Arūno Mėčiaus kūrybinis palikimas teko dukrai

Arūno Mėčiaus kūrybinis palikimas teko dukrai

2013 metais iš gyvenimo pasitraukęs žinomas uostamiesčio dailininkas Arūnas Mėčius savo gyvenimo moteris privertė suktis teismuose. Visgi Temidė nerado priežasčių priešmirtinį laiškelį laikyti legalia dovanojimo sutartimi, tad paveikslus buvusi A. Mėčiaus gyvenimo draugė Dalia Bielskytė privalės grąžinti jo dukrai Eglei Mėčiūtei.

A. Mėčiui savo noru pasitraukus iš gyvenimo artimiausių žmonių sielvartą netrukus pakeitė teisminės batalijos. Praėjus keliems mėnesiams po laidotuvių dailininko dukra E. Mėčiūtė Klaipėdos apylinkės teisme stojo akistaton su D. Bielskyte, iš kurios siekė atgauti šimtus tėvo sukurtų meno kūrinių - paveikslų, eskizų, miniatiūrų ir kt.

Paaiškėjo, jog A. Mėčius nebuvo palikęs testamento, tik priešmirtinį raštelį su užrašu "Visus paveikslus dovanoju Dalytei. Jei nereikia, sudeginkite." Dailininkas taip pat parašė datą ir padėjo savo parašą.

Į teismą besikreipusi E. Mėčiūtė bandė įrodyti, kad savo tėvo mirties metu buvo vienintelė teisėta tėvo palikimo gavėja. Ji prašė grąžinti ne tik D. Bielskytei likusius, bet ir įmonėms parduotus ar dovanotus paveikslus (vėliau reikalavimų įmonėms moteris atsisakė).

E. Mėčiūtė įrodinėjo, kad tėvo palikto raštelio, kaip bandė tikinti D. Bielskytė, negalima laikyti dovanojimo sutartimi, kadangi ji sudaroma abiejų pusių valia, o D. Bielskytė dėl tokios dovanos neva nesitarė ir A. Mėčius paveikslų jai dovanoti nežadėjo.

Dukra taip pat nesibodėjo nurodyti, kad jos tėvas rašteliu negalėjo išreikšti tikrosios savo valios, nes buvo girtas (A. Mėčiaus kraujyje po mirties nustatyta 2,22 prom. alkoholio).

Be to, paaiškėjo, jog D. Bielskytei likę paveikslai įkainoti per 30 tūkst. eurų, tad dovanojimo sandoris turėjo būti įtvirtintas notaro parašu.

11 metų kartu su A. Mėčiumi gyvenusi ir kūrusi D. Bielskytė nesutiko su tokiais teiginiais - A. Mėčius prieš mirtį padovanojo visus savo paveikslus kaip artimam žmogui neatlygintinai.

Teismas įstatymiškai buvo priverstas palaikyti E. Mėčiūtės pusę, kadangi priešmirtinio raštelio negalima laikyti juridiniu dokumentu. Anot teismo, tokio tipo sandoris yra niekinis, tad privalu taikyti paveldėjimo teisinius santykius ir kūrinius atiduoti teisėtai paveldėtojai E. Mėčiūtei.

Be to, D. Bielskytė dailininko dukrai turės atlyginti 2,2 tūkst., o valstybei - 183 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Abi pusės šį sprendimą per mėnesį dar gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Pati D. Bielskytė "Vakarų ekspresui" sakė nenorinti komentuoti "dar šviežio" teismo sprendimo, o verdikto apskundimo galimybę svarstys su teisininku išnagrinėjusi teismo argumentaciją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder