Jūroje ieškos nuskendusių krantų

Jūroje ieškos nuskendusių krantų

Dėl ketinimų pertvarkyti aukštąsias mokymo įstaigas Lietuvoje Klaipėdos universiteto (KU) archeologų povandenininkų planai nenukentėjo - netrukus mokslininkai vyks ieškoti Rėkyvos ežere dingusio lėktuvo, o vėliau bus ieškoma prieš 8-10 tūkst. metų nuskendusių krantų, buvusių miškų ir žmonių pėdsakų.

Antrą gegužės savaitę KU atstovai važiuoja į Šiaulius. Karinėms oro pajėgoms jie yra įsipareigoję iš Rėkyvos ežero ištraukti karinio lėktuvo, kuris sudužo 1939 metais, liekanas.

Tiesa, nemažai projektų, galima sakyti, tik prasideda - vienas pradėtas pernai metų viduryje, o kitas - pabaigoje.

Vienas jų yra "Baltic Rim" projektas, kuriame Lietuva dalyvauja kartu su Danija, Suomija, Vokietija, Lenkija, Švedija. Jo metu turi būti nustatytas ir registruotas povandeninis kultūros paveldas - ir įvairiu laikotarpiu nuskendę laivai, ir galimai buvusios užlietos gyvenvietės.

Kitas yra Mokslo tarybos projektas "Mezolito-neolito žmonės ir Baltijos jūra: reliktiniai krantai ir gyvenvietės po vandeniu ir krante", finansuojamas iš Europos socialinio fondo lėšų. Jis susijęs su seniausių gyvenviečių, seniausių užlietų krantų paieškomis ir tyrimais. Jį įgyvendina Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas. Projektui vadovaujantis profesorius V. Žulkus sako, kad bus ieškoma prieš 8-10 tūkst. metų nuskendusių krantų, buvusių miškų ir žmonių pėdsakų.

Šio projekto tikslas - dabartinėse Baltijos jūros pakrantėse ir užlietose reliktinėse pakrantėse po vandeniu ištirti ankstyvojo mezolito-ankstyvojo neolito apgyventas vietas ir rekonstruoti ankstyvojo holoceno gamtinius-kultūrinius kraštovaizdžius.

Jūros dugnas bus tiriamas ties Juodkrante, Klaipėda, Palanga ir Šventąja. Dabartinėse pakrantėse (Svencelėje, Tyrų pelkėje, Aukštumaloje) bus atlikti archeologiniai tyrimai.

Iki 2021-ųjų jūroje tikimasi identifikuoti užlietus reliktinius kraštovaizdžius, nustatyti klimato kaitos periodus ir augmenijos raidą, gyvūnijos ir žmonių migracijos į dabartinės Lietuvos teritoriją kryptis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder