Nauja kryptis apsipirkti - į Kaliningradą

Nauja kryptis apsipirkti - į Kaliningradą

Kol mes skaičiuojame, kiek šimtų milijonų eurų pasienio regionų gyventojai išveža į Lenkiją, gimsta dar viena apsipirkimo oazė, kuri gali susiurbti milžiniškas pinigų sumas. Tik šį kartą kalba ne apie maisto, o apie pramonines prekes.

Šis šuolis gali nutikti, jei Karaliaučiaus sričiai pavyks sėkmingai įgyvendinti „elektroninės vizos“ projektą, kuris leis pigiai ir greitai gauti vizą. Per eksperimentinį laikotarpį – nuo liepos 1 iki 4 dienos – šia galimybe pasinaudojo 2 tūkstančiai žmonių. Tokius skaičius eadaily.com įvardino srities ministrė tarptautiniams ryšiams Ala Ivanova. Ši viza, kuri išduodama nemokamai, galioja 30 dienų ir leidžia srities teritorijoje prabūti ne ilgiau, kaip 8 dienas.

„Populiarėja elektroninės vizos, su kuriomis bus lengva nuvažiuoti į Karaliaučių. Ypatingai tai bus patogu pasienio rajonuose, pavyzdžiui, klaipėdiškiams. Įdomi ne tik miesto architektūra, bet ir galimybė pigiau apsipirkti, ne tik pailsėti prie jūros“, – dėlioja Petras Čepkauskas, mažmeninės prekybos ekspertas, „Pricer.lt“ konsultantas.

Žmogus sako, kad kainų ypatingai nelygino, tačiau paprastas „Lego“ rinkinys, ten kainuojantis 6 eurus, pas mus kainuoja 10. Kaliningradas įdomus pramoninių prekių pirkėjams, nes ten praktiškai bemokestinė zona.

„Pagal kainodarą, lyginant su Lietuva, buitinės technika bus tarsi be PVM, kaip ir drabužiai, kitos smulkmenos. Be to, yra gana daug pačios Rusijos gamintojų, kurie slepiasi po europietiškais prekių ženklais“, – aiškina ekspertas.

Kalbant apie pačią Rusiją, nors giluminiai šalies regionai gyvena gana sunkiai ir pajamos krenta, tačiau Kaliningrado sričiai tai negalioja. Į čia keliasi gana daug žmonių iš Šiaurinių regionų. Tai žmonės, gaunantys gana dideles pensijas ir renkasi šią sritį arba Rusijos pietinius regionus. Karaliaučius patrauklus, nes tarsi Europos pakaitalas, o pati Europa labai lengvai pasiekiama.

P. Čepkauskas aiškina ir kokia Karaliaučiaus pigumo paslaptis – Kaliningradas yra dalinai nemokestinė zona – ten galima prekyba be PVM, arba su dalimi šio mokesčio. Tai yra individualus verslininkas, atsivežęs iš užsienio prekes, parduoda be PVM. O įmonės sumoka PVM tik nuo savo antkainio. Taigi techniškai šis regionas gali tapti dar viena lietuvių apsipirkimo Meka.

Panaši sistema veikia ir Lietuvoje – jie traukia pirkėjus iš Baltarusijos, kurie grįždami į savo šalį gali susigrąžinti Lietuvoje už pramonines prekes sumokėtą PVM mokestį.

Pernai lietuvių išleista suma Lenkijoje augo 5 proc. iki 366 mln. eurų, remiantis Lenkijos Centrinio statistikos biuro duomenimis, skelbia portalas 15min.lt.

Lietuvos gyventojai pernai į Lenkiją vyko 5,7 mln. kartų. Paskutinį metų ketvirtį vienas asmuo iš Lietuvos per vieną kelionę vidutiniškai išleido apie 120 eurų. Lenkijoje visi užsieniečiai pirkėjai dažniausiai perka statybines ir remonto medžiagas, elektronikos ir namų apyvokos prekes, taip pat automobilių dalis. Maisto produktams užsieniečiai skiria 11,9 proc. išleidžiamų lėšų, alkoholiui – 2 procentus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder