Pasaulis perspėjamas apie galimus maištus dėl kylančių maisto kainų

Pasaulis perspėjamas apie galimus maištus dėl kylančių maisto kainų

Dėl visame pasaulyje augančių maisto produktų kainų gali kilti maištai, pareiškė Prancūzijos žemės ūkio ministras Briunas Le Meras (Bruno le Maire) per spaudos konferenciją, rengiamą kartu su Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) vadovu Žaku Diufu (Jacques Diouf).

Išvakarėse FAO savo oficialiajame pranešime spaudai pranešė, kad pasaulinės maisto kainos sausį šoktelėjo iki naujų rekordinių aukštumų. FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas sausį augo septintą mėnesį iš eilės.

FAO indeksas, kuris sudaromas apskaičiuojant 55 būtiniausių maisto produktų kainas, sausį, palyginti su gruodžiu, išaugo 3,4 proc., iki 231 punkto, aukščiausio lygio nuo 1990 metų, kai FAO pradėjo skaičiuoti indeksą. Gruodį šis indeksas sudarė 214,7 punkto.

FAO prognozuoja, kad artimiausiais mėnesiais kainos greičiausiai išliks aukštos. Daugiausia dėl to gali nukentėti Kinija, Indija, Indonezija ir Rusija, praneša "CBC News".

Augančios maisto produktų kainos, teigia FAO, yra vienas iš pagrindinių veiksnių, išprovokavusių neramumus Egipte ir Tunise. 2007-2008 m., kai FAO kainų indeksas siekė apie 200 punktų, maisto kainų šuolis išprovokavo maištus 61 šalyje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder