina, jog medis buvo nukirstas teisėtai, jis gavęs visus tam reikalingus leidimus.

"Tų augalų šaknys gadina paveldosauginį pastatą, laja užstoja mūsų namo langus. Pagal įstatymą, nei medžiai, nei krūmai negali augti tokiu mažu atstumu nuo statinio. O kaimynai įsivaizduoja, kad valstybinėje žemėje gali tvarkytis kaip savame kieme", - pyko I. Baroti.

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" ketvirtadienio numeryje

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder