Jūros šventė: ar tikrai kitokia?

Jūros šventė: ar tikrai kitokia?

Tiek kalbinti Jūros šventės dalyviai, tiek miesto tarnybų atstovai labiausiai džiaugiasi tuo, kad šventė praėjo palyginti ramiai, be reikšmingesnių nutikimų.

Apytikriais skaičiavimais, visa šventė, kurios šūkis buvo "Atrask kitokią", kartu su didžiųjų pasaulio burlaivių regatos "The Tall Ships Races 2017" dalyvių priėmimu Klaipėdoje kainavo šiek tiek daugiau kaip milijoną eurų. Manoma, kad šventėje per tris dienas galėjo apsilankyti net apie 700 tūkst. svečių.

Žmonės išmoko švęsti?

Policininkų teigimu, Jūros šventė ir didžiųjų burlaivių regata uostamiestyje praėjo ramiai - šventės teritorijoje neužfiksuota didesnių pažeidimų ar nusikaltimų.

Lyginant su praėjusiais metais, šiemet užregistruota mažiau pranešimų apie nusikalstamas veikas, Klaipėdos mieste pradėti 54 ikiteisminiai tyrimai, o 2016 m. per tris Jūros šventės dienas pradėti 59 ikiteisminiai tyrimai.

Šiemet gerokai mažiau piliečių pabuvojo ir komisariato sulaikymo patalpose - 45 asmenys (iš jų 5 nepilnamečiai), kai 2016 tokių buvo 56 piliečiai, iš kurių - 7 nepilnamečiai. Policininkai džiaugiasi, kad kasmet klaipėdiečiai ir miesto svečiai darosi vis sąmoningesni. Tai rodo ir faktas, kad šiemet renginių teritorijoje pareigūnams įkliuvo tik vienas neblaivus vairuotojas, kai 2016 m. tokių buvo net 7.

Tiesa, be kišenvagių neapsieita. Šeštadienį pareigūnai sulaikė ir Latvijos pilietę, kuri sukčiavo mugėje bei buvo jau spėjusi apgauti kelis prekybininkus. Šie jai atidavė ir daiktą, ir dar grąžą iš 50 eurų, nors moteris rankų miklumo dėka buvo nesumokėjusi nė euro.

Medikai taip pat patenkinti, kad sunkių susižalojimų nebuvo. Šeštadienį medikų iškvietimų buvo gal trečdaliu daugiau nei paprastą šeštadienį. Į Vaikų ligoninę buvo atvežtas tik vienas alkoholiu apsinuodijęs jaunuolis.

Atliekų dukart daugiau

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė, kad šiemet Jūros šventė tikrai buvo kitokia - labai dideli žmonių srautai, labai daug atliekų.

"Valytojai sako, kad atliekų per šių metų šventę buvo du kartus daugiau. Konteineriai buvo pilnut pilnutėliai, vos spėjo tvarkytis. Šiauriniame rage šiek tiek vėlavo šiukšlių konteinerių išvežimas, bet paskui problema buvo išspręsta. Manau, rangovai samdė daugiau darbuotojų. Sakyčiau, kad tokio masto šventėje susitvarkėme neblogai, kol kas daug blogų atsiliepimų nesulaukėme", - sakė I. Šakalienė.

Šiokių tokių nuostolių, be abejo, patirta. Nukentėjo kelios gėlių klombos po Herkaus Manto g. viaduku - ten padirbėjo chuliganai.

Labai sugadinta Karlskronos aikštės danga, prie "Arkos" ir naujoje piliavietės aikštelėje - tose vietose buvo gaminamas maistas. Šiais prekiautojais maistu I. Šakalienė labai pasipiktino.

"Apie Danės skverą nekalbu, bet mes jo labai ir netausojome, nes numatyta rekonstrukcija. Todėl buvo leista ir su automobiliais važiuoti", - teigė pokalbininkė.

Pasak I. Šakalienės, buvo pastatyta daugiau kaip 230 tualetų, bet ir 500 pastačius vis tiek, ko gero, eilės būtų.

"Gal jau žmonės išmoko gražiau švęsti. Matai, kad jaunas žmogus nemeta savo išgerto plastiko bet kur, ir džiugu. Pati stebėjau ne vieną tokią situaciją. Žinoma, tai yra norma, taip turėtų būti", - kalbėjo vedėja.

Organizatorių pastebėjimai

VšĮ "Klaipėdos šventės direktorius Romandas Žiubrys teigė, kad šiemet šventėje žmonių, palyginti su ankstesnėmis, buvo gerokai daugiau. Organizatoriams buvo savotiškas iššūkis siekiant suvaldyti visas erdves. Pasak jo, dalyvių skaičius jau buvo ties riba. "Klaipėdos švenčių" interneto lankomumas išaugo 22 proc. palyginti su pernai metais.

Pasak R. Žiubrio, pasukamasis tiltelis buvo sukiojamas kiek įmanoma rečiau. Tačiau kai pasipylė minia į koncertus, jis pradėjo kimštis, nes vis dėlto yra siauras.

"Tai, kad žmonės rinkosi Atgimimo aikštę ir bandė ieškoti ramybės, kurią siūlėme, rodo, kad mums reikėtų eiti ta linkme, vystyti tokias zonas, nes žmonėms tai patinka. Dėl iš aplinkui sklidusio triukšmo, mums dar reikėtų padirbėti. Mes neįvertinome vieno dalyko - šiemet buvo labai daug gatvės muzikantų su įgarsinimo įranga. Nė vienas jų neturėjo mūsų leidimo. Paprašyti, kad jie nustotų groti, buvo neįmanoma. Mes gelbėjome situaciją tik prašydami mažinti garsą. Manau, kitais metais ypatingą dėmesį skirsime tiems gatvės muzikantams, ieškosime jiems erdvės ir griežtai reikalausime, kad gatvėje grotų gyvai be įgarsinimo įrangos. Jie trukdo ir vieni kitiems, ir mūsų renginiams. Tokia šių metų mūsų pamoka", - kalbėjo "Klaipėdos švenčių" direktorius.

KRYPTIS. "Manėme, kad gal jau kiek nusibodo įprastas sprendimas, kad reikia puošti kokiomis nors vėliavomis, statyti objektus, kurie iš principo yra nefunkcionalūs. Mūsų pagrindinis tikslas buvo keisti miesto erdves", - sako Jūros šventės organizatoriai. Eimanto Chachlovo nuotr.

Kalbėdamas apie šventės puošybą jis teigė, kad jau kelerius metus "sukama kitu keliu".

"Manėme, kad gal jau kiek nusibodo įprastas sprendimas, kad reikia puošti kokiomis nors vėliavomis, statyti objektus, kurie iš principo yra nefunkcionalūs. Puošybos forma nesikeičia, ko gero, jau trejetą metų. Mūsų pagrindinis tikslas buvo keisti miesto erdves. Žmonės priprato ir nebepastebi, kad Teatro aikštė buvo visai kitokia, buvo bandyta keisti ir Atgimimo aikštę. Galbūt reikia ieškoti kokių nors naujų elementų, kurie atkreiptų žmonių dėmesį", - sakė R. Žiubrys.

Jo teigimu, fejerverkas turėjo būti šaudomas Mantui Kruiziniame laivų terminale dainuojant paskutinę dainą "We are the Champions".

"Tai gyvas koncertas, tad negali prognozuoti, kada jis baigsis. 15 minučių paklaidą buvome numatę. Galbūt galėjome skelbti apytikrį laiką", - sakė jis.

APKLAUSA

Česlova, klaipėdietė

Man šiemet šventė gražesnė. Eisena labiau patiko. Kasmet vis kas nors gerėja. Prekyba kaip visada ir kainos kaip visada, šioje srityje niekas nesikeičia. Miesto puošyba nelabai patiko. Prieš 6-8 metus prie tilto būdavo labai gražu ir atrakcijų visokių, dabar jų neliko.

Florentina iš Marijampolės 

Didelio skirtumo šiemet nepastebėjau. Man atrodo, prieš porą metų lyg ir gražiau buvo, miestas būdavo pasipuošęs visokiomis figūromis. Labai patiko burlaiviai. Kai pasikalbi su pardavėjais, gal galėtų jiems mokesčiai už prekybos vietas būti mažesni, tada ir mums kainos būtų mažesnės.

Sigitas, klaipėdietis

Kiekviena šventė skiriasi, pats būni kitose vietose. Žmogus tobulėja, keičiasi, ir šventė keičiasi. Buvo toks laikas, kai norėdavosi pabėgti iš tų švenčių. Šiemet man didelį įspūdį padarė tai, kad buvo labai daug žmonių ir visi labai geranoriški. Renginių buvo daug ir jie labai skirtingi. Kiekvienas galėjo atrasti sau ką pasirinkti. Palyginti su sovietmečiu, kai vos ne ant kiekvieno kampo būdavo muštynės, dabar stebint situaciją man buvo gera. Visi geria alų, apgirtę, bet niekas nekonfliktuoja. Labiausiai patiko, kai mes su senovinėmis jachtomis apsirengę tautiniais rūbais plaukėme Danės upe, buvo pakelti tiltai, vyko inscenizuotos vestuvės.

Linas, klaipėdietis

Per praėjusias dvi Jūros šventes dirbau. Man per daug žmonių buvo, nuo to pavargsti. Koncertai neblogi, bet prie jų prisibrauti sunku. Ant pasukamojo tiltelio spūstys. Aplinkui eiti toli. Kai kuriose kavinėse kainos buvo šiek tiek padidintos.

Ieva, nidiškė, mokosi Olandijoje

Buvo labai jauku, jautėsi ramybė. Džiugu, kad žmonės nebuvo pergėrę. Daromės blaivi tauta. Tvarkinga, labai gražu. Patiko, kad Teatro aikštėje grojo salsos muziką, buvo gera atmosfera, ir fejerverkus matėm. Patiko.

Gitana, klaipėdietė

Patiko. Kaip visada įdomu, gražu, daug žmonių, įspūdžių. Burlaivių išplaukimas, manau, padarys didžiausią įspūdį. Tai jau bus kažkas tokio ir kitokio. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder