Muitininkų trūksta, bet katastrofos nėra

Muitininkų trūksta, bet katastrofos nėra

Redakcija sulaukė vairuotojų skundo dėl labai ilgai, visą dieną, trunkančių muitinės procedūrų Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos jūrų uosto poste. Muitininkai neneigia, kad pareigūnų trūksta, bet stengiasi daryti viską, kas įmanoma, kad nesusidarytų eilių. Beje, norintiems įsidarbinti muitinėje reikėtų žinoti - ji pati niekam darbo nesiūlo ir uniformų nesiuva. Tai - sukčių pinklės.

Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkė Rasa Bluškė patvirtino, kad praėjusią savaitę sulaukta nusiskundimų, jog Malkų įlankos poste tenka ilgai laukti, kol bus atlikti muitinės formalumai. Pareigūnės teigimu, taip nutiko todėl, kad vieną dieną tame poste muitinės formalumams atlikti buvo pateikta 30 konteinerių su įvairiomis prekėmis ir apie 15 lengvųjų automobilių. "Daug krovinių pateikta vienu metu, susidarė nemažas darbo krūvis, todėl ir užtruko ilgiau", - sakė ji.

Antradienį, kai kalbėjomės su pareigūne, situacija Malkų įlankos poste jau buvo stabilizuota. Tačiau, pasak R. Bluškės, ir vėl bus tokių dienų, kai patikrai bus pristatyta daugiau krovinių, tada teks kiek ilgiau palaukti. Žinia, jūrų postai yra labai priklausomi nuo laivų atplaukimo ir situacija gali kardinaliai pasikeisti po pusvalandžio.

TRŪKSTA. Šiuo metų Klaipėdos teritorinei muitinei postuose trūksta 56 pareigūnų.

Pasak skyriaus viršininkės, situacija tikrai nėra kritinė, skambučių sulaukiama tikrai ne kiekvieną dieną. Beje, skambinama ir dėl padėties kituose postuose. "Visi muitininkai, kurie prisideda prie šio proceso, stengiasi jį kuo geriau sureguliuoti", - tikino pareigūnė.

Trūksta 56 pareigūnų

R. Bluškė patvirtino, kad pareigūnų trūksta, ir ne tik Malkų įlankos jūrų uosto poste, o visoje Lietuvos muitinėje. Mūsų šalyje yra likusios tik trys teritorinės muitinės - Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

Šiuo metu Klaipėdos teritorinėje muitinėje dirba 476 muitinės pareigūnai, valstybės tarnautojai, ir darbuotojai pagal darbo sutartį. Visuose postuose šiuo metu trūksta 56 pareigūnų. Visai neseniai dėl darbo muitinėje buvo paskelbtas konkursas. Ketinama priimti 20 pareigūnų, tačiau norinčiųjų kol kas buvo tik 7.

Šiuo metu muitinėje dirba daugiau vyresnio amžiaus pareigūnų. Sulaukusieji 62,5 metų nebegali tęsti tarnybos, turintys teisę gauti pareigūno pensiją svarsto, ar dirbti toliau, ar ne. Taigi vyresnio amžiaus pareigūnai kelia problemų.

NENORAS. Paskelbtas konkursas dėl 20 muitinės pareigūnų įdarbinimo, tačiau norinčiųjų tebuvo 7. 

Muitininkų atlyginimai, kadangi tai valstybės tarnyba, nėra dideli, bet, pasak R. Bluškės, situacija po truputį kinta. Nuo šių metų sausio mėnesio pradėjo galioti kitas Vidaus tarnybos statutas, muitinėje keičiasi darbo organizavimas. Tikimasi, kad šiek tiek didės ir atlyginimai.

Ne visiems reikia aukštojo išsilavinimo

Buvo toks metas, kad į muitinę dirbti buvo priimami tik turintieji aukštąjį išsilavinimą. Dabar situacija pasikeitusi.

Klaipėdos teritorinė muitinė turi šiuos postus: Molo jūrų uosto, Pilies jūrų uosto, Malkų įlankos jūrų uosto, Nidos, Panemunės kelio, Klaipėdos krovinių, Palangos oro uosto. Jai priklauso ir Šiaulių regionas. Muitinė skelbia pareigūnų, norinčių dirbti postuose, konkursus. Informacijos apie juos galima rasti Lietuvos muitinės interneto svetainėje. Yra labai konkretūs reikalavimai kiekvienai pareigybei. Pasak R. Bluškės, ne visoms pareigybėms būtinas aukštasis išsilavinimas.

"Žmonės gal įsivaizduoja, kad patekti dirbti į muitinę yra labai sunku. Jaunam žmogui, norinčiam save išbandyti, nebūtų sunku išmokti tam tikrų muitininko, valstybės tarnautojo darbo niuansų. Laukiame darbingo amžiaus, perspektyvių pagalbininkų, kurie galėtų dirbti mūsų tarnyboje", - sakė pareigūnė.

Darbą stengiasi modernizuoti

"Savo darbą stengiamės modernizuoti, optimizuoti, kad verslo atstovai galėtų naudotis supaprastintomis procedūromis. Tų asmenų, kuriais muitinė pasitiki, stengiamės netikrinti. Muitinės mobiliųjų grupių pareigūnai tam tikrais momentais padeda atlikti patikrinimą tiems, kurie dirba poste. Vyksta centralizuotas importo ir eksporto deklaracijų forminimas. Deklaracijos pateikiamos centriniam Klaipėdos krovinių postui ir yra centralizuotai apdorojamos. Minėtu atveju Malkų įlankos jūrų uosto poste buvo pateiktos pačios prekės, kurias reikėjo įvertinti. Tikrai ne visas prekes galime išleisti neįvertinę", - kalbėjo R. Bluškė.

Uniformas "siuva" sukčiai

Šiemet ankstyvą pavasarį vienu metu sukčiai aktyviai buvo pradėję siūlyti darbą muitinėje. "Turiu pasakyti, kad patys muitinės pareigūnai niekam neskambina ir nesiūlo darbo, neklausinėja vardo, pavardės, nesiūlo pasiūti uniformas. Žmonės, norintys dirbti muitinėje, turi patys skambinti nurodytais telefonais į muitinę.

Sukčiai kažkur susirado žmonių telefonus ir pradėjo jiems skambinėti, reikalavo pasakyti, kur jie gyvena, drabužių, batų dydžius, esą muitinės siūs jiems uniformas ir pan. Esame dėkingi žmonėms, kad jie pasiskambino muitinės pareigūnams ir pasiteiravo, ar iš tikrųjų siūlomas darbas muitinėje. Džiugu, kad jie nepatikėjo ir, svarbiausia, nepatingėjo pasiklausti. Gali būti, kad mes būtume ir nesužinoję. Štai toks linksmas nuotykis iš muitininkų gyvenimo", - pasakojo pareigūnė.

R. Bluškė muitinėje dirba 17 metų, bet neprisimena, kad būtų nutikęs kitas toks panašus įvykis.

POSTAS. Muitinės kontrolės punktas Perkėlos gatvėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder