A. Boso misija medaliuose įprasminti valstybės praeitį

A. Boso misija medaliuose įprasminti valstybės praeitį

Klaipėdietis skulptorius Algirdas Bosas, išgarsėjęs monumentaliais darbais viešosiose erdvėse, medalistiką vadina antraja savo meile ir aistra – Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (MLIM) atidaryta per daugelį metų jo sukurtų proginių medalių ir monetų paroda.

Kuria mažuosius paminklus

Uostamiesčio muziejaus salėje atidaryta A. Boso paroda suviliojo gausų būrį meno gerbėjų ir jo draugų, atvykusių ne tik pasveikinti autorių, bet ir išvysti vienoje vietoje eksponuojamą unikalų jo sukurtų medalių ir monetų rinkinį.

Klaipėdos rajone gyvenantis A.Bosas - vienas raiškiausių Lietuvos medalistikos atstovų, sukūręs šimtus įvairias istorines datas, įvykius ir iškilias asmenybes įamžinančių medalių. 

Grakščiai komponuodamas linijų ritmus, reljefus, herojų portretus ir rašytinius tekstus A. Bosas medaliuose metaforiškai perteikia istorinių įvykių ir asmenybių gyvenimo siužetus - šitaip atranda „mažieji paminklai“.

Atradimai ribotoje erdvėje jam padeda kurti monumentalius darbus ir priešingai – didesnių skulptūrinių kompozicijų temas A.Bosas neretai pratęsia medaliuose.

MLIM direktorius Jonas Genys pažymėjo, jog A.Boso medaliai aprėpia plačią šalies istorijos panoramą nuo Kvedlinburgo analuose pirmąkart paminėto Lietuvos vardo, krikšto, Liublino unijos iki svarbiausių XX amžiaus pradžios įvykių.

Sulaukė ir mero padėkos

„Nedaug yra tokių kaip A. Bosas istorinei tematikai pasišventusių menininkų. Jo darbai nušviečia iškiliausius, sąmoningai ir per mūsų pačių neapdairumą nepelnytai primirštus praeities įvykius ir asmenybes“, - pastebėjo istorijos mokslų daktaras J.Genys.

Lietuvos banko skelbiamuose konkursuose ne kartą nugalėjęs A. Bosas sukūrė nemažai proginių monetų, irgi primenančių reikšmingus praeities įvykius ir datas.

Parodos autorių sveikinęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas padėkojo A.Bosui už jo sukurtus miesto aikštes, pastatus, kultūros erdvių interjerus puošiančius monumentalius ir kamerinius darbus.

A. Boso darbai - Klaipėdos universiteto rektoriaus medalis ir grandinė, Senato narių regalijos. Kai kuriuose medaliuose įamžinęs savo draugus menininkus, kituose - perteikęs kelionių įspūdžius.

Pergalės deivei Nikei skirtas medalių ciklas rodo, kad skulptoriui nesvetimi šiuolaikiškomis plastikos formomis perteikiami Antikos vaizdai ir siužetai.

Medaliuose - atgijusi praeitis

„Visada jaučiau potraukį istorijai. Persikėlęs gyventi į Klaipėdą susidomėjau Mažosios Lietuvos praeitimi, jos šviesuoliais, paskui - išeivijos literatais. Anksčiau, kai dar buvo sunku prieiti prie autentiškų šaltinių, man daug padėjo istorikai”, - kalbėjo A.Bosas.

Tautos kelią atspindi ne vien paminklai miestų aikštėse ir skveruose. Bronzos medalis, plaketė arba moneta, pasak A.Boso, yra lygiai tokia pati tik koncentruotai perteikta, delne sutelpanti krašto arba žmogaus istorija.

A.Bosas su bičiuliu dailininku Petru Repšiu, pasitelkę į pagalbą konsultantą istoriką Alfredą Bumblauską, sukūrė paauksuotų medalių seriją „Lemtingiausi Lietuvos istorijos įvykiai“. Juos nemenku tiražu išleido Monetų kalykla.

Medalis Jonušui Radvilai primena kitą A. Boso kūrinį: Kėdainiuose šio didiko giminei pastatytą įspūdingą skulptūrinę kompoziciją. Autoriui už ją buvo skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija. Prieš kelerius metus Telšiuose iškilo A.Boso skulptūra Durbės mūšiui.

Visai Lietuvai svarbią žemaičių pergalę prie jungtinę Livonijos ir Vokiečių ordino kariauną jis įamžino ir medalyje.

Kūrėjas rankų nenuleidžia

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdvėse išdėlioti A. Boso medaliai atspindi tris temas: svarbiausi praeities įvykiai, iškilios asmenybės ir atgimusi šiuolaikiška valstybė.

Menininko paieškas atspindi parodoje eksponuojami medalių eskizai.

Autorius prisipažino, jog monumentalūs darbai išsiurbia nemažai laiko ir energijos, tad medalistikos baruose jis pastaruoju metu nėra toks aktyvus ir produktyvus kaip anksčiau. „Kurdamas medalius atsikvėpiu nuo rūpesčių.

Mažo formato darbams nereikia dirbtuvių, granito luitų, įmantrių įrankių. Brandinti idėjas ir kurti medalius – malonus užsiėmimas.

Galėčiau tai daryti ir kelių kvadratinių metrų ploto kambarėlyje,“ - sakė A.Bosas. Kūrėjas rankų nesudeda – baigia kurti atminimo lentą, kuri įamžins Kopgalyje įkurto unikalaus Lietuvos jūrų muziejaus ir akvariumo įkūrėjo, ilgamečio jo vadovo, istoriko ir rašytojo, Klaipėdos garbės piliečio Aloyzo Každailio atminimą.

„Sumaniau neįprastą kūrinį – 170 centimetrų ilgio bronzos plaketėje šalia A. Každailio atvaizdo ir jo citata bus pavaizduotos žuvys, delfinai, laivai, jūreiviški mazgai. Pagrindas iš molio jau nulipdytas“, - dalijosi mintimis A.Bosas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder