Akcija Klaipėdoje kviečia šokti už pajūrį

Akcija Klaipėdoje kviečia šokti už pajūrį

Vyriausybei ketinant vykdyti geležinkelio mazgo plėtrą Girulių miško teritorijoje ir net nesvarstant galimybės tokią alternatyvą išbraukti iš projekto, miškus ginanti organizacija "Gyvas miškas" ieško būdų, kaip būtų galima išsaugoti šią pajūriui itin svarbią teritoriją.

Miškus ginanti organizacija "Gyvas miškas" jau turi patirties bandant išsaugoti miškingas teritorijas. Jei reikia, ši organizacija geba mobilizuoti visus Lietuvoje gyvenančius bendraminčius, kuriems tai yra svarbu, ir suburti minias žmonių, kurios išreiškia aiškią poziciją - išsaugoti Lietuvos miškus.

"Kai pamatėme, kas šiuo metu vyksta dėl Girulių miško, tai savaime gimė tokia idėja. Ilgai domėjomės ir sekėme visą pajūrio situaciją, buvom atvykę ir su ministru bendravom, dalyvavome diskusijose ir supratome, kaip yra nesiskaitoma su Girulių bendruomene bei Klaipėdos žmonėmis. Matant šitą nesiskaitymą, supratome, kad giruliškiams ir klaipėdiečiams reikia palaikymo, tad privalome kviesti žmones nacionaliniu mastu", - sakė viena iš akcijos organizatorių Monika Peldavičiūtė.

Visi, kuriems rūpi, yra kviečiami atvykti liepos 25-26 dienomis į II Melnragės paplūdimį, prie gelbėtojų stoties. Tai bus 24 valandų taikaus pasipriešinimo renginys, kurio metu bus simboliškai okupuotas II Melnragės paplūdimys.

Jame įsikurs palapinių miestelis, scena, kūrybinės dirbtuvės bei vaikų erdvė, bus diskutuojama apie pajūrio ateitį, o vakare vyks muzikinė programa bei šokiai visą naktį.

"Šitos akcijos mintis kilo tokia, kad renginį reikia daryti prie jūros, paplūdimyje. Kviesti žmones susitelkimui, teatralizuotai pajūrio okupacijai 24 valandoms. Pajūryje bus scena, palapinių miestelis, diskusijų erdvės. Akcijos metu kelsime nepatogius klausimus dėl uosto plėtros, dėl pajūrio situacijos ir labiausiai dėl Girulių miško išsaugojimo, tad būtent dėl to pasirinkome Melnragės paplūdimį, nes ten yra numatyta uosto plėtra, kažkiek susijusi su Girulių miško geležinkeliu", - vardijo Monika.

Akcijos forma - šokių vakarėlis, buvo pasirinkta dėl to, kad prie judėjimo prisijungtų ir Klaipėdos bei Girulių jaunimas.

Siekiama valdžiai parodyti, jog gyventojai pajūrį mato visai kitokį - skirtą rekreacijai ir gamtai, o ne geležinkelio mazgo plėtrai, todėl į šią akciją jungiasi ir sportininkai, tinklinio asociacijos ir mamų bendruomenės.

"Jei Vyriausybė nesupranta bendruomenės nuomonės, tai reikia ieškoti kitų formų. Tai bus bendruomeninis susitelkimas. Vyriausybė žada skaičiuoti geležinkelio poveikį aplinkai ir lyginti, kuris čia variantas geresnis, tai mes sakome "ne", negali būti jokių net minčių apie geležinkelio mazgo plėtrą", - sakė M. Peldavičiūtė.

Akcijos programa suneštinė, o finansavimas sutelktinis

"Mums kilo sumanymas daryti tokią "suneštinę" programą, kas kuo gali prisidėti, kokias kūrybines dirbtuves padaryti. Lygiai taip pat ir muzikantai patys kreipiasi, siūlosi, kad nori prisidėti", - pasakojo Monika.

Tokiu pačiu būdu yra renkamas ir finansavimas, kuris yra reikalingas scenos ir aparatūros nuomai, apšvietimui, garso režisieriaus paslaugoms, elektros bei kuro išlaidoms padengti, informacinių plakatų gamybai, projektoriaus, ekrano nuomai ir diskusijų palapinei įrengti. Visa parama akcijai yra renkama per klaipėdiečių naujai sukurtą internetinę platformą www.susimetam.lt. Pasak organizatorių, jie kreipiasi į žmones ir tikisi, jog Lietuvoje atsiras graži tradicija, kai patys žmonės susitelks ir išreikš savo nuomonę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder