Jūrų muziejus rengia konferenciją

Jūrų muziejus rengia konferenciją

Ketvirtadienį Lietuvos jūrų muziejus rengia tarptautinę konferenciją „Jūrinės valstybės sargyboje: Lietuvos karinis laivynas istorijos sūkuriuose“. Konferencija vyks Klaipėdos universiteto Aula magna konferencijų salėje.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, valstybės 100-metis įpareigoja atkreipti dėmesį į Lietuvos, kaip jūrų valstybės istoriją. Karinis laivynas, saugantis jūrines sienas, - neatsiejamas valstybingumo garantas.

Lietuvos jūrų muziejuje karinio laivyno tema yra viena ryškiausių: parengtos ir eksponuotos kelios šiai temai skirtos parodos, pasakojusios apie pirmąjį Lietuvos karo laivą „Prezidentas Smetona“. Ir šiuo metu muziejuje, parodoje „Trispalvė jūroje saugo“, yra pristatomas unikalus eksponatas - originali karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava. 2017 m. ši vėliava grįžo į savo gimtąjį uostą - Klaipėdą. Ją paskolino JAV lietuvis kolekcininkas Henry Gaidis. Lietuvos valstybingumui reikšmingas simbolis yra eksponuojamas Jūrų muziejuje iki lapkričio, o vėliau jis keliaus į Vilnių ir Kauną.

Konferencijoje „Jūrinės valstybės sargyboje: Lietuvos karinis laivynas istorijos sūkuriuose“ bus pristatyti Lietuvos ir kitų Baltijos jūros valstybių karinių laivynų tyrinėjimai, gvildenamos jų kūrimosi aplinkybės, istorija tarpukariu bei atkūrimas po 1990 metų.

Karo laivo „Prezidentas Smetona“ istoriją pristatys Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Romualdas Adomavičius, dr. Gintautas Surgailis iš Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos pasakos, koks likimas ištiko Lietuvos karo laivyną netekus Klaipėdos, Klaipėdos universiteto mokslininkas Gintautas Jakštys atskleis Lietuvos karinio jūrų laivyno jūreivių kasdienybės tarpukariu momentus, prof. Valdas Rakutis iš Klaipėdos universiteto pasidalins mintimis apie Lietuvos laivų likimus Baltijos jūroje 1939-1944 m., Klaipėdos universiteto mokslininkas Egidijus Papečkys pasakos, kaip buvo atkurtos ir vystėsi Karinės jūrų pajėgos po 1990 metų.

Atskiri pranešimai bus skirti kitų, šalia Baltijos esančių šalių, karo laivynams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder