Ant gamyklos stogo vietą rado bitės

Ant gamyklos stogo vietą rado bitės

Bitės keliamos vis arčiau žmonių. Miestuose daugėja žaliųjų plotų, o kartu - ir bičių, kurioms aviliai įrengiami tiesiai ant pastatų stogų. Jos vietą rado ir vienoje Klaipėdos baldų kompanijoje.

Nuo 4-erių metų bitininkyste užsiimantis Emilijus Valiulis gamykloje prižiūri ir neseniai ant jos stogo įkurdintą apie 40 tūkst. bičių spiečių.

"Jos dauginsis iki liepos mėnesio, o po to dauginimasis sustos", - prognozavo vyras, jau 37 metus dirbantis bendrovėje "Klaipėdos baldai", ant kurios gamyklos ir įsikūrė aviliai.

Birželio viduryje planuojama paimti pirmąjį medų. "Tiesa, daug nesitikiu, nes bičių šeimos - gana jaunos", - sakė E. Valiulis.

Kol kas bitės neramios, mat joms reikia priprasti prie naujos aplinkos. Sode ramiai augusioms bitėms teks prisitaikyti prie gamyklos triukšmo. Adaptacija, pasak E. Valiulio, turėtų trukti savaitę.

Bet bitininkas kalbėjo, kad gyvenimas mieste bitėms nekenkia.Anot jo, spartėjant žemės ūkio veiklai, ir patys bitininkai vis dažniau nusprendžia bites auginti miestuose. "Čia medus būna net švaresnis nei intesnyviai dirbamuose plotuose", - pasakojo E. Valiulis.

Jis aiškino, kad šiuo metu bitės pasaulyje nyksta, tačiau, nepaisant to, bitininkų Lietuvoje daugėja. Vis dėlto, mūsų šalis taip pat turėtų susirūpinti.

"Norima bites sukultūrinti, kad jos suneštų daugiau medaus. Todėl jos veisiamos kitu būdu, kas lėmė tai, jog Lietuvos tikrųjų bičių genofondas yra beveik išnykęs, net neaišku, ar tų tikrųjų senovinių Lietuvos bičių liko", - apgailestavo bitininkas.

E. Valiulis kalbėjo, kad nesant reikalui prie bičių avilio geriau nesiartinti. "Tačiau, kaip sako bitininkai, takelis į bityną pas gerą bitininką neužželia", - juokėsi jis ir skaičiavo, kad prie avilio tenka ateiti bent 2 kartus per savaitę.

DERLIUS. Emilijus Valiulis sakė, kad pirmojo medaus ant gamyklos stogo įkurdintuose aviliuose tikimasi birželį. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder