Šiandien - NATO laivų atvykimo diena

Šiandien - NATO laivų atvykimo diena

Šiandien nuo ankstaus ryto į Klaipėdos uostą vieni po kitų vis plaukė ir plaukė NATO laivai. Kai kuriems jų švartuojantis prireikė net 4-5 vilkikų. Į Lietuvos uostą atvyko 32 laivai iš 16 valstybių, per 3 tūkstančius jūrininkų kariškių. Tai didžiulis iššūkis tiek uosto tarnyboms, tiek palyginti nedidelėms Lietuvos karinių jūrų pajėgoms (KJP). Rytoj į uostamiestį atvyks Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Tuos, kurie būtinai nori apžiūrėti NATO laivus, informuojame, kad visuomenės lankymas numatytas tik rytoj nuo 13 iki 16 val. ir tik tuose laivuose, kurie stovės KJP karo laivų flotilėje. Norintieji NATO jūrininkus galės pamatyti birželio 2 d. (šeštadienį) nuo 14 val. einančius nuo piliavietės centrinėmis miesto gatvėmis. Tai bus vadinamoji olimpinė, linksma karių eisena, o ne kariškas paradas.

Pasak KJP štabo viršininko pavaduotojo civilių ir karių bendradarbiavimui komandoro leitenanto Ramūno Kažersko, reikia suprasti, kad kariai atvyko į Lietuvos uostą ne tam, kad maloniai praleistų savaitgalį, o pasirengti didžiausioms kasmetinėms NATO tarptautinėms jūrinėms pratyboms "Baltops 2018 ("Baltijos operacijos 2018"), Baltijos jūroje vyksiančioms birželio 4-15 d.

NATO laivai pradės atsisveikinti su Klaipėda birželio 3 d. (sekmadienį) iš ryto.

Pratybas organizuoja NATO smogiamosios ir palaikymo pajėgos. Pratyboms bus vadovaujama iš štabo laivo "Mount Whitney", kuriame bus JAV 6-ojo laivyno vadė viceadmirolė Lisa Franchetti. Ji į Lietuvą šiandien turėjo atskristi lėktuvu.

Rytoj ryte prasidės pratybų "Baltops 2018" parengiamoji fazė. Planavimo konferenciją pradės krašto apsaugos ministras R. Karoblis ir JAV viceadmirolė L. Franchetti.

Amerikiečiams patiko orkestras

Laivai į Klaipėdos uostą pradėjo plaukti nuo 8 val. ir tikimasi, kad visi atplauks iki 17 val. Jie švartuojami pradedant 14-ąja ir baigiant buvusio Jūrų perkėlos terminalo krantinėmis. Visur, kur tik įmanoma, laivai buvo švartuojami dviem korpusais. Į Lietuvos uostamiestį atvyko įvairių tipų laivai - ir išminavimo, ir patruliniai, ir didžiausią įspūdį darantys fregatos arba kreiseriai.

Laikydamiesi tradicijų laivų įgulų nariai išsirikiuodavo ant kairiojo borto denio ir taip sveikinosi su miestu. Iškilmingai sutiktas laivas vadavietė "Mount Whitney". Net paprasti amerikiečių kariai dėkojo, už KJP pučiamųjų orkestro koncertą. Jis grojo ne tik maršus, bet ir lengvą džiazą. "Smagu buvo stebėti, kaip kai kurios jūrininkės iš įgulos judėjo pagal ritmą", - sakė R. Kažerskas.

Blogai tik tai, kad daugelis laivų yra prišvartuoti prie krantinių privačiose kompanijose, kur vyksta krova, tad klaipėdiečiai galėjo stebėti ne visų laivų švartavimą.

Pasak R. Kažersko, klaipėdiečiai tikrai pajus, kad mieste svečiuojasi NATO kariai. Kiekvieno laivo įgulos narys turės specialią apyrankę su "Baltops" logotipu. "Iš tų apyrankių galėsime atpažinti, kad tai yra mūsų sąjungininkas, vienas iš mūsų", - sakė R. Kažerskas. Beje, uostamiesčio gatvėmis kariai vaikščios apsirengę civiliais rūbais. Jie nemokomai galės lankytis Klaipėdos muziejuose, nemokamai keltis keltu į Smiltynę.

Šiandien Klaipėdos miesto taryba pritarė tam, kad NATO kariai galėtų važiuoti nemokamai viešuoju transportu.

Be abejo, laivai tvarkingai švartuojasi, viskas vyksta sklandžiai. Klaipėdos gyventojai net neįsivaizduoja, kiek KJP atstovai turėjo įdėti darbo, kad viskas vyktų taip. Ne vienas jų dirbo iki vėlumos. "Iššūkių tiek, kad šienauk ir į kairę, ir į dešinę. Viskas juk turėjo būti suplanuota, ir vilkikų, kurių mūsų uoste ne tiek jau daug, locmanų, ryšių karininkų darbas, o kur dar logistinis aprūpinimas, trapų nuleidimas ir kt. Tai tikrai labai didelis iššūkis tokio dydžio pajėgoms kaip mūsų", - pasakojo R. Kažerskas.

Šiandien - NATO laivų atvykimo diena

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder