Aptarė projekto „Žaliasis uostas“ koncepciją

Aptarė projekto „Žaliasis uostas“ koncepciją

Klaipėdoje apsilankę už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika su Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovais aptarė projekto „Žaliasis uostas“ koncepciją.

„Baltija yra viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje, todėl jos ekologinės būklės gerinimas – vienas svarbiausių mano darbo Europos Komisijoje prioritetų, – aptardamas Baltijos jūros problemas sakė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. – Turime suvokti, kad jūros užterštumą lemia ne tik tiesioginis jos ir pakrančių šiukšlinimas, bet ir tai, kaip mums sekasi tvarkytis su taršos problemomis sausumoje. Tad šalia labai svarbių iniciatyvų, kaip Klaipėdos žaliojo uosto vizija, turime burti plačią visų Baltijos jūros regiono šalių koaliciją“.

Anot komisaro, rugsėjo pabaigoje planuojama į Palangą sukviesti šių šalių aplinkos ir žemės ūkio ministrus pasirašyti deklaraciją, kuria bus įsipareigota konkrečiais veiksmais mažinti jūros taršą.

Projekto „Klaipėdos uostas – žaliasis uostas“ koncepciją pristačiusių aplinkosaugos atstovų teigimu, veiksmingiausi yra tie projektai, kuriuose pavyksta suderinti aplinkosaugos tikslus ir verslo galimybes. Tad pirmiausia dėmesį reikėtų skirti taršos matavimams, kontrolei ir prevencijai.

„Permainos aplinkosaugos srityje, kaip rodo pastarojo meto pasaulinės tendencijos, yra būtinos ir neišvengiamos. Visų pirma, tai leistų sumažinti aplinkos taršą ir pagerinti gamtinę bei gyvenamąją aplinką Klaipėdos regione, Kuršių mariose ir Baltijos jūroje“, – sakė Kęstutis Mažeika.

„Džiaugiamės šiuo vizitu ir kad pasirinktas būtent uostas, įsiklausantis ir suprantantis, jog „žaliasis kursas“ yra esminis konkurencingumo elementas. Susitikimo metu buvo pasiūlyta gerų idėjų, kurios, neabejoju, bus konkretizuotos, ir ši diskusija bus išplėtota į atitinkamą programą su konkrečiais veiksmais ir priemonėmis“, – sako susisiekimo viceministras Gytis Mažeika.

Ateinančią savaitę vyksiančio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo posėdžio darbotvarkėje vienas iš pagrindinių klausimų – aplinkos apsauga.

„Neabejotinai aplinkosaugos klausimams uoste turi būti išskirtinis dėmesys. Mūsų, kaip Uosto direkcijos, siekis yra sutelkti įvairias institucijas, verslą konstruktyviam bendradarbiavimui. Jau kitą savaitę yra kviečiama Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo taryba, kurioje vienas iš klausimų – uosto aplinkos apsaugos ir taršos prevencinių priemonių koordinavimas bei stiprinimas“, – teigia VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Po susitikimo Uosto direkcijoje uosto akvatorija apžiūrėta plaukiant moksliniu laivu „Vėjūnas“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder