Devyni ruoniukai sugrįžo į Baltijos jūrą

Devyni ruoniukai sugrįžo į Baltijos jūrą

Šiandien Jūrų muziejus paleido į Baltijos jūrą aštuonis Baltijos jūros pilkuosius ruonius, kurie pavasarį nusilpę ir ligoti buvo atvežti muziejininkams. Gyvūnai per tą laiką ne tik pagijo, sustiprėjo, bet ir buvo paruošti savarankiškam gyvenimui laisvėje. Devintasis iš paleidžiamų į laisvę gyvūnų – muziejuje gimęs ruonės Zundos jauniklis. Ruoniukai grįžta į Baltiją jau įprastoje vietoje – pusiaukelėje tarp Smiltynės ir Juodkrantės.

Šiais metais muziejininkai rūpinosi rekordiniu ruoniukų skaičiumi – į muziejų buvo atgabenta net dešimt išsekusių gyvūnėlių. Vieno iš jų, deja, išgelbėti nepavyko. Dar viena ruoniukė – Rikinė – pasiliks muziejuje iki pavasario. Nora Rikinė yra guvi rubuilė, tačiau jai dėl dar neaiškių priežasčių nuslinko kailiukas. Specialistai įtaria, kad jai yra sutrikusi medžiagų apykaita. Todėl šiai ruoniukei dar reikalinga žmonių globa ir priežiūra.

Praeita žiema buvo itin šilta ir Rygos įlanka, kurioje paprastai vaikuojasi daug ruonių, neužšalo. Ruonės paprastai veda vaikus būtent ant ledo, o šiemet turėjo tenkintis pakrante. Pakrantėje gyvūnams nėra taip saugu ir maži ruoniukai, išgąsdinti žmonių ar laukinių gyvūnų, įkrito ar bandė slėptis vandenyje. O ruonės, plaukdamos žuvies, buvo priverstos palikti mažylius be priežiūros ilgesniam laikui. Šiaurės vakarų vėjai ir aplukdė tiek daug našlaičiais likusių gyvūnėlių prie Lietuvos krantų. Tokių rastinukų buvo net 15, ir Jūrų muziejus visų sutalpinti nesugebėjo, nes vyksta pastato, kuriame yra ir ruoniams skirti baseinai, rekonstrukcija. Dalis gyvūnų buvo iškelta į greta esančią Žuvininkystės tyrimų laboratoriją.

Į muziejininkų rankas patekę gyvūnai buvo labai išsekę, netekę skysčių, keletą savaičių badavę, beveik visi – kirų sužeistomis akytėmis, pūliuojančiais plaukmenimis. Svėrė jie apie 13 kg – mažiau nei ką tik gimę. Visi jie buvo gydomi antibiotikais, stiprinami vitaminais.

Itin spalvingi ruoniukų vardai, kuriuos jais besirūpinantis Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas suteikia pagal radimvietę arba radimo laiką: Kovukas, Balandukas, Tydekas, Šaipė, Rekinė, Bumbulis, Šiaurys, Vakarė, Pietys ir muziejuje gimęs ... Šposas. Mat ruonė Zunda apsivaikavo labai netikėtai.

Jau dvidešimt keturi metai Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai priglobia ir slaugo jūros pakrantėje rastus nusilpusius ruoniukus. Atvežami gyvūnėliai dažnai leisgyviai, o pagiję ir sustiprėję vėl paleidžiami į Baltijos jūrą. Improvizuotoje muziejaus laboratorijoje gyveniman jau sugrąžintas 31 nelaimėlis. O Baltijos jūrai grąžintas net 41 gyvūnas (dalis jų gimė muziejuje).

Jau keleri metai ruoniukais rūpintis muziejininkams padeda Aplinkos ministerija. Šiemet ji Baltijos pilkųjų ruonių gydymui ir priežiūrai skyrė 7000 eurų.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder