Šveicarijos centrinio banko direktorius įtariamas valiutinėmis machinacijomis

Šveicarijos centrinio banko direktorius įtariamas valiutinėmis machinacijomis

Įtariama, kad Šveicarijos centrinio banko (SNB) direktorių tarybos narys Žanas Pjeras Dantinas (Jean-Pierre Danthine) pardavinėjo valiutą pasinaudodamas tarnybine padėtimi, praneša AFP.

2010 m. gegužės 20 d. Ž.P. Dantinas pardavė 126 tūkst. eurų (152 tūkst. frankų pagal tuometinį kursą). Sandoris buvo įvykdytas kaip tik prieš SNB sprendimą nebesupirkinėti euro zonos valiutos, kuri po tokio sprendimo gerokai atpigo. Apie sandorį paaiškėjo po auditorių atlikto tikrinimo. Auditoriai inicijavo centrinio banko veiklos patikrinimą po skandalo, į kurį buvo įsivėlęs buvęs banko vadovas Filipas Hildebrandas (Philipp Hildebrand). F. Hildebrandas 2012 m. sausio pradžioje atsistatydino iš savo pareigų.

Šveicarijos liaudies partijos viceprezidentas Kristofas Blocheris (Christoph Blocher), aktyviai dalyvavęs skandale su F. Hildebrandu, pareikalavo iš SNB vadovybės ištirti Ž.P. Dantino valiutines operacijas. Pasak K. Blocherio, banko direktorių tarybos narys puikiai žinojo, kad euras atpigs sustabdžius valiutines intervencijas, ir tuo pasinaudojo.

Ž. P. Dantinas paneigė kaltinimus tarnybinės informacijos panaudojimu siekiant asmeninės naudos. Kaip patikslina "Reuters", SNB vadovai patikino, kad visiškai pasitiki Ž. P. Dantinu. Kaip skelbia Šveicarijos žiniasklaida, kovo 14 d. Ž. P. Dantinas gali atsistatydinti.

F. Hildebrandui buvo pareikšti kaltinimai slaptos informacijos nutekinimu savo žmonai. Ji rugpjūtį, likus trims savaitėms iki to, kai centrinis bankas įsikišo ir susilpnino Šveicarijos franko kursą, pardavė frankus ir nusipirko 504 tūkst. JAV dolerių.

Vėliau ji dolerius pardavė, o šis sandoris jai atnešė nemažą pelną.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder