"Olga" vis dar laukia finansavimo

"Olga" vis dar laukia finansavimo

Trečiasis istorinio laivo "Olga" savininkas nuo to laiko, kai šis laivas atsirado Klaipėdoje, buriuotojas Anatolijus Šidlauskas vis dar nepraranda vilties gauti europinių pinigų laivui remontuoti. Jeigu pasisektų, jis būtų suremontuotas per metus ir jau galėtų kelti bures į tarptautinę didžiųjų burlaivių regatą "The Tall Ships Races".

"Užklimpome su tais žuvininkystės sektoriaus europiniais pinigais. Lyg jau ir sprendžiasi klausimai, bet ir vėl kokio nors parašo pritrūksta. Net nežinome, ką daryti. Planavome, gavę pinigų iš karto kelsime laivą ant kranto ir pradėsime darbus. Bet jau praėjo metai ir jokio rezultato. Graudu žiūrėti į laivą ir pačiam jau rankos svyra", - sakė A. Šidlauskas.

GRAUDU. Štai kokia dabar yra istorinio laivo "Olga" būklė. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Laivui "Olga" jau 114 metų. Jis buvo pastatytas 1906 m. Vokietijos Brėmeno laivų statykloje kaip gafelinė škuna silkėms žvejoti. Jo istorija įspūdinga. Ko tik jam neteko išbandyti, netgi gabenti kontrabandą. Į Klaipėdos uostą jis buvo atplukdytas iš Norvegijos 1998 metais. 2005 m. buvo įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių registrą. 2014 m. jį nusipirko A. Šidlauskas, paskui buvo įsteigta VšĮ, ji dabar yra jo savininkė ir rūpinasi juo. Planuota per dvejus metus atstatyti tokį laivą, koks jis buvo pastatytas iš pradžių, t. y. jam grąžinti bures. Tačiau situacija nesusiklostė palankiai.

ISTORIJA. Per 114 metų jis patyrė visko. Kai JAV buvo uždrausta prekiauti alkoholiu, laivu "Olga" jis buvo plukdomas pačiam Čikagos mafijos tėvui, garsiam JAV gangsteriui Alui Kaponei (Al Capone). 1939 metais laivas buvo sulaikytas su kontrabandos kroviniu Ispanijoje. Eglės MATULEVIČIENĖS nuotr.

Paramos VšĮ kreipėsi į asociaciją Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupę. "Sako, duodam, geras projektas, bet trūksta dar vieno parašo. Gauni tą parašą, praeina kelios savaitės ir vėl kažkas negerai. Nesuprantu, kodėl taip yra, bet vilties dar neprarandu", - kalbėjo buriuotojas.

Jeigu pasiseks, ketinama "Olgą" remontuoti arba prie "Senosios Baltijos" slipo, arba nuėmus antstatus plukdyti į buvusios "Laivitės" teritoriją ir ten remontuoti viršutinę dalį, o paskui statyti į doką ir sutvarkyti apatinę dalį. "Jeigu finansai nesutrukdys, manau, kad po metų mes jau galėtume plaukti. Žinoma, paauksuotų rankenėlių laive nebus, bet visą takelažą, visą burinę jo dalį sutvarkytume. Laivas juk buvo gafelinis, tai viskas gana paprasta, tai ne burlaivis "Brabander". Manau, kad visi darbai vyktų greičiau, jeigu padėtų olandai, kurie jau restauravo tokio tipo laivą", - sakė A. Šidlauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder