Uoste pakrikštytas naujas laivas "Naras"

Uoste pakrikštytas naujas laivas "Naras"

Antradienį pašventintas ir pakrikštytas naujas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos laivas "Naras", kainavęs 2,8 mln. eurų. Ši ceremonija klaipėdiečiams visada būna mažytė šventė.

Naftos produktų surinkimo ir narų laivas "Naras" (tokį pavadinimą jam davė Uosto direkcijos darbuotojai) pastatytas Estijos laivų statykloje "Baltic Workboats AS". Beje, šioje statykloje statomas jau nebe pirmas laivas Uosto direkcijai. Dabar jos Laivyno skyrius turi 7 laivus: du narų laivus, tris locmanų katerius, hidrografinį laivą ir gelbėjimo katerį.

Naujas laivas į Klaipėdos uostą atplukdytas pernai gruodį. "Naro" įgulą sudaro kapitonas, mechanikas ir jūreivis-motoristas, jame nuolat budi trys narai.

CEREMONIJA. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis, krikštamotė Genutė Kalvaitienė ir Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus prieš sudaužant šampano butelį.

Narų laivą direkcija jau turėjo. Jos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus padėkojo susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui, dalyvavusiam krikštynų ceremonijoje, kad davė sutikimą įsigyti dar vieną itin modernų laivą, kuriame labai geros sąlygos dirbti narams. Vienas senas laivas buvo parduotas.

Tikimasi, kad šis laivas padės efektyviau užtikrinti aplinkosaugos reikalavimus, tinkamą uosto akvatorijos, jos prieigų ir krantinių po vandeniu techninę priežiūrą.

Susisiekimo ministras R. Masiulis įsitikinęs, kad šis laivas atneš daug gero mūsų valstybei. "Mus jau tūkstantį metų laivai plukdydavo į jūras, atnešdavo mums duonos, saugodavo mūsų gyvybes, todėl laivo krikštynos yra labai svarbus įvykis. Tai laivo pradžia, kuri užtikrina, kad tie geri dalykai ir toliau būtų nešami, ir mūsų sūnūs, mūsų broliai, artimieji grįš iš jūros sveiki ir gyvi ir atneš tą, dėl ko jie buvo išplaukę", - sakė jis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas priminė, kad naujas laivas yra ne tik uostininkų, bet ir viso miesto šventė. Jis leidžia tikėtis, kad klaipėdiečiai gyvens švaresnėje ir ekologiškesnėje aplinkoje. Meras "Narui" palinkėjo prasmingo plaukiojimo ne pasaulio vandenynais, o visai šalia mūsų atlikti savo svarbią misiją.

A. Vaitkus uostą palygino su medžiu, kurio šaknyno mes nematome, kaip ir nežinome to, kas yra po vandeniu. "Uoste paprastai žmogus turbūt mato tik vandenį, bet po vandeniu yra visa filosofija, sudėtingi hidrotechniniai statiniai. Ir mums narų paslaugos, apžiūros yra labai svarbus kasdienis darbas. Kad uosto veikla būtų sklandi, turime nuolat užtikrinti ne tik reikiamus gylius, bet ir pašalinti atsirandančias galimas kliūtis akvatorijoje ar prie krantinių. Naujasis modernus ir inovatyvus laivas garantuos dar didesnį laivybos saugumą uoste", - mano A. Vaitkus.

Laive yra sumontuota narų valdymo stotis su barokamera, tad narai darbus saugiai galės atlikti dar didesniame (net iki 50 m, beje, tokio gylio mūsų uoste nėra) gylyje. "Naras" bus naudingas ir aplinkosaugos aspektu - laivas galės rinkti išsiliejusius naftos produktus Klaipėdos uoste, šiukšles, plaukiojančias vandens paviršiuje. Laivo priekyje sumontuotas kranas, kuriuo galima šalinti povandeninius kliuvinius. Jis gali pakelti suaugusį begemotą, t. y. 3,5 tonos.

Naująjį laivą pašventino Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Laivo "Naras krikštamote tapo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Karjeros ir komunikacijos skyriaus vedėja docentė Genutė Kalvaitienė. Ją prie laivo borto daužyti šampano butelio lydėjo susisiekimo ministras R. Masiulis ir Uosto direkcijos vadovas A. Vaitkus bei saksofono garsai.

Uosto direkcijos generalinis direktorius A. Vaitkus laivo krikštamotei padovanojo gintaro vėrinį, o laivo kapitonas Kęstutis Ketleris įteikė gėlių puokštę. "Naujas ir labai geras laivas. Ypatingas tuo, kad narai gali dirbti kur kas geresnėmis sąlygomis", - "Vakarų ekspresui" sakė kapitonas.

"Noriu palinkėti laivui "Naras" ir jo įgulai sėkmingo ir saugaus darbo vardan patikimo Klaipėdos uosto. Šitas krikštasūnis ypatingas, jis labai savarankiškas ir žino, ką turi daryti. Krikštamotei belieka netrukdyti ir tik linkėti jam sėkmės", - sakė G. Kalvaitienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder