Netikėta šventės atrakcija - ekskursijos į krovos kompanijas

Netikėta šventės atrakcija - ekskursijos į krovos kompanijas

Jau kelinti metai iš eilės per Jūros šventę sekmadieniais autobusas kelis kartus veža žmones į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą. 12 val. norinčiųjų buvo pilnas autobusas, baimintasi, kad 14 val. visi gali netilpti.

Pernai pabandžius per Jūros šventę organizuoti ekskursijas į Klaipėdos uosto krovos kompanijas, t. y. atlikus šiokią tokią žvalgybą, šiemet padidintas ekskursijų skaičius. Vienas autobusas žmones vežė į Centrinį Klaipėdos terminalą ir jūrų krovos kompaniją "Bega",  kitas - į UAB Klaipėdos konteinerių terminalą ir LKAB "Klaipėdos Smeltė". 9 valandą į pastaruosius terminalus važiavo tik keli smalsuoliai, 11 val. - visos sėdimos vietos buvo užimtos, keli stovėjo. Pasak autobuso vairuotojo, žmonėms patiko baisiai. 13 val. vos betilpome į autobusą. Beje, buvo nemažai klausiančių, kuris autobusas veža į "Klasco", į kurią ekskursijos dėl statybos darbų nevyko. Kiti norėjo važiuoti ir į mokyklą, ir į krovos kompanijas, apgailestavo, kad į abu objektus nesuspės.

Klaipėdos konteinerių terminale ekskursantams labai pasisekė, nes kaip tik konteineriai buvo kraunami į atplaukusį laivą. Klausimų kompanijos vadovo pavaduotojui Edvinui turėjo ir vaikai, ir moterys, ir vyrai. Jie norėjo žinoti viską - ir kas tas TEU (sąlyginis jūrinis konteineris), ir kaip tokioje gausybėje konteinerių surandamas tas, kurio reikia, ar krautuvas neišmeta konteinerio ir t. t. Daugelis fotografavosi prie konteinerių, prie krautuvų, prie laivų. Toks susidomėjimas ir žmonių sugebėjimas džiaugtis, atrodo, tokiais paprastais dalykais, stebino. Pasirodo, per šventes jie nori ne tik linksmintis, bet ir ką nors naujo sužinoti.

Ekskursija į "Klaipėdos Smeltę" prasidėjo prie tvoros. Žmonės tuojau klausė, koks čia tiltas, t. y. statoma estakada, sujungsianti "Smeltės" ir buvusią "Progreso" teritoriją, kad visas autotransportas galėtu važiuoti ja ir jam nereikėtų kirsti geležinkelio prie dabartinių "Smeltės" vartų. Ekskursijos dalyviams buvo įdomu, kuo skiriasi dvi konteinerių krovos kompanijos, kurios iš jų kranai geresni, kas gabenama konteineriuose, iš kur atplaukia laivai, netgi tai, ar visi darbuotojai dėvi vienodus šalmus.

Kai autobusas įvažiavo į teritoriją, nors išlipti neleido, bet džiaugsmo buvo užtektinai. Žmonės tiesiog nepasidalino gido. Mat jis buvo be mikrofono, tad gale sėdintieji nieko negirdėjo. Buvo tokių, kurie tik šios ekskursijos metu pamatė, kur iš tikrųjų  stovi tas garsusis laivas-dujų saugykla "Independence". Negana to, autobusas įvežė ir į buvusią "Progreso" teritoriją, buvo parodyta, kur sandėliuojami kroviniai, kur iškraunami iš JAV konteineriuose atgabenami automobiliai. Didelio susidomėjimo sulaukė čia stovintis per geležinkelio avariją Pagėgiuose aplamdytas konteineris. "Smeltės" gidas turėjo paaiškinti žmonėms, kodėl įvyko ta geležinkelio avarija.

Ir kas galėjo pagalvoti, kad žmones taip galėtų dominti tai, kas vyksta už uosto tvoros. Jiems dviejų valandų ekskursija nė kiek neprailgo.

"Tai vienas iš geriausių šventės renginių. Mugės pastaruoju metu gana nuobodžios. Juk uostas šiaip mums yra neprieinamas. Pasitaikė tokia proga, tad pasinaudojome. Manau, autobusai turėtų kursuoti visą dieną. Kai labai daug žmonių, nekomfortiška. Mes ir 9 val. važiavome, bet tada buvome tik 8 žmonės. Man tikrai patiko tiek ryte Centriniame terminale ir "Begoje", tiek konteinerių terminaluose - pasakoja jauni vaikinai, iškalbos netrūksta", - kalbėjo Martynas. Įdomiausia tai, kad jis pats dirba uoste, Jūrų perkėlos terminale.

"Pats norėjau važiuoti ir esu patenkintas kelione. Dažnai per žinias kalba apie kažkokias Smeltes, o aš nesuprantu, apie ką kalba. Nusivilti nenusivyliau, bet norėčiau, kad po teritoriją būtų galima ilgiau pasivaikščioti, daug ko nespėjau pamatyti. Man įdomu, kas yra už "Smeltės" tvoros, norėčiau ten patekti, bet suprantu, kad reikia laikytis taisyklių dėl saugumo. Ne į visus savo klausimus gavau atsakymus, bet įspūdį susidariau. Dabar žinau, kad Klaipėdos uoste yra du konteinerių  terminalai", - įspūdžiais dalijosi dešimtmetis berniukas.

"Nerealiai šaunu. Supratau, kad turiu pasinaudoti vienetine galimybe pamatyti, kas vyksta uoste", - sakė šiaulietė Jurgita, skubėdama įamžinti patikusią akimirką.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder