Ministerija aiškinasi, kodėl nušalintas aplinkosaugininkas

Ministerija aiškinasi, kodėl nušalintas aplinkosaugininkas

Šiandien Aplinkos ministerija rengia spaudos konferenciją, kurioje galbūt bus atsakyta į klausimą, kodėl dėl apie gruodžio 28 d. įvykusį incidentą prie Būtingės naftos terminalo plūduro jūroje pranešęs aplinkosaugininkas nušalintas nuo pareigų.

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Jūros aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Donatas Bagočius nuo pareigų nušalintas gruodžio 31 d. Jis neina į darbą, negauna atlyginimo ir juokauja, kad dabar tiesiog mėgaujasi laisvu laiku.

"Esu nušalintas todėl, kad atskleidžiau informaciją tretiesiems asmenims. Tai netiesa. Dėl taršos incidento man skambino viceministras, pagal galiojančias tvarkas jis turi tokią teisę. Dalinimasis informacija tarp departamento ir ministerijos yra normalus dalykas. Buvo ekstremali situacija, jūroje išsiliejo daugiau nei viena tona teršalų, ministerija privalėjo imtis kokių nors veiksmų.

Manau, kad visi dalykai plaukia iš dabartinės departamento vadovybės, kurią sudaro iš kitų tarnybų atėję žmonės, nekompetencijos.

Jie įsivaizduoja, kad esame kažkokia statutinė tarnyba, kurioje egzistuoja griežta subordinacija, bet taip nėra. Manau, tiesiog trūksta blaivios nuovokos. Vadovybė ėmėsi kažkokių veiksmų, galbūt iš desperacijos, ir viršijo savo įgaliojimus, todėl ir kilo konfliktas.

Perdaviau vadovybei, kad surašysiu administracinio nusižengimo protokolą, todėl iš karto be jokių tyrimų buvau nušalintas nuo pareigų, matyt, todėl, kad būtų išvengta atsakomybės", - "Vakarų ekspresui" sakė D. Bagočius.

Jis yra pateikęs skundą aplinkos ministrui ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir tiki, kad jie išsiaiškins situaciją.

Susisiekimo ministro komunikacijos patarėjas Marijus Gailius sakė, kad, ministerijos turimomis žiniomis, D. Bagočius nėra atleistas iš darbo, bus atliekamas tarnybinis patikrinimas. "Galiu tik pakartoti ministro žodžius, kad tai, jog mokslininkas tampa atsakingas dėl bendrovės "Orlen Lietuva" veiksmų, netoleruotina. Šia tema mes renkame informaciją ir rytoj rengsime spaudos konferenciją", - sakė jis.

"Naftos bendrovės turi būti gerokai atsakingesnės už poveikį aplinkai nei visi kiti. Gruodžio 28-osios incidentas Būtingės terminale turi būti paskutinis. Neapsiribosime žalos gamtai atlyginimo išieškojimu, peržiūrėsime ir terminalo veiklos sąlygas. Kol kas turime sulaukti pačios "Orlen Lietuva" išvadų dėl incidento, kurias bendrovė iki sausio 20 d. privalo pateikti Aplinkos apsaugos departamentui. Reikalausiu, kad kompanija atskleistų tikrą pasklidusių teršalų kiekį, nes iki šiol viešumoje pasirodžiusi informacija yra prieštaringa", - į "Vakarų ekspreso" paklausimą atsakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

AB "Orlen Lietuva" atstovė spaudai Kristina Gendvilė teigė, kad visa informacija, susijusi su šiuo incidentu, yra pateikta visuomenei ir kontrolės institucijoms.

"Kai turėsime galutines tyrimo išvadas, informuosime visuomenę apie visas šio incidento detales", - rašoma K. Gendvilės atsakyme į "Vakarų ekspreso" paklausimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder