Nulaužtas Jūrų muziejaus bilietų sistemos serveris

Nulaužtas Jūrų muziejaus bilietų sistemos serveris

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo, kad rugsėjo 13 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo.

Rugsėjo 11 d. gautas Lietuvos jūrų muziejaus direktorės pranešimas, jog sistemos administratorius pastebėjo, kad nulaužtas Jūrų muziejaus bilietų sistemos serveris, o visi serveryje esantys duomenys užrakinti paliekant reikalavimą sumokėti išpirką.

Pasak komisariato atstovės Andromedos Grauslienės, bilietų pardavimo serverį užblokavę įsilaužėliai reikalavo vieno bitkoino (apie 3,2 tūkst. eurų) išpirkos. Įsilaužimą pastebėjo sistemos administratorius.

Muziejaus direktorė Olga Žalienė BNS pasakojo, kad įsilaužimas įvykdytas rugsėjo 6 dieną, bet per dieną sistema sutvarkyta.

„Kai buvo įsilaužimas, mes organizavome bilietų pardavimą kitu būdu ir lankytojai dėl to nenukentėjo (...). Sistema jau veikė kitą dieną. Mes nemokėjome nieko (išpirkos), tiesiog pajungėme savo specialistų ir ekspertų, kurie kūrė šitą programą ir prižiūrėjo, pajėgas ir per gana trumpą laiką buvo įdiegta programa kitame serveryje“, – pasakojo ji.

Apie incidentą informuotas ir Nacionalinis kibernetinio saugumo centras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder