Klaipėdos uoste - naujas rekordas

Klaipėdos uoste - naujas rekordas

Birželį džiaugtasi, kad Klaipėdos uostas sulaukė paties didžiausio per visą uosto istoriją laivo – 324,8 m ilgio konteinervežio „MSC Charleston“. Tačiau praėjus vos porai mėnesių šis rekordas pagerintas – šiandien į Klaipėdos uostą atplaukė 336,68 m ilgio ir 45,60 pločio laivas „MSC Asya“. Laivas gali talpinti 9178 TEU, o maksimali jo grimzlė – 15,3 m.

„Iki šiol okeaninių laivų aptarnavimo bei konteinerių paskirstymo į mažesnius laivus funkcija, vadinamasis „tranšipmentas“, tekdavo tradiciniams didiesiems Vakarų Europos uostams: Roterdamui, Antverpenui, Hamburgui ir kitiems. Nuo šiol Klaipėdos uostas pajėgus priimti ne tik fiderinius, bet ir okeaninius laivus-konteinervežius. Tai įrodo ir šiandienis laivo atplaukimas. Esame įsitikinę, kad okeaninių laivų mūsų uoste tik daugės“, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Planuojama, kad neilgai trukus Klaipėdos uoste konteineriai bus pradėti skirstyti į mažesnius, fiderinius, laivus, išvežiojančius krovinius į kitus Baltijos jūros regiono uostus; tuomet didiesiems laivams, gabenantiems konteinerius iš kitų žemynų į mūsų regioną, nereikės atlikti tarpinių perkrovimų tradiciniuose Vakarų Europos uostuose.

Laivas prišvartuotas prie naujai įrengto ir ką tik oficialiai atidaryto LKAB „Klaipėdos Smeltė“ konteinerių paskirstymo centro (HUB-o) krantinių.

„Rekordinio dydžio laivo „MSC ASYA“ atėjimas į uostą patvirtina, kad bendrų pajėgų sutelkimas ir konteinerių paskirstymo centro projekto įgyvendinimas yra milžiniškas pasiekimas Klaipėdos uostui, nes jau pradedame skaičiuoti laivus, kurių ilgis viršija 300 metrų. „Klaipėdos Smeltė“ su turima technika ir darbuotojų kvalifikacija yra visiškai pasirengusi efektyviai iškrauti ar pakrauti konteinerius iš arba į okeaninio dydžio laivus“, – džiaugėsi LKAB „Klaipėdos Smeltė“ generalinis direktorius Rimantas Juška.

Klaipėdos uoste didžiųjų laivų sulaukiama vis daugiau. Naujai atlikto Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vidaus audito išvadose skelbiama, kad laivų bendrasis tonažas (BT) 2015 m. pirmą pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 5 procentais. O apžvelgus pastarųjų metų tendencijas, palyginti su laikotarpiu prieš penkerius metus (2009 m.), pernai laivų, ilgesnių nei 200 m, sulaukta beveik dvigubai daugiau.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder