Ar reikalingas pylimas prie Danės upės?

Ar reikalingas pylimas prie Danės upės?

Kol kas Savivaldybė dar neapsisprendė, ar teiks paraišką Europos Sąjungos (ES) finansinei paramai gauti, kad būtų įrengtas pylimas prie Danės upės, mažinantis potvynių riziką. Dar nėra žinomi reikalavimai jam ir ar tai įmanoma padaryti. Kitas klausimas - galbūt tuos pinigus būtų galima panaudoti pylimams prie Smeltalės upės įrengti, nes jau turimas jų techninis projektas.

Prieš dvejus metus Aplinkos apsaugos agentūros užsakymu buvo atlikta studija ir Lietuvos mastu nustatytos aukšto, vidutinio bei žemo rizikingumo lygio zonos, parengtas šalies veiksmų jose planas numatant ir tam tikras priemones. Ministerija joms žada skirti milijonus eurų. Tame plane numatytas ir pylimas Klaipėdos Mažajame Kaimelyje palei Danės upę.

Nusileidus Panevėžio g. toje vietoje, kur prasideda sodai, pylimas eitų palei upę, visus sodus ir net apimtų Žolyno kvartalą, baigtųsi, kur nebėra gyvenamųjų namų. Šalies veiksmų plane minėti sodai patenka į didelės rizikos zoną.

ES finansavimas sudarytų 92,5 proc., Savivaldybei tektų pridėti tik 7,5 proc.

Susirinkę Klaipėdos savivaldybės įvairių sričių specialistai svarstė, ar tikslinga teikti Aplinkos ministerijai projektinį pasiūlymą dėl pylimo prie Danės upės, kurį reikėtų parengti per 4 mėnesius. Sprendimas nebuvo priimtas, nes pasitarime nedalyvavo nė vienas departamento direktorius.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Projektų atrankos ir analizės poskyrio vedėjos Jurgitos Dumbauskaitės manymu, reikėtų pasikonsultuoti su ministerija, ar tai vienintelė vieta, kuri gali būti finansuojama valstybės, ar ją galima keisti. Mat Klaipėdos savivaldybės specialistai atkreipė dėmesį į problemines Smeltalės upelio vietas.

Savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė sako, kad situacija nėra tragiška nei vienoje, nei kitoje vietoje, bet atvejų, kai šios upės išsilieja, yra buvę. Dalykas tas, kad jau parengtas Smeltalės upelio pylimų techninis projektas, tad gavus finansavimą jį jau būtų galima pradėti įgyvendinti. Pasak R. Jievaitienės, pirma reikia supilti pylimus, paskui toje vietoje galima įrengti parką.

Pylimai prie Smeltalės upės suprojektuoti iš abiejų pusių ir eitų nuo Minijos g. iki Jūrininkų pr., kur palei upę yra žalias plotas.

Danės upėje ties Mažuoju Kaimeliu gruntinis vanduo yra labai aukštai, tad nesusigeria taip greitai kaip kitur. Tačiau didelis upės išsiliejimas buvo tik tada, kai trūko Kretingos užtvanka, tada žmonės skundėsi, kad kambariuose vandens buvo iki juosmens.

Kitas dalykas - nuo dviračių tako iki Danės upės kai kur tėra tik 10 metrų. Kol kas nežinomi reikalavimai pylimui. Ar jį galės daryti patys projektuotojai atsižvelgdami į galimybes, ar bus nurodyta, kad pylimas turi būti toks ir ne kitoks. Problema ta, kad vietos Mažajame Kaimelyje palei Danę yra labai mažai.

"Gyventojų daugiau gyvena Danės slėnyje. Manau, ten pylimą įrengti būtų reikalingiau, jeigu tai įmanoma padaryti. Popieriuje nubraižyti pylimą yra vienas dalykas, o supilti - kitas", - sakė R. Jievaitienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder