Ant medžių pakibusios šiukšlės atskleidė tamsiąją miesto pusę

Ant medžių pakibusios šiukšlės atskleidė tamsiąją miesto pusę

"Čia ne šiukšlės svarbios, o žmonės, į kuriuos žiūrima kaip į šiukšles", - piktai rėžė vienas bendrabučio, kurio pirmame aukšte įsikūrę Klaipėdos nakvynės namai, gyventojas, automobilių stovėjimo aikštelėje valęs savo automobilį. Kitoje pastato pusėje prieš langus auga medžiai, o ant jų byra gyventojų metamos atliekos.

Dienraščio žurnalisto klausimas apie netvarką vyrą supykdė, nes, kaip aiškino gyventojas, korespondentai čia lankosi nuolat. Nieko nuostabaus - uostamiesčio rajonas tarp Paryžiaus Komunos g. ir Kauno g. yra laikomas išskirtine kriminogenine zona, čia nuolat zuja greitosios pagalbos ir policijos automobiliai.

Pasiūlė "į nosį"

Tad aplinka asocialiems gyventojams mažai terūpi. Negana to, jie skundžiasi, kad jų suterštos aplinkos esą niekas netvarko.

"Kai atvažiuoja darbininkai, nieko jie netvarko. Jei mes patys "paspaudžiam", tada tvarko. Į nosį geriausia pasiūlyti. Prieinu, jei nieko nedirba, taip ir pasakau", - kalbėjo kieme sutiktas vyras.

Šiame rajone įsikūrusiuose bendrabučiuose dažniausiai gyvena mažas pajamas gaunantys asmenys, neretai - pašalpų gavėjai. Aplink pastatus po balkonais galima išvysti vieną kitą benamį. Šiuo metu daugelis jų glaudžiasi laiptinėse, o vakarais nuo 20 valandos yra įleidžiami į nakvynės namų patalpas.

Šiukšlina naktimis

Įžengus į Šilutės pl. 8 numeriu pažymėto bendrabučio vieną laiptinių pasitinka cigarečių tvaikas. Pirmame pastato aukšte sėdi 3 benamiai, skaitantys knygas. "Slepiamės nuo šalčio", - burbtelėjo jie, neatitraukdami akių nuo knygų puslapių, pasiteiravus, kaip šiems sekasi.

Dalis gyventojų, išvydę žurnalistą prieš duris, į kalbas nesileidžia, kiti sutinka kalbėtis, tačiau atskleisti vardą kategoriškai atsisako.

"Čia yra tokių žmonių, kad per juos tuos medžius belieka iškirsti. Mėto tas šiukšles dažniausiai iš 4 arba 5 aukšto", - kalbėjo viena gyventojų.

Meta net kibirais

Moteris pasakojo tiksliai nežinanti, kokie žmonės mėto, tačiau yra mačiusi per langus skriejančias atliekas.

"Dažniausiai mėto naktį, kai žmonės miega. Atsikeliu iš ryto ir matau, kad kabo ant medžių. Yra geriančių, gal per išgertuves mėto. Dieną nelabai mėto. O štai vasaros naktimis net girdisi krentančių šiukšlių garsas", - kalbėjo pašnekovė.

Moteris skundėsi, kad vasaros metu net jaučiamas dvokas. Be to, blogus kvapus atneša ir čia besibūriuojantys, prie nakvynės namų vakare 20 valandos laukiantys benamiai.

"Yra tokių, kurie mėto net kibirais", - atskleidė kita namo gyventoja ir pabrėžė, kad aplinka yra išties nejauki.

Moterys teigė norinčios pabėgti iš šio košmaro ir išsikelti, tačiau tam neturi nei pinigų, nei jėgų.

"Čia apsigyvenau prieš 20 metų ir to tikrai nebuvo. Vėliau atsirado nakvynės namai", - apgailestavo viena pašnekovių.

"Nežinau, nemačiau nieko. Konteineriai netoli, savo šiukšles išsinešu. Taip, esu matęs aplink namus, kad yra šiukšlių, bet nei kas, nei kodėl mėto, nežinau", - sakė kitas kalbintas gyventojas.

ŽINO. "Kaip suprantu, ten mėtosi nemažai buitinių daiktų, net lovos po balkonais", - informavo Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Tvarko administratorius

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos pavaduotoja Irena Nachčiunova teigė apie padėtį prie Šilutės pl. 8 namo ankščiau nežinojusi.

Nors Miesto tvarkymo skyrius rūpinasi aplinkos švara, už teritorijas prie namų atsako namo administratorius arba bendrija.

"Skyrius yra atsakingas už viešąsias miesto erdves - šalitgavius prie gatvių, praėjimus, parkus", - paaiškino I. Nachčiunova.

Ji teigė, kad miesto švaros taisyklėse numatyta, jog administratorius turi rūpintis švara, o jei ji neužtikrinama, apie tai gyventojai turi pranešti Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. "Specialistai atvyksta į vietą, surašo pažeidimo aktą ir baudžią tą, kuris nesitvarko", - komentavo I. Nachčiunova.

Aplinką prižiūri

Namą administruojančios įmonės "Klaipėdos bendrabutis" direktorius Vaidas Barkauskas teigė, kad apie Šilutės pl. 8 namo gyventojų problemas girdėti neteko. "Man tiesiogiai nesiskundė, bet tiksliai negalėčiau pasakyti (ar nepranešė. - Aut. past.). Galbūt ir buvo kokių nors skambučių. Aplinka apie namus yra tvarkoma tris kartus per savaitę", - aiškino jis.

V. Barkauskas pabrėžė, kad uostamiestyje esti probleminių vietų, kuriose gyvena daug asocialių žmonių, todėl tvarkyti aplinką apie šiuos namus sudėtinga.

"Šilutės pl. 8 patenka į šį sąrašą. Jame yra nakvynės namai. Taip pat yra ir Šiutės pl. 6 namas probleminis. Minijos g. 147, 129 namuose taip pat mėto šiukšles per langus. Rumpiškės g. 5 ir 7 namuose situacija šiek tiek pagerėjusi", - teigė direktorius.

V. Barkauskas aiškino, kad jei įmonės atstovai ir užfiksuotų šiukšlintojus, jų bausti teisės neturi. "Čia reikėtų nufotografuoti tuo metu, kai meta. Reikia įrodyti", - pasakojo jis.

Reakcija žaibiška

Antradienį, dienraščiui pradėjus aiškintis situaciją, Savivaldybės reakcija buvo žaibiška. Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis informavo, kad atsakingi asmenys jau vyksta į Šilutės pl. 8 namą įvertinti situaciją ir fiksuoti pažeidimo.

"Taip, informaciją turime. Mūsų kolegos išvyko į miestą ir atlieka patikrinimus. Jie nuvažiuos į tą vietą. Kaip suprantu, ten mėtosi nemažai buitinių daiktų, net lovos po balkonais", - informavo jis.

S. Valiulis tikino, kad užfiksavus pažeidimą, namą administruojančiai bendrovei būtų surašytas reikalavimas sutvarkyti teritoriją.

Vakar S. Valiulis patvirtino, kad specialistai užfiksavo netvarką ir "Klaipėdos bendrabučiui" nurodė per šią savaitę aplinką sutvarkyti.

"Nesutvarkius taikysime atsakingam asmeniui administracinę atsakomybę <...>. Už miesto tvarkos ir švaros taisyklių pažeidimą pirmą kartą taikoma nuobauda nuo 20 iki 140 eurų", - sakė S. Valiulis.

TINGINYSTĖ? Dienraščio korespondentas prie vienos Šilutės pl. 8 namo laiptinių užfiksavo šiukšlių maišus. Nors iki konteinerių - vos keli žingsniai, gyventojai jų nunešti nepasivargino.

Jono VALAIČIO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder