Mervynas Kingas apie JK narystę ES: euro zonos bėdos " bet kokiu atveju atsilieps JK "

Mervynas Kingas apie JK narystę ES: euro zonos bėdos " bet kokiu atveju atsilieps JK "

Jungtinei Karalystei (JK) euro zonos bėdos atsilieps neatsižvelgiant į tai, koks būtų šalies sprendimas - pasilikti Europos Sąjungoje (ES) ar iš jos pasitraukti, pareiškė buvęs Didžiosios Britanijos centrinio banko vadovas Mervynas Kingas (Mervyn King), informuoja BBC.

Euro zona vis tiek liks didžiausia JK prekybos partnere, net jeigu "euro projektas buvo klaida". Kampanijos už pasitraukimą iš ES dalyviai tvirtina, kad JK galėtų sudaryti geresnių sandorių su sparčiau augančiomis šalimis, jeigu pasitrauktų iš ES.

Tačiau Vokietijos finansų ministras perspėjo, kad pasaulio ekonomika būtų "apnuodyta", jeigu JK pasitrauktų.

Birželio 23 d. vyksiančiame referendume britai turės atsakyti, ar JK turėtų likti ES nare.

Paklaustas, ar JK skaudžiai atsilieptų euro zonos bėdos po referendumo, M. Kingas BBC žurnalistams pareiškė: "Taip, bet kuriuo atveju - tiek pasitraukimo, tiek ir pasilikimo".

M. Kingas ėjo JK centrinio banko valdytojo pareigas finansinės krizės laikotarpiu ir atsistatydino 2013 metais.

Jis pareiškė, kad "euro projektas buvo klaida". "Ekonominė aritmetika" nedidina euro bloko vertės, tačiau Vokietija ir kitos ES lyderės palaiko jo idėją dėl politinių priežasčių, sakė jis.

"Štai kodėl žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą rūpesčių mums visiems gali sukelti ne ES, o euro zona", - sakė jis.

M. Kingas nekonkretizavo, ar jis palaikąs tuos, kurie pasisako už JK pasitraukimą iš ES.

JK euro zonos šalims 2014 metais eksportavo prekių už 200,4 mlrd. svarų, arba 39 proc. visų prekių ir paslaugų, parduotų tais metais, rodo Nacionalinės šalies statistikos tarnybos (NST) duomenys.

Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė (Wolfgang Schaeuble) savaitgalį teigė, kad galimas JK pasitraukimas iš ES po referendumo dėl šalies narystės Bendrijoje nėra palankus nei vieno asmens interesams. Jis "apnuodytų ir JK, ir žemyninę Europą, ir visą pasaulio ekonomiką". Pasak V. Šoiblės, jeigu JK pasitrauktų iš ES, šalies lauktų "ilgi metai sunkių derybų".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder