E.Kvederis ir S.Gentvilas: „Klaipėda neturi būti baudžiama už efektyvų mokyklų tinklą – remiame mokytojų streiką”

E.Kvederis ir S.Gentvilas: „Klaipėda neturi būti baudžiama už efektyvų mokyklų tinklą – remiame mokytojų streiką”

Mokytojų streikas yra būtinas. Mes turime stovėti išvien su mokytojais ir paremti jų kovą už tai, kad mokytojo profesija iš tikrųjų pataptų svajonių profesija.

Klaipėda puikiai sutvarkė mokyklų tinklą, visos mokyklos užpildytos moksleiviais, mokytojams užtikrinamas darbo krūvis, mokinių skaičius paskutiniais metais taip pat auga. Dėl šių priežasčių iki 2018 m. rugsėjo 1 d. Klaipėdos mokytojai uždirbdavo daugiau nei Lietuvos mokytojų statistinis vidurkis, nes užmokestis buvo tiesiogiai susijęs su turimu kontaktinių valandų skaičiumi. Tačiau po etatinio apmokėjimo įvedimo mokytojo apmokėjimo sistemoje atsirado 3 dedamosios : I „kišenė“ - kontaktinės valandos, II „kišenė“ - pasiruošimas pamokoms, darbų tikrinimas ir kvalifikacijos tobulinimas ir III „kišenė“ - darbai bendruomenei. 

Štai ta III „kišenė“ ir iškreipė mokytojo atlyginimo dydį, ypač Klaipėdoje. Klaipėdoje mokinių pakankamai, klasės visiškai užpildytos, tad dažnas mokytojas turi 18 ir daugiau kontaktinių valandų, dėl ko dar papildomai pridėti III „kišenės“ darbų nebeišeina, ir tas skelbiamas ŠMM algų padidėjimas Klaipėdos mokytojų nepasiekia. Jei šalyje statistiškai algų vidurkis augo apie 13 proc. tai Klaipėdoje – tik apie 2 proc., - teigia ne kartą geriausiu miesto ir šalies mokytoju įvardintas Edmundas Kvederis. „III „kišenė“ akivaizdžiai buvo suformuota  mažų  mokyklų gelbėjimui, kur mokinių skaičius mažas, mokytojai kontaktinių valandų turi mažai ir galima mokytojams pridėti kažkokių veiklų ir už jas sumokėti. Bet kyla du klausimai: kodėl dėl reformos turi nukentėti Klaipėdos mokytojai? Kokią tiesioginę vertę ugdymui suteikia ta III „kišenė? Aš, kaip ilgametis mokytojas, žinau, kad ne nuo mokykloje pravestų renginių ar papuoštų langų skaičiaus priklauso mokinio išsilavinimas ir pasiekimai. Tik mokytojo pasirengimas ir jo stipri motyvacija leis gerinti ugdymo kokybę. III „kišenė“ yra stebuklas ta prasme, kad už tą patį darbą mokama skirtingai – tarkime skiriamos 4 valandos klasės auklėtojo veiklai vyr. mokytojui ir mokytojui ekspertui, jiems bus sumokėta skirtingais koeficientais, nors darbas tai tas pats”, - teigė pedagogas.

Klaipėdos miesto mokyklų tinklas yra optimalus. Balsavau Seime prieš šią ŠMM vykdomą reformą, nes ji demoralizuoja gerai dirbančias savivaldybes ir mokytojo darbą,“ – antrino kolegai kandidatas į Klaipėdos merus Simonas Gentvilas. „Klaipėda – vienas aktyviausiai streikuojančių miestų šalyje. Mes reiškiame solidarumą mokytojams ir kviečiame tėvus bei vaikus suprasti, kad su esama apmokėjimo tvarka mokytojai dar labiau pervargs ir stokos dėmesio. Todėl yra būtina paremti mokytojus ir pakentėti.”

Politinė reklama bus apmokėta iš Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Klaipėdos miesto rinkimų apygardoje Nr. 20 kandidatų sąrašo sąskaitos. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Klaipėdos miesto rinkimų apygardoje Nr. 20 kandidato į merus SIMONO GENTVILO saskaitos

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder