Jūrinis rengimas Jungtinėje Karalystėje

Jūrinis rengimas Jungtinėje Karalystėje

Šiemet rugsėjį duris atvers Klaipėdos jūrų kadetų mokykla. Deja, Lietuvoje žmonės dar labai mažai težino apie juos. Spausdiname Lietuvos karinių jūrų pajėgų mokymo centro specialisto, dimensijos kapitono Arvydo Piepaliaus parengtą straipsnį apie Jungtinės Karalystės (JK) jūrų kadetus.

Geru pavyzdžiu kuriant pradinio karinio rengimo sistemą Lietuvoje galėtų tapti JK patirtis. Šiuo metu maždaug trečdalis šios šalies ginkluotųjų pajėgų karininkų ir jaunesniųjų vadų yra komplektuojami per paramilitarinę pradinio karinio rengimo ir jaunesniųjų vadų kursų sistemą, pavaldžią Didžiosios Britanijos gynybos ministerijai ir jos finansuojamą.

Pirmieji tokie kursai Didžiojoje Britanijoje prie mokyklų ir universitetų atsirado dar 1908 m. Šiuo metu jie yra prieinami 19 universitetų, politechnikos institutų ir koledžų. Vienu metu tokiuose kursuose mokosi daugiau nei 3 tūkst. žmonių. Trimetės karinio mokymo programos universitetuose yra labai panašios į karo mokyklų mokymo programas. Pradiniame etape daugiau dėmesio skiriama praktiniams neauditoriniams užsiėmimams su ginklais ir karine įranga, taip pat lauko taktinėms pratyboms ir specialaus psichologinio pasirengimo mokymams. Kursų klausytojai taip pat studijuoja ginkluotųjų pajėgų organizacines struktūras, statutus, galiojančias taisykles ir reguliuojančius nurodymus. Taip pat praktikuojamas kovinis mokymas ir rengimas kartu su kariuomenės padaliniais.

Antrajame etape mokymas vykdomas specializuotai: pagal pajėgų rūšis, kovinių ginklų ir atskirų tarnybų profilius. Praktikuojamas ir individualus dviejų savaičių mokymas (stažuotės), galintis vykti ir už JK ribų.

Pasak karinių ekspertų, daugumos jaunimo, baigusio pradinį karinį rengimą, lygis vis dėlto nėra gana aukštas. Nepaisant to, britų karinė vadovybė mano, kad iš esmės pradinio karinio rengimo sistema atitinka visus reikalavimus ir yra svarbus indėlis į būsimųjų profesionalių karių rengimą.

Kadetų korpusai

Pirmasis kadetų korpusas buvo sukurtas "Rossall School" 1860 m., o netrukus ir garsiojoje "Eaton" mokykloje. Šiuo metu kadetų korpusai yra tiek privačiose Didžiosios Britanijos mokyklose, tiek ir daugelyje bendrojo lavinimo mokyklų.

Šiuolaikinės pradinio karinio rengimo sistemos pagrindą sudaro savanoriškos sukarintos mokyklų ir kolegijų jaunimo organizacijos - jungtiniai ir kariuomenės kadetų padaliniai, aviacinio parengimo kadetų korpusas ir jūrų kadetų korpusas. Dabar šiuose korpusuose yra daugiau nei 140 tūkstančių žmonių, iš kurių daugiau kaip trys tūkstančiai - silpnosios lyties atstovės.

Daugelis Didžiosios Britanijos kariuomenės karininkų savo karjerą pradėjo Jungtiniame kadetų korpuse (JKK). Tai jaunimo organizacija, kurią remia JK gynybos departamentas. JKK paskirtis: skatinti mokyklos disciplinos stiprinimą, padėti jaunuoliams ugdyti atsakomybę, nepriklausomybę, išradingumą, ištvermę ir atkaklumą.

Jaunuoliai ir merginos nuo 11 iki 18 metų amžiaus yra priimami į jungtinius kadetų padalinius. Iš pradžių vieneriems metams, paskui šis terminas pageidaujant gali būti pratęstas dar vieneriems metams. Pirmaisiais metais pagrindinis dėmesys skiriamas rikiuotei, šaudybai ir ginklams, antrieji mokymo metai - specializacijai.

Mokyklų karinio parengimo programos skiriasi priklausomai nuo kariuomenės rūšies, tačiau jose yra ir daug bendrų bruožų. Kadetai yra mokomi šaudyti iš šaulių ginklo, rikiuotės, įveikti kliūčių ruožą, orientavimosi, vadovavimo ir komandinio darbo bei pirmosios medicinos pagalbos įgūdžių. Užsiėmimų tematika yra labai plati. Pavyzdžiui, sausumos kariuomenės kadetai mokosi kovos be ginklo meno, transporto ir šarvuotų transporto priemonių priežiūros, jodinėjimo žirgais, mokosi įveikti natūralias gamtines kliūtis, studijuoja ryšio ir signalizacijos techniką, užsiima kovine taktika, mokosi ginklų teorijos ir praktikos, praktikuoja parašiutizmą. Jūrų kadetų mokymai vyksta laive, jie mokosi įvairių vandens sporto rūšių. Aviacijos korpuso kadetai turi galimybę pakilti į orą motoriniais ir nemotoriniais orlaiviais.

Mokymosi ir užsiėmimų vietos gali būti labai įvairios: mokyklos ir koledžai, mokymo centrai ir karo mokyklos, atitinkamų kariuomenės rūšių kariniai vienetai ir padaliniai. Be to, kadetai kasmet dviem savaitėms išvyksta į vasaros stovyklas, kurios paprastai organizuojamos vaizdingose vietovėse ne tik pačioje Didžiojoje Britanijoje, bet ir kitose šalyse, pvz., Prancūzijoje ir Norvegijoje. Visa tai, karinės vadovybės nuomone, turėtų didinti nekarinio mokymo patrauklumą ir užtikrinti sklandų jaunimo paramilitarinių organizacijų papildymą naujais nariais.

Priešingai nei jungtinių kadetų padaliniai, kariuomenės kadetų junginiai formuojami teritoriniu principu (pagal grafystes) ir rengia jaunuolius pirmiausia teritorinės kariuomenės junginiams. Į juos priimamas ir besimokantis, ir nesimokantis jaunimas. Kadetų batalionai formuojami kariuomenės kadetų padalinių pagrindu, kur iš esmės ir vyksta pradinis jaunimo karinis parengimas. Iš viso Didžiojoje Britanijoje yra devyni kadetų batalionai ir dvi artilerijos baterijos.

Jūrų kadetų korpusų - 400

Ypatingą indėlį į pradinį karinį jaunimo parengimą JK įdeda Jūrų kadetų korpusas, į kurį priimami berniukai ir mergaitės nuo 12 iki 18 metų. Tai uniformuota jaunimo organizacija, kuri nėra šalies karinių pajėgų dalis. Korpusą administruoja Jūrų kadetų asociacija, kurią remia šalies gynybos ministerija. Visoje Didžiojoje Britanijoje ir Šiaurės Airijoje yra apie 400 jūrų kadetų korpusų.

Korpusai yra sugrupuoti į apygardas, kuriose yra nuo 6 iki 10 korpusų priklausomai nuo teritorijos dydžio. Apygardos yra sugrupuotos į 6 teritorines zonas: Rytų, Londono, Šiaurės, Šiaurės Vakarų, Pietų ir Pietvakarių. Kiekvienoje zonoje yra nuo 60 iki 85 korpusų. Tokiu būdu visa šalies teritorija yra padengta šios organizacijos tinklu. Kiekvieną zoną administruoja etatinis karališkųjų karinio jūrų laivyno arba jūrų pėstininkų pajėgų karininkas su nedideliu civiliniu personalu. Zonas valdo Londone esanti centrinė jūrų kadetų būstinė arba štabas, vadovaujamas jūrų kadetų korpuso komandoro.

Apie 90 korpusų turi Jūrų pėstininkų sekcijas, kurių mokymas yra grindžiamas Karališkojo jūrų pėstininkų korpuso mokymo programa. Daugelyje korpusų yra jaunesniųjų jūrų kadetų sekcijos, kurios yra Jūrų kadetų korpuso dalis, tačiau negauna paramos iš Gynybos ministerijos, o yra finansuojamos paties korpuso lėšomis.

Visi kadetai moka nedidelį mokestį kadetų korpusui išlaikyti. Sulaukęs 18 metų kiekvienas kadetas gali likti korpuse kaip instruktorius, o nuo 20 metų - kaip karininkas-instruktorius. Šiuo metu yra apie 12 000 kadetų ir 1 000 kandidatų į kadetus. Užsiėmimai vyksta du kartus per savaitę, savaitgaliais dažnai organizuojami įvairūs sporto renginiai. Mokymo programa apima laivybos ir navigacijos pagrindus, rikiuotę, irklavimą, ryšio priemonių valdymą bei pirmąją medicinos pagalbą.

Korpuso flagmanas - "TS Royalist"

Užsiėmimuose su jūrų pėstininkų korpuso kadetais didelis dėmesys skiriamas būtent kariniam rengimui, o merginos kadetės papildomai mokomos kulinarinio meno ir meteorologijos. Periodiškai kadetai yra siunčiami į savaitinius kursus reguliarių karinio laivyno padalinių mokymo centruose, kur jie gali įtvirtinti gautas teorines žinias, taip pat susipažinti su laivų ir kitos technikos remonto darbų reglamentais, pasirengimo jūrinei ekspedicijai organizavimo darbais ir atlieka kovinio šaudymo praktiką.

Jūrinis parengimas vyksta burlaiviuose, žvejybos laivuose, motorinėse ir irklinėse valtyse, jachtose, o geriausieji atlieka praktiką karo laivuose. Toks įvairiapusis parengimas duoda savo vaisių - dauguma jūrų kadetų korpuso absolventų, sulaukę 18 metų amžiaus, eina tarnauti į karinį jūrų laivyną.

(Bus daugiau)

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder