Žuvų aukcionui - optimistinis scenarijus

Žuvų aukcionui - optimistinis scenarijus

UAB Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono bankroto administratorius Arvydas Batutis nusiteikęs optimistiškai. Jis tikisi, kad pavyks kartu parduoti ir pastatą, ir įrangą. Regis, atsirado potencialus pirkėjas iš užsienio.

Bendrovė Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas, kurios 100 proc. akcijų priklausė Žemės ūkio ministerijai (ŽUM), buvo perduota VĮ Turto bankui. Jis kelis kartus bandė parduoti bendrovę, tačiau pirkėjų taip ir neatsirado. Norėta ją atgal grąžinti ŽŪM, bet ši atsisakė perimti skolose paskendusią įmonę, kurios bankrotas paskelbtas šiemet.

A. Batutis bankroto procedūras vykdyti pradėjo maždaug prieš porą mėnesių. Šiuo metu bandoma nustatyti bendrovės skolų dydį. Apytiksliais skaičiavimais, ji siekia apie 600 tūkst. eurų.

Bankroto atveju visas nekilnojamasis turtas turės būti parduodamas varžytinėse. Bankroto administratoriaus teigimu, norima parduoti visą turtą vienam pirkėjui. "Turime idėją fiks ir ieškome pirkėjo, kuris galbūt susigundytų tuo turtu. Toks būtų ir kreditorių interesas.

Jeigu mes sutartume, galbūt bankrotas baigtųsi labai gražiai. Kad ir kaip būtų, tas objektas yra vertingas. Jeigu skolos būtų padengtos, visi išsiskirstytume. Norai mūsų tokie, o kaip išeis, sunku pasakyti", - kalbėjo A. Batutis.

Bankroto administratorius planuoja Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono bankroto procedūrą baigti per metus laiko.

Paklaustas, ar jeigu nepavyktų parduoti bendrovės turto, ji būtų ateityje likviduojama, bankroto administratorius atsakė: "Jeigu rastume realų pirkėją, bankroto baigtis būtų kita be likvidacijos. Tačiau taip nutiktų tik tokių atveju, jeigu viskas labai gražiai susidėliotų. Tai būtų itin optimistinis variantas idealiu atveju. Tada gal net akcininkams, valstybei dar šiek tiek liktų pinigų. Bet būkime realistai."

Turto bankui vis dėlto nepavyko parduoti šios bendrovės. "Jis norėjo parduoti visą įmonę su visu jos turtu, kitaip tariant, kaip verslo modelį. Viena iš nepardavimo priežasčių buvo ta, kad pirkėjai nežinojo, kokia iš tikrųjų bus bendrovės skola. Vyko ir teisminiai procesai. Manau, jeigu būtų buvusi žinoma konkreti kaina, iki bankroto galbūt nebūtų prieita."

Šį mėnesį laukiama iš Europos atvykstant į Klaipėdą potencialaus žuvų aukciono pirkėjo atstovų. Pasak A. Batučio, jie jau yra bendravę Lietuvoje su valstybinėmis įstaigomis ir dėl žuvų aukciono turi rimtų ketinimų, nes dirba žuvininkystės pramonėje. Dabartinė aukciono kaina jų nebaugina. Tikėtina, kad jie tęs tą veiklą turėdami naują pavadinimą.

Bankroto administratoriaus teigimu, pradinė kaina bus tikrai ne mažesnė kaip bendra kreditorinių reikalavimų suma - apytikriais skaičiavimais, apie 600 tūkst.

Pasak jo, už tokią kainą kas nors ir Lietuvoje gali susidomėti šiuo objektu. "Esu nusiteikęs optimistiškai, žinau, kad jis tikrai bus parduotas, tik dabar kalbame apie kainą", - sakė A. Batutis.

Blogiausiu atveju būtų įranga ir pastatas parduodami atskirai. Nesinorėtų, kad kas nors nupirktų įrangą, kuri turi vertę, ir išmestų į metalo laužą.

"Ten yra uosto teritorija. Žemės nuomos niuansai yra kitokie negu "žemyne". Žuvų aukciono pastate buvo vykdoma specifinė veikla, kuriai nebūtina uosto teritorija. Žuvis apdoroti galima daug kur. Nenustebčiau, kad koks nors pirkėjas, įsigijęs pastatą, jį nugriautų ir įrengtų kokią nors sandėliavimo aikštelę", - kalbėjo bankroto administratorius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder