Originalaus ir unikalaus pasukamojo tiltelio istorija

Originalaus ir unikalaus pasukamojo tiltelio istorija

Dažnas praeivis, atsidūręs Klaipėdos piliavietėje, ją prisimena dėl įspūdingų Jūros šventę vainikuojančių fejerverkų, naujai modernizuotos jos vietos, paslaptingos "Juodojo vaiduoklio" skulptūros.

Tačiau retas uostamiesčio gyventojas ar turistas Piliavietę sieja su jau 160 metų skaičiuojančiu pasukamuoju tilteliu.

Vienintelis Baltijos šalyse

Pasukamasis tiltelis atveria kelią pėstiesiems į Kruizinių laivų terminalą ir praleidžia laivelius iš Dangės į Pilies uostelį.

Pirmasis toje vietoje pastatytas tiltas per Daselio griovį buvo vadinamas Grandinių tiltu, nes jo konstrukciją laikė grandinės, kurios su svertais pakeldavo tiltą, kad galėtų praplaukti laivai.

Po to jis buvo perdarytas į pasukamąjį tiltelį. Tilteliui pasukti naudojama žmogaus jėga, jį suka du vyrai. 1889 metais pastatytas tiltelis yra seniausias ir vienintelis toks išlikęs tiltas Baltijos šalyse.

Klaipėdai piliavietės tiltelis tapo svarbia detale, kuri simbolizuoja grąžintos teritorijos vertę ir plačią jūrinio turizmo perspektyvą.

Tiltelio elektrifikavimo idėja

Kultūros paveldo vertybių registre esantį įrenginį paskutinį kartą remontavo 2010 m. Pradėjus remontą, konferencijoje buvo diskutuojama dėl tiltelio elektrifikavimo.

Istorikų teigimu, modernizuoti tiltelį yra ne paveldo naikinimas, o tiesiog pritaikymas aktyviam nūdienos naudojimui.

Pasikeitę laikai ir atverta gausiam lankytojų srautui teritorija skatina ieškoti išeities, kaip per masines šventes išvengti spūsčių ir turistų grūsčių, juolab kad ir tiltelis ne pirmos jaunystės, skaičiuojantis jau antrą šimtmetį.

Tačiau sprendimas elektrifikuoti tiltelį taip ir neįvyko. Jachtų uosto kapitonas Vilius Bartusevičius teigė, kad tiltelio elektrifikavimas būtų geras sprendimas, nes dabar reikia priimti naujų žmonių, papildomos darbo jėgos. O tai kainuoja. Todėl modernizavus tiltelį būtų sutaupyta ne tik lėšų, bet ir prailgintas tiltelio gyvavimo laikas.

"Elektrifikavimas būtų geras sprendimas ne tik laiko atžvilgiu, tačiau ir darbuotojų bei neplanuotų atvejų, kai laivai turi plaukti per kanalą, - sakė V. Bartusevičius. - Po paskutinio remonto 2010 metais tilto būklė gera, jis autentiškas, o autentiką reikia saugoti."

SPRENDIMAS. Jachtų uosto kapitono Viliaus Bartusevičiaus manymu, modernizavus pasukamąjį tiltelį būtų sutaupyta ne tik lėšų, bet ir prailgintas tiltelio gyvavimo laikas. Egidijus JANKAUSKO nuotr.

Pasak jo, jokių rimtų problemų dėl tiltelio nėra nutikę. Paklausus jachtų uosto kapitono apie turistų ir vietinių klaipėdiečių spūstis per įvairiais šventes šis šyptelėjo.

"Taip, turbūt tai vienintelė problema. Vasaros laikotarpiu ypatingai daug žmonių, o dar Jūros šventė ar Pilies džiazo festivalis... Tokiu metu stengiamės net nesukinėti tiltelio, kad tik nesusidarytų spūstys. Jei tiltelį ir sukame, tai tik ryte arba vėlai vakare", - tikino V. Bartusevičius.

Tiesa, tiltelio sukiojimo laikas skiriasi. Kapitono teigimu, žiemą jis beveik nesukinėjamas, o vasarą dažniausiai kas 45 minutes. Švenčiu metu laikas skiriasi.

Tiltelio pagrindinės rankos

Kalbinant Jachtų uosto kapitoną, visai šalia tiltelio dviračiais pralekia du vyriškiai. Jie atitveria praėjimus virvėmis ir pradeda sukti tiltelį.

Prasilenkia dvi mažutėlės jachtos, o sustoję turistai džiaugiasi ir fotografuoja plaukiančius ir stovinčius laivelius. Vėliau tiltas atsukamas į savo vietą ir tuoj pat juo vėl pradeda pėdinti būrys turistų.

Valdemaras ir Aleksejus ką tik baigė sukti tiltelį ir grįš čia vėliau, praleisti kitų jachtų. Pašnekovai teigia, kad tiltelį suka kas valandą.

"15 minučių tiltelis yra atidarytas, praleidžiame laivus, naujas jachtas į savo vietas. Atvykstantiems užsieniečiams pasakome, kur prisišvartuoti, kur laisvos vietos, vėliau vėl uždarome ir tilteliu praleidžiame žmones. Po to vėl iš naujo, taip ir dirbame", - pasakojo vyriškiai.

Jų paklausus apie kuriozines situacijas, įvykusias ant tiltelio, šie trūkteli pečiais. "Nieko rimto nėra įvykę, tikimės ir neįvyks. Žinoma, būna neblaivių asmenų, kurie drumsčia ramybę, taip pat ir jaunavedžių, kurie būtinai nori pasukti tiltelį", - pasakojo Aleksejus.

Vyriškiai tikino visada primenantys apie tvarką ir taisykles. "Padėtį valdome, todėl nieko ir nenutiko", - juokėsi pašnekovai.

Turistai

Panašu, kad vasarą į Klaipėdą plūstantiems turistams tiltelio istorija negirdėta ir nauja. Šalia krantinės sutikti Sergejus ir Viktorija iš Ukrainos čia leidžia ne pirmą vasarą.

Sukant tiltelį jie skubiai iš džinsų kišenės išsitraukia savo mobiliuosius telefonus ir pradeda fotografuoti. "Iš tiesų tai mes nieko nežinome apie šį tiltelį, mes čia jau leidžiame trečią savo vasarą ir tik dabar pamatėme, kad jis dar ir sukasi", - juokėsi pora.

Ant tiltelio sutikta studentė Inga iš Kauno sakė, kad dažniausiai vasaras praleidžia Nidoje ir neužsibūna Klaipėdoje. Jos tėvai Česlovas ir Genė į Klaipėdą atvažiuoja būtent prieš Jūros šventę.

"Klaipėda rami, man patinka čia. Tiesa, į Piliavietę ateiti dabar daug smagiau, ji visa sutvarkyta ir atnaujinta", - pasakojo Česlovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder