Švedijoje - medinių laivų renesansas

Švedijoje - medinių laivų renesansas

Apie neseniai Švedijoje, Stokholmo priemiestyje, vykusią didžiulę kasmetinę pramoginių laivų parodą pasakojo Aušra Mendelė. Šiemet joje buvo 400 dalyvių, ji sulaukė 70 tūkstančių lankytojų. Joje buvo galima pamatyti net princesėms tinkamų laivų.

Tai didžiausia Šiaurės šalių pramoginių laivų paroda. Joje paprastai dalyvauja Suomija, Švedija, Norvegija, Italija. Eksponuojama daugybė įvairių laivų, pradedant paprastais ir baigiant didžiuliais liukso klasės laivais. Dominuoja pačių švedų statyti laivai.

"Įspūdis didžiulis. Laivelių daug, jie labai gražūs, nauji. Yra net princesėms skirtų laivų, jie itin įspūdingi. Tikrai ne kasdien gali įlipti į tokį laivą. Man labai patiko sportiniai laivai, galintys išvystyti labai didelį greitį. Vykstu į šią parodą kone kasmet, ir visada man ji daro didelį įspūdį", - pasakojo ponia Aušra.

Viena didžiulė salė buvo skirta tam, kas yra susiję su laivais - laivų priekaboms, jų interjero detalėms, indams, termosams, virvėms, saulės baterijoms, laivavedžių drabužiams, net prieplaukoms. Pokalbininkei padarė įspūdį, kad tiek daug dalykų reikia turėti įsigijus laivą.

A. Mendelė moka švedų kalbą, tad į parodas Stokholme vyksta kaip vertėja su šiauliečių įmonės, gaminančios laivų priekabų rėmus, parduodamus Švedijoje, atstovais. Su šia įmone ji bendradarbiauja jau 15 metų. Šiauliečiai džiaugiasi, kad laivų gamintojai patenkinti jų rėmų kokybe.

Pasak A. Mendelės, šiemet pastebėta tendencija - medinių laivų renesansas Švedijoje. "Jie dabar madingi. Ieškomi ir perkami seni mediniai laivai. Kiek įmanoma, suremontuojami. Parodoje buvo nemažai ir tų senų laivų. Pažįstu pietinės Švedijos Karlskronos vadinamosios aukštosios liaudies mokyklos direktorę. Ji sakė, kad jau dveji metai dėstoma nauja laivadirbystės programa. Labai smagu, kad švedai atgaivina tą tradiciją", - pasakojo ponia Aušra.

Beje, šiek tiek mažesnė pramoginių laivų paroda nei kovą Stokholme vyksta vasarį Švedijos Geteborgo mieste.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder