Už atsisakymą statyti atominę elektrinę Rusija pareikalavo iš Bulgarijos milijardo eurų

Už atsisakymą statyti atominę elektrinę Rusija pareikalavo iš Bulgarijos milijardo eurų

Rusijos kompanija "Atomstrojeksport" padidino ieškininių reikalavimų, keliamų Bulgarijos valstybinei elektros energetikos bendrovei NEK už atominės jėgainės "Belene" atsisakymą, sumą iki milijardo eurų. Praėjusiais metais Rusijos pretenzijų suma siekė 58 mln. eurų.

Kaip paaiškino "Atomstrojeksport", ieškinio suma padidinta todėl, kad atominės jėgainės statybos projektą Bulgarijos vyriausybė nutraukė pirma laiko, o NEK vis dar atsisako kompensuoti Rusijos bendrovei patirtas išlaidas ir nuostolius. Pasak kompanijos atstovų, "Atomstrojeksport" reikalauja kompensuoti už visus pagal projektą įvykdytus darbus, ilgalaikio gamybos ciklo įrangos kainą, patirtus nuostolius ir kitas išlaidas.

Sutartis dėl atominės elektrinės statybos Belene buvo pasirašyta dar 2006 metais, po dvejų metų pradėti pirmieji darbai. Tačiau nuo tada projektas kelis kartus buvo atidedamas, o 2012 m. kovą Bulgarijos valdžia paskelbė jį apskritai nutraukianti. Buvo taip pat skelbiama, kad Bulgarija planuoja vietoje atominės jėgainės statyti dujomis kūrenamą elektrinę.

2006 metais šis projektas buvo vertinamas 3,9 mlrd. eurų, tačiau nuo tada jis buvo "įšaldytas" - tai lėmė ginčai dėl kainų ir nepakankamas Vakarų investuotojų susidomėjimas.

2012 m. kovą Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas pranešė, kad už "Belene" įrangą tektų sumokėti apie 10 mlrd. eurų, tačiau šalis negali sau to leisti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder