Šiemet jūrai prisiekė  antrakursiai

Šiemet jūrai prisiekė antrakursiai

Paprastai Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmakursiai priesaiką jūrai duodavo pavasarį. Ceremonija vyksta jau 15 metų. Deja, šiemet koronavirusas pakoregavo planus. Priesaikos ceremonija dėl karantino buvo nukelta, o pirmakursiai per tą laiką  tapo antrakursiais. Ant jų antpečių jau dvi juostelės.

Šeštadienį po pietų tradiciškai AB „Smiltynės perkėla“ keltas atplukdė į Smiltynę Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentus, dėstytojus, jūros veteranus. Priesaikos ceremonija jau devintus metus vyksta prie paminklo „Albatrosas“, skirto nusklendusiems laivams ir iš jūros negrįžusiems jūrininkams. 

Šeštadienį jūrai prisiekė  daugiau kaip šimtas būsimųjų laivavedžių, mechanikų ir uosto vadybininkų. Tarp laivavedžių yra dvi merginos, mechanikai – vieni vaikinai,  o tarp uosto vadybininkų dominuoja merginos. 

Jūreivystės mokyklos direktorius Vaclavas Stankevičius sakė, kad šis kursas ypatingas,  nes susidūrė su  didžiuliais iššūkiais.  

 „Antrakursiai, jau metus studijavo ir, galima sakyti, yra patyrę jūrininkai. Jie visi jau atliko praktiką Klaipėdos universiteto burlaivyje „Brabander“, susipažino su atvira jūra.  Šiandien jie duoda priesaką.  Manau, kad sakydami priesaikos žodžius jie jau supranta, apie ką kalbama. O pirmakursiai tik pradėjo studijas“, - sakė V. Stankevičius.

Galbūt todėl, kad šiemet priesaiką davė antrakursiai, žmonių į ceremoniją prisirinko šiek tiek mažiau nei ankstesniais metais. Prieš prasidedant ceremonijai Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų  orkestras sugrojo Lietuvos himną. Tylos minute buvo pagerbti žuvę jūrininkai, prie paminklo padėta gėlių.

Šios ceremonijos metu buvo pagerbti ir jūros veteranai, išdirbę jūroje po keliasdešimt metų, apdovanoti jūrinės kultūros srityje reikšmingus darbus nuveikę žmonės ir įstaigos.

Priesaiką duodančius antrakursius pasveikino Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys, Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas, tolimojo plaukiojimo kapitonas Juozas Liepuonius. Jis pasidžiaugė, kad nepaisant sudėtingos situacijos šalyje ir pasaulyje,  Klaipėdoje tęsiamos jūrinės tradicijos ir  išreiškė viltį, kad senajai kartai auga gera pamaina.

Pirmakursiams šiemet paskaitos prasidėjo tik nuo rugsėjo 14 dienos, o jau rugsėjo 15 d. pirma jų grupė išplaukė į jūrą su „Brabanderiu“. Nuo pirmadienio, t. y. rugsėjo 21 d., pirmakursiai su neseniai mokyklos įsigytu jalu buriuos ir irkluos po uosto akvatoriją.  

Ar kitų metų pavasarį dabartiniai pirmakursiai duos priesaiką jūrai, mokyklos vadovas negalėjo pasakyti. Tai priklausys nuo bendros situacijos. Be to, sprendimas bus priimamas kartu su Savivaldybe. V. Stankevičiaus teigimu, pirmakursių mokykla galėtų priimti kur kas daugiau nei buvo norinčiųjų. Tačiau šiemet jų yra šiek tiek daugiau nei pernai, tad tendencijos neblogos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder