Prie „Albatroso“ paminklo įteikti jūriniai apdovanojimai

Prie „Albatroso“ paminklo įteikti jūriniai apdovanojimai

Paskutinę rugsėjo savaitę  švenčiama Pasaulinė jūros diena. Jos išvakarėse, t. y. šeštadienį, rugsėjo 19 d., Klaipėdoje prie paminklo „Albatrosas“  įteikti apdovanojimai labiausiai per kalendorinius metus pasižymėjusiems jūrinės kultūros srityje ir septyniems jūros veteranams, jūroje išdirbusiems po keliasdešimt metų.

Jau ne pirmus metus teikiamas Klaipėdos miesto savivaldybės įsteigtas apdovanojimas - paminklo žuvusiems jūrininkams ir nuskendusiems laivams „Albatrosas“ statulėlė -  už jūrų kultūros srityje nuveiktus reikšmingus darbus. Iš pasiūlytų kandidatų apdovanoti vertus basluodami atrenka Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos prie miesto Tarybos nariai.

Trys „Albatrosai“

Šiemet „Albatroso“ statulėlė skirta buvusiam Lietuvos jūrų muziejaus istorikui Romaldui Adomavičiui (po mirties) ir jo sūnui Romualdui Adomavičiui, muziejaus direktoriaus pavaduotojui, už pernai išleistas knygas „Prie Lietuvos laivyno ištakų: žmonės ir laivai“ ir „Prezidentas Smetona: apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą...“.

Atsiėmęs statulėlę R. Adomavičius jaunesnysis sakė, kad jis ir jo tėvas džiaugiasi, jog įvertintas jų darbas, kurio tikslas - įkvėpti norą žmonėms pažinti  jūrą ir suprasti, kad ji gali duoti ir naudos.

Antroji „Albatroso“ statulėlė įteikta VšĮ „Klaipėdos šventės“ už pernai organizuotą jubiliejinę dešimtąją Laivų parado šventę. Įmonės direktorius Romandas Žiubrys teigė, kad prieš vienuolika metų laivų parado idėją  sugalvojo trise: jis, Dalia Grikšaitė ir dabartinė Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė. Jis dėkojo jūrinei bendruomenei už tai, kad patikėjo ta idėja. Šeštadienį įvyko vienuoliktasis laivų paradas.

Trečioji „Albatroso“ statulėlė įteikta Klaipėdos jūrų kadetų mokyklai, pradėjusiai tik antruosius mokslo metus. Mokyklos direktorė Gražina Skunčikienė garbingą apdovanojimą priėmė kaip pripažinimą, kad einama teisinga kryptimi ir kaip padrąsinimą. „Jūrinės tėvynė labui“, - baigė savo kalbą ji.

Septyni veteranai

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža ir asociacijos „Jūros veteranai“ pirmininko pavaduotojas Donatas Girdvainis įteikė jūros veterano ženklus septyniems jūros veteranams. Iš viso šiuo ženklu yra apdovanota 230 jūros veteranų. 

Šeštadienį šiuo ženklu apdovanoti: motoristas Gediminas Petras Zubernius: jo darbo laivuose stažas - 42 ,  o bendras darbo stažas – 47 metai; jūreivis Anatolijus Fiodorovas (31 ir 43 metai), bocmanas Aleksejus Sadovnikovas (45 ir 45 metai), refrižeratorių mechanikas Vladas Vilimas (33 ir 33 metai); elektromechanikas Vladimiras Beglik (47 ir 47 metai); vyriausiasis mechanikas Vytautas Urbonas (50 ir 50 metų); suvirintojas motoristas Arūnas Malakauskis (18 ir 26 metai).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder